Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı

  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 1
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 2
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 3
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 4
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 5
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 6
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 7
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 8
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 9
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 10
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 11
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 12
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 13
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 14
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 15
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 16
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 17
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 18
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 19
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 20
  • Dördüncü nesil Skoda Fabia tanıtıldı - 21

Yeni platforma geçiş yapan otomobil eskisine göre daha büyük, geniş ve daha teknolojik.

Skoda’nın daha önce teaser fotoğraflarını paylaştığı yeni Fabia modeli tanıtıldı. Otomobilin en büyük değişimi VW Group içinde Audi A1, SEAT Ibiza ve VW Polo gibi modellerinde kullanılan MQB platformuna geçiş yapmak oldu. Eski modelde PQ altyapısı kullanılıyordu ve bu eski platform ilk nesilden beri Fabia’nın altyapısını oluşturuyordu.  

Yenilenen altyapı sayesinde otomobil daha büyük, daha teknolojik ve daha verimli bir hale geldi. Eski modele göre 111 mm artan uzunluk 4108 mm’ye ulaşırken, genişlik 48 mm arttı (1780 mm) ve aks mesafesi tam 94 mm artarak 2564 mm’ye ulaştı. Bu değişimlerle birlikte Skoda modellerinin en önemli satış özelliklerinden olan hacimde önemli değişimler gerçekleşirken bagaj hacmi 50 litre artarak 380 litreye çıktı. Bu değer B HB modeller arasında en geniş hacimlerden biri, sadece Renault Clio 391 litre ile daha geniş bir bagaj hacmi sunuyor.  

Modelin tasarımı diğer Skoda modellerini andırıyor; özellikle de Scala ve Kamiq modellerine olan benzerlik dikkat çekici. Standart olan LED farlar dar yapısıyla öne çıkarken geniş altıgen ızgara ve yeni tasarımlı tampon ön kısımda en çok dikkat çeken noktalar arasında. Arka kısımda son dönem Skoda modellerinde gördüğümüz Skoda yazısıyer alıyor. Arka farlarda LED’ler istek üzerine alınabiliyor; bagaj üstündeki spoyler otomobilin sportif görüntüsünü destekliyor.  

Daha temiz çizgilere sahip bu yeni tasarımın en büyük katkısı rüzgar direnç katsayısının 0.32’den 0.28’e düşmüş olması. Bu sınıfında bir rekor olarak açıklanırken yeni Fabia’nın eskisine göre çok daha konforlu ve daha az yakıt tüketmesinin altındaki ana neden olarak da gösterilebilir. Aktif ön ızgaraların yer alması 120 km/s sabit hızda 0.2 lt/100 km yakıt ve 5 gr/km daha az CO2 emisyonu salınmasını sağlıyor. Ayrıca arka kanat ve yandaki küçük kanatçıklar arka kısımdaki türbülansı azaltarak verimliliğe katkıda bulunuyor.  

Otomobilin kabini baştan aşağı yeniden tasarlanmış ve daha üst segmentte yer alan birtakım özellikler Fabia’da kendine yer buluyor. Orta konsolda serbest duran bilgi eğlence ekranı 9.2 inç genişliğe kadar çıkabiliyor ve dokunmatik ekranında gerçek zamanlı trafil bilgisi, internet radyo altyapısı, kablosuz wi-fi bağlantısı gibi özellikler sunuluyor. Yeni Fabia aynı zamanda Skoda’nın ses kontrollü asistanı Laura sayesinde çok daha sezgisel kullanılırken sistemi ekrana dokunmadan da kullanabiliyorsunuz.  

10.25 inç genişliğindeki dijital gösterge paneli beş farklı tema sunuyor ve kullanıcıların kişisel tercihlerine göre şekillendirilebiliyor.

 

Öncekine nesle göre 94 mm daha uzun aks aralığıyla yeni Fabia, özellikle arkadaki yolcular için daha fazla yaşam alanına sahip. Yeni renkler, ambiyans aydınlatmaları ve konfor özellikleriyle birlikte Fabia çok yönlü bir yapıda olduğunu gösteriyor. Çok fonksiyonlu yeni nesil direksiyon simidi ise, tercihe bağlı olarak sportif üç kollu alınabiliyorken, DSG şanzımanda üzerinde vites değiştirme kulakçıkları yer alıyor. 

Daha üst segment araçlarda bulunan ısıtmalı ön cam ve ısıtmalı direksiyon gibi birçok özellik yeni Fabia’da tercih edilebiliyor. Bunların yanında Skoda’ların artık gelenekselleşen Simply Clever çözümleri 43 farklı şekilde kendini gösteriyor: Yakıt depo kapağındaki lastik derinlik ölçerli buz kazıyıcı, A sütununda otopark bileti tutucu, sürücü kapısının içerisinde şemsiye gibi detaylar bunlardan bazıları.... 

Motor seçenekleri olarak yeni Fabia’da sadece benzinli ünitelere yer veriliyor. 1.0 litrelik motorun atmosferik versiyonu 65 ve 80 bg güç (sadece 5 ileri manuel şanzımanla geliyor) üretirken turbo desteğinde güç 95 ve 110 bg (beş veya altı ileri manuel veya 7 ileri DSG şanzıman) olarak veriliyor. 1.5 litrelik 150 bg güç ve 250 Nm tork sunan en üst seçenekse 7 ileri DSG şanzımanla 0-100 km/s hızlanmasını 7.9 saniyede tamamlıyor. Yeni Fabia’da vRS versiyonunun üretilmesi şimdilik planlar dahilinde değil... 

Yeni Fabia’da ilk kez ilk kez Seyahat Asistanı, Park Asistanı ve Manevra Asistanı yer alıyor. Seyahat Asistanı otomatik yönlendirme desteği sağlarken sadece tek tuşla aktif hale getirilebiliyor. 210 km/s hıza kadar çalışabilen Adaptif Hız Sabitleyici, öndeki araca göre hızını otomatik olarak ayarlıyor. Şerit Asistanı gerektiğinde otomatik yönlendirmeyle otomobilin şeritte kalmasına yardımcı oluyor. Geliştirilmiş Kör Nokta Algılama Sistemi, 70 metre uzakta olan araçlara karşı sürücüyü uyarıyor. Park Asistanı ise 40 km/s hıza kadar çalışıyor ve direksiyonu otomatik olarak yönlendiriyor. 

Otomobilde aynı zamanda sürücü ve ön yolcu, perde hava yastıkları ve ön yan hava yastıklarını standart olarak sunuyor. Opsiyonel sürücü diz ve arka yan hava yastıkları ile güvenlik seviyesi daha ileriye taşınarak dokuz hava yastığıyla donatılabiliyor.  

Yeni Fabia’nın yıl içerisinde ülkemizde satılması planlanıyor...

2017 Skoda Fabia Test Sürüşü'nü okumak için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook