Superb’ün motor seçenekleri arasında 1.6 TDI, 105 bg ve 2.0 TDI, 140 ve 170 bg’lik dizeller bulunuyor. Tüm modeller önden çekişliyken, 170 bg'lik dizeli dört çeker de alabiliyorsunuz. Otomatik şanzıman tüm versiyonlarda alınabilirken, 1.6 TDI da debriyaj severler için manuel seçeneği de sunuluyor.
1.6 lt’lik dizel, 105 bg gücündeyken, VW’nin de birçok modelinde kullanılan, rafine, ekonomik bir motor. Her ne kadar 1519 kg ile pek de hafif olduğu söylenemese de, buna rağmen makul, hatta cimri diyebileceğimiz tüketim rakamlarına ulaşabiliyorsunuz. Fabrika verisine göre 4.6 lt/100 km’lik ortalama tüketim gerçek kullanımda 5.3 lt/100 km’ler civarında seyrediyor.
7 ileri DSG şanzıman artık o kadar alışıldık bir hale geldi ve adeta günlük hayatın bir parçası oldu ki sunduğu rafinelik standart hale geldi. Superb’ün yumuşak ayarlı süspansiyonları zaten hayli konforlu bir sürüş ortaya atarken, buna DSG’nin de ipeksi dokunuşları eklendiğinde makam otomobili kullanıyor gibi hissediyorsunuz kendinizi.
Bu yumuşak karakter tutuş konusunda birtakım sıkıntıları getiriyor beraberinde. Superb virajlarda yatmayı seven bir otomobil ve bu konuda akrabası Passat gibi kararlı, rakiplerinden Mondeo gibi dinamik ya da bir Mazda 6 gibi akıcı değil. Viraj içindeki tümsekler otomobilin dengesini bozabiliyor, sert yüzeyli yollarda da titreşim miktarı biraz fazla.
Her ne kadar virajlarda çok tepkili olmasa da ağırlığı iyi ayarlanmış direksiyonu sayesinde gövdesinin ağırlığını hissettirmiyor. Yine de Superb ile arka arkaya gelen yön değişimleri pek kolay geride bırakılmıyor. Otomobil bu gibi durumlarda endişe verici şeyler yaşatmasa da üretiliş amacının bu tip kullanımlar olmadığını sürücüsüne hissettiriyor.
Superb büyük ve konforlu bir otomobil. Bize göre bu sınıfta bunlar önemli özellikler. 12.2 sn’de 100 km/s’ye çıkan bir otomobilin pek de sportif özellikleri olmasını beklemiyorsunuz zaten. Bu anlamda Superb’ü eleştirmek değil övmemiz gerekiyor. O üzerine düşeni iyi bir şekilde yapan, ekonomik bir otomobil...