Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar

  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 1
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 2
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 3
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 4
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 5
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 6
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 7
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 8
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 9
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 10
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 11
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 12
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 13
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 14
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 15
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 16
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 17
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 18
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 19
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 20
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 21
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 22
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 23
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 24
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 25
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 26
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 27
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 28
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 29
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 30
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 31
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 32
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 33
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 34
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 35
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 36
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 37
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 38
  • Yeni Mercedes S Sınıfı: Tüm detaylar - 39

Arka yolcular için hava yastıkları ve Digital Light bunlardan bazıları. 

Daha önce teknolojik bir takım özelliklerini tanıttığımız, Mercedes’in en üst modeli S Sınıfı resmi olarak lanse edildi. Teknolojik olarak dünyanın en gelişmiş otomobili olarak tanımlanan S Serisi birçok yeniliğe sahip olsa da yerini aldığı modele göre 60 kg hafif olmasıyla da öne çıkıyor. Yedinci nesliyle karşımıza çıkan S Sınıfı her zamanki gibi sınıfına yeni teknolojileri tanıtan model olacakken, otomotiv dünyasında ilk kez kullanılan bazı güvenlik ve bağlantı teknolojilerine de ev sahipliği yapıyor.  

Tasarım & Altyapı

Yeni S Sınıfı’nda Mercedes’in ikinci nesil MRA (Modular Rear Architecture) adını verdiği platformu kullanılıyor. Otomobil eski modele göre biraz daha uzun bir yapıda. Uzun aks mesafesine sahip model 34 mm uzunken (5289 mm), aks mesafesindeki artış 51 mm ile (3216 mm) hatırı sayılır bir seviyede. Otomobilin genişliği de 55 mm (1954 mm) artarken yükseklik 12 mm fazlalaştı (1503 mm). Artan boyutlar sayesinde arkada diz mesafesi 24 mm genişlerken (standart modelde 41 mm) omuz mesafesindeki 32 mm’lik daralma düşündürücü. Bunun yanında bagaj hacmi 20 litre artarak 550 litreye yükseldi.  

Standart aks mesafeli modelse 5179 mm (+54 mm) uzunluğunda, 1954 mm genişliğinde (+55 mm) ve yine 1503 mm yüksekliğinde (+10 mm). Aks mesafesi ise 3106 mm ile eski modele göre tam 71 mm daha geniş. Her iki versiyonda da arkada 16 mm daha fazla baş mesafesi sunuluyor.  

Otomobilin dış tasarımı geleneksel S Sınıfı özelliklerini koruyor. Önde oldukça geniş bir ızgara göze çarparken geniş hava girişlerine sahip tampon, motor kaputu üzerindeki Mercedes logosu gibi detaylar S Sınıfı severlere hitap ediyor. Arka tarafta alışılmışın dışında çizgiler görüyoruz. Yeni A Sınıfı Sedan ve CLS modeline benzer far tasarımı bolca krom detayla destekleniyor. Bu yaklaşım açıkçası biraz düşündürücü çünkü A Sınıfı’nın S Sınıfı’na benzemesi daha uygun olurdu diye düşünüyoruz.  

Önceki nesilde 0.24 olan rüzgar direnç katsayısının 0.22 seviyesine çekilmiş olması yeni S Sınıfı’nın rafinelik ve konfor anlamında bambaşka bir seviyede olacağını gösteriyor. Otomobilde ilk kez dört farklı kapı tutacağı seçeneği sunuluyor. Geleneksel kapı tutacakları standart olarak gelirken elinizi yaklaştırdığınızda otomatik olarak dışarı açılan tutacaklar opsiyon listesinde yer alıyor.  

Yeni S Sınıfı’nda eski modeldeki gibi coupe ve cabriolet gövde seçenekleri olmayacak. Sadece sedan gövde standart ve uzun aks mesafeli olarak alınabilecek. Ancak Maybach ve Pullman seçenekleri sunulacak, ayrıca performans meraklıları için AMG versiyonlar da olacak.  

Kabin

İç mekan dış tasarımın tam tersi olarak tamamen yenilenmiş ve teknoloji odaklı olduğunu ilk bakışta anlayabiliyorsunuz. Modelde kullanılan bazı özelliklerin yeni Mercedes modellerinde yer alacağını söyleyelim, özellikle de Aralık ayında tanıtılması planlanan yeni C Sınıfı’nda bunların birçoğunu göreceğiz.  

Mercedes’in giderek dijital teknojilere yer verdiği zaten güncel modellerden de biliyoruz. Burada da aynı yaklaşım söz konusu ve S Sınıfı’nın kabini olabildiğince geniş orta ekran tarafından domine ediliyor. Yeni tasarımlı kokpitte farklı kaplamalar ve dekor malzemeleri alınabiliyor. Ahşap kaplama, alümimyum veya deri malzemeler burada kullanılırken dört adet yatay tasarlanmış havalandırma ızgarası üst kısımda konumlandırılıyor. Mercedes’in tasarım bütünlüğünü bozmamak için bu bölümü üst tarafta konumlandırması ilginç bir tercih olmuş gibi görünüyor.  

12.3 inç genişliğindeki dijital ekran ve dikey yerleşime sahip 11.9 inçlik, dokunmatik orta ekran kabinde ilk dikkat çeken noktalar. Orta ekran hemen hemen tüm kontrollere sahipken kabindeki düğme sayısının ciddi şekilde azaldığını görüyoruz, ki Mercedes iç mekanda 27 adet daha az buton olduğunu açıklayarak bunu doğruluyor. Tüm kontroller cep telefonu ekranlarındaki gibi sürükleyerek, ekrana dokunmadan el hareketleri, ses kontrolü veya MBUX yapay zeka sistemiyle iletişime geçerek yapılabiliyor.  

Sanal gerçeklik içeren head-up display, 30 hoparlörlü 1750W gücündeki Burmester ses sistemi, arka koltuklar için iki adet 11.6 inç genişliğinde dokunmatik ekran ve aracın içinde ve dışında kullanılabilen, araç için fonksiyonları kumanda eden tabletler yolcuların konforu için yer verilen bazı özelliklerden.  

Motor seçenekleri

Başlangıçta S Sınıfı’nda iki adet (bir benzin, bir dizel) sıralı 6 silindirli motorla alınabilecek. Her iki motor da eski modelde kullanılan üniteler ve farklı güç seviyeleri sayesinde S Sınıfı’na dört farklı versiyon sağlıyorlar.  

Benzinlilerden başlayalım. 3.0 litrelik, sıralı 6 silindirli motor S450 adında 367 bg güç, 500 Nm tork üretiyor. Aynı motor S500 olduğundaysa güç 435 bg, torksa 520 Nm’ye çıkıyor. Bu motor hafif hibrit teknolojisi ve 48V altyapısıyla geliyor. Elektrik motoru 22 bg’lik ekstra güç saplarken 250 Nm tork desteği veriyor. iki motor da 9G-Tronic şanzıman ve dört çekerle alınabiliyor.  

Dizellerde 2.9 lt’lik (2925 cc) sıralı 6 silindirli ünite kullanılıyor. S350d modelinde 286 bg güç ve 600 Nm üreten ünite S400d’de 330 bg ve 700 Nm ortaya atıyor. S400d sadece dört çeker gelirken S350d’de arkadan çekiş veya dört çeker alınabiliyor. Her iki modelde de 9G-Tronic şanzıman yer alıyor.  

Bu motorlara yakın zamanda 4.0 litrelik V8, 500 bg’lik S580 katılacak. 2021 yılındaysa 100 km elektrik menzili sunan, S580e adındaki plug-in hibrit versyonu eklenecek. 3.0 litrelik sıralı 6 silindirli motorla donatılan bu otomobil 510 bg güç üretecek ve 28kWh batarya kapasitesine sahip olacak.  

V12 silindirli Maybach modeli Kasım ayında Çin’de tanıtılacak. Otomobil güncel modeldeki gibi 630 bg güç üretecek. AMG modelleriyse S63e 4MATIC+, S73e 4MATIC+ adıyla üretilecek. Şimdilik bu modellerin detayları belli değil ama 4.0 litrelik V8 motorun güçlendirilmiş halini kullanacaklarını öngörebiliriz. S73e modeli 810 bg güç ile bugüne kadar üretilen en güçlü S Sınıfı olacak.  

Teknoloji

Mercedes’in teknoloji üssü olarak nitelendirilebilen S Sınıfı’nda elbette birçok yenilik yer alıyor. 2016 yılında konsept olarak tanıtılan Digital Light teknolojisi ilk kez seri üretime yeni S Sınıfı’yla birlikte geçiyor. Bu sistem tanımlanan tabelaları yol yüzeyi üzerine yansıtarak ekstra güvenlik sağlıyor. Sistem 1.3 milyon piksel çözünürlükle mevut teknolojilere göre çok daha farklı bir yapıda.  

Otomobilde arka koltuktaki yolcular için, ön koltukların sırt kısmına entegre edilen hava yastıkları yer alıyor. S Sınıfı bu teknolojiyi dünyada kullanan ilk otomobil olarak tarihe geçerken rakiplerine de fark atıyor.  

Yine S Sınıfı’nda ilk kez ama bu defa rakiplerinden daha önce tanıdığımız sistemler de otomobilde yer alıyor. Arka lastiklerin dönmesini sağlayan teknoloji daha önce BMW 7 Serisi ve Audi A8’de de yer alıyordu. Sistem düşük hızlarda dönme çapını daralıyr (S Sınıfı A Sınıfı’ndan daha dar dönme açısına sahip; 10.9 metre), yüksek hızlardaysa aracın çevikliğini arttırıyor.  

Araçta 50 km/s hıza kadar, üçüncü seviye otonom sürüş özellikleri kullanılıyor. Drive Pilot adı verilen sistem farklı radar, lidar ve kamera teknolojilerinden yararlanıyor. Şimdilik bu teknoloji araçlarda bulunmuyor, 2021’in ikinci yarısından itibaren sunulmaya başlanacak. Mercedes'in Otonom Vale özelliği de ilk kez S Sınıfı'nda kullanılmaya başlandı.

Yeni S Sınıfı’nın güvenlik teknolojilerini detaylı şekilde anlattığımız haberimizde otomobilin diğer özellikleri hakkında bilgi alabilirsiniz

W223 kodu verilen yeni S Sınıfı online olarak güncellenebilen bilgi-eğlence sistemine de sahip. Böylece otomobil her daim güncel kalmayı başardığı gibi kullanıcıları için de büyük kolaylık sağlıyor.  

Mercedes yakın gelecekte S Sınıfı’nın tamamen elektrikli bir versiyonunu düşündüğünü açıkladı. S Sınıfı için bile yeni olacak bu hamle EQS olarak adlandırılacak ve Tesla Model S gibi otomobillere rakip olacak.  

Yeni S Sınıfı Mercedes’in Sindelfingen, Almanya’daki fabrikalarında üretilecek. 

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook