Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor

  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 1
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 2
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 3
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 4
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 5
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 6
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 7
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 8
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 9
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 10
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 11
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 12
  • Dördüncü nesil Hyundai Tucson radikal tasarımıyla dikkat çekiyor - 13

Tarz değiştiren Tucson artık daha sportif görünüyor.

Hyundai’nin düm dünyada en çok datan SUV modeli Tucson’un dördüncü nesli tanıtıldı. Ülkemizde de oldukça sıkı bir fan kitlesi olan otomobil 2021 yılında Türkiye’de satışa sunulacak.

Tucson 2004’ten bugüne kadar tam 7 milyon adet satılırken, Avrupa pazarında 1.4 milyon kullanıcıya ulaştı. Yeni model bu başarıyı devam ettirme konusunda oldukça iddialı ve içerdiği yenilikler, modern tasarımı ve hibrit motorlarıyla bunu yapabilecek yeteneklere de sahip.

Tasarım & Altyapı

Hyundai markası model yeniliklerinde otomobillerinin tasarımlarında adeta devrimsel değişimler yapmayı seviyor. Kısa süre önce tanıtılan Elantra, Sonata ve i20 modellerinde bunu görmüştük. Yeni Tucson’da da benzer bir durum söz konusuyken burada değişen sadece tasarım değil, otomobilin yaklaşımı da oluyor. Güncel model daha ağırbaşlı bir tasarıma sahip ve gerçek SUV kimliğiyle öne çıkarken dördüncü nesil model daha sportif bir yaklaşımla dikkat çekiyor.

Markanın Sensous Sportiness adı verilen tasarım dili Tucson’da ilk kez bir SUV modele uygulandı. Bu tasarım dili dört ana tasarım öğesinin birarada kullanılmasıyla ortaya çıkıyor: Oran, yapı, stil ve teknoloji. Kullanıcılar üzerinde duygusal bir bağ yaratması için geliştirilen bu tasarım akımında farklı çizgiler ve cesur oranlar kullanılıyor.

Yeni Tucson 2019’da tanıtılan Vision T konsepti üzerinden geliştirildi. Hatta neredeyse konsept tamamen aynı şekilde üretime geçti bile diyebiliriz. Tasarımcılar yeni Tucson’u tasarlarken dijital teknolojilerden yararlanarak geometrik algoritmalar üzerine yoğunlaştılar. Bunun sonucu olarak otomobilin ön kısmında “parametrik farlar” olarak isimlendirilen, ızgaranın içerisine entegre edilmiş far yapısını görüyoruz. Gündüz LED’leri yandığı zaman bu farlar yarı-aynalama teknolojisi sayesinde koyu krom renge bürünerek tasarım bütünlüğüne uyum sağlayacak hale geliyor.

Oldukça dinamik çizgiler profilde de kendini gösteriyor. Kapıların üzerinde kristallerden esinlenerek oluşturulmuş hatlara yer veriliyor, camların krom çerçevesi yan aynaların üzerine doğru sarkarak oldukça farklı bir görüntü ortaya atıyor. İki renkli gövde uygulaması ilk kez Tucson’da kullanılıyor.

Arkada da parametrik gizli far teması devam ediyor, arka tampon 3 boyutlu efekte sahip ve sportif dokunuşlar barındırıyor. Hyundai yeni Tucson’da ilk kez marka logosunu camdan üreterek detaylara ne kadar önem verdiğini gösterirken arka sileceğin spoyler altında konumlandırılması da bir ilk.

Yeni Tucson yerini aldığı modele göre 20 mm (450 mm) uzun, 15 mm (1865 mm) geniş ve 5 mm (1650 mm) yüksek bir yapıda. Otomobilin aks mesafesindeki artış 10 mm ile 2680 mm’ye çıkarken bagaj hacmi ciddi şekilde genişledi. Mevcut modelde 513 litrelik bagaj yeni modelde 620 litreye kadar arttırıldı.

Kabin & Teknoloji

Otomobilin kabininde bu yenilikçi yapının devam ettiğini görüyoruz. Yeni Tucson güncel modelden farklı olarak uçak kokpitlerini andıran bir kabine sahip. Dört kollu, yeni tasarlanmış direksiyon, 10.25 inçlik Infotaintment ekranı, tamamen dijital göstergeler (Tucson’da ilk kez kullanılıyor) burada dikkat çeken yenilikler. Tasarımcılar olabildiğince az düğme ve butona yer verirken alt kısımdaki ekrandan tüm bu kontroller dokunmatik olarak kontrol edilebiliyor. Dijital göstergelerin tasarım içine entegre edilmesi sayesinde aracın kabin genişliği de vurgulanıyor.

Tucson’da ilk kez ambians aydınlatmasına yer veriliyor. 64 farklı renk sayesinde her zevke uygun şekilde aracın içini aydınlatabiliyorsunuz. Kabinde iki tonlu seçenekler de yer alıyor.

Yeni 10.25 inç genişliğindeki Infotaintment ekranında son teknoloji tüm özellikler yer alıyor. Güncellenen Blue Link sisteminde Connected Routing, Last Mile Navigation gibi özellikler eklenirken kullanıcılar cep telefonlarından otomobilin kapılarını kilitleyebiliyor ve yakıt durumu gibi bilgilere ulaşabiliyor.

Motor seçenekleri

Yeni Tucson’da yeni motor seçenekleri dikkat çekiyor. Hyundai, modellerine elektrik desteği verme konusunda hiçbir üreticinin olmadığı kadar geniş bir yelpaze sunuyor ve Tucson’da da buna rastlıyoruz. Otomobilde benzinli, dizel, hafif hibrit, hibrit ve plug-in hibrit seçenekleri yer alıyor.

1.6 litrelik benzinli ünite 150 (250 Nm) ve 180 bg’lik (265 Nm) iki versiyonla geliyor. 150 bg’lik motor seçeneği önden çekişli olarak gelirken güçlü olan motorda istek üzerine dört çeker opsiyonu da tercih edilebiliyor. Her iki motor da 6 ileri manuel veya 7 ileri çift kavramalı DCT şanzımanla kombine ediliyor ve 48 V hafif hibrit teknolojisine sahip. 150 bg’lik motorun hafif hibrit desteğine sahip olmayan versiyonu da mevcut.

Dizel motorda 1.6 litre 136 bg’lik (320 Nm) motor yer alıyor. Yine 48 V hafif hibrit sistemiyle donatılan bu motorda önden çekiş ve ya dört çeker sistemi alınabilirken, şanzıman olarak sadece 6 ileri manuel yer alıyor. Dizelin giriş modelindeyse 116 bg’lik bir versiyon da kullanıcılara sunuluyor.

Tucson Hybrid modelinde yine 1.6 litrelik benzinli motor elektrik motoruyla kombine ediliyor. 44.2 kW gücündeki elektrik motoru 1.49 kWh kapasiteli lityum iyon polimer bataryaya sahip. 6 ileri otomatik şanzımanla alınabilen hibrit toplamda 230 bg güç üretiyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 8.0 saniyede tamamlıyor.

Gelecek yıl bu seçeneklerin yanında 265 bg güç üreten plug-in hibrit motor da eklenecek. Bu motoru kısa süre önce tanıtılan Kia Sorento modelinde görmüştük. Ayrıca N Line modeli de yakın zaman motor gamındaki yerini alacak.

Yeni Tucson’da ilk kez adaptif süspansiyon sistemi kullanılıyor ve kullanıcılar iki farklı süspansiyon sistemini tercih edebiliyor. Adaptif ve standart süspansiyon. Elektronik olarak kontrol edilen adaptif süspansiyon Normal ve Eco modlarında daha konforlu bir hale geliyor. Sport modundaysa sertlik oranı arttırılıyor ve yol tutuş daha tepkili, güven verici bir hale geliyor.

Yeni Hyundai Tucson yıl sonunda Avrupa’da, gelecek yıl içerisinde Türkiye’de satışa sunulacak.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook