Ferrari Roma markanın yeni GT modeli olarak tanıtıldı

  • Ferrari Roma markanın yeni GT modeli olarak tanıtıldı - 1
  • Ferrari Roma markanın yeni GT modeli olarak tanıtıldı - 2
  • Ferrari Roma markanın yeni GT modeli olarak tanıtıldı - 3
  • Ferrari Roma markanın yeni GT modeli olarak tanıtıldı - 4
  • Ferrari Roma markanın yeni GT modeli olarak tanıtıldı - 5
  • Ferrari Roma markanın yeni GT modeli olarak tanıtıldı - 6
  • Ferrari Roma markanın yeni GT modeli olarak tanıtıldı - 7

620 bg’lik V8 motorlu Roma, Aston Martin Vantage ve Mercedes-Benz AMG GT gibi modellere rakip olacak.

Ferrari model gamını genişletiyor. Ortada konumlandırılmış V8 modeller F8 Tributo ve SF90 ile önden motorlu V12 812 Superfast’ten sonra şimdi de önden konumlandırılmış V8 motorlu Ferrari Roma geliştirildi. Roma, Ferrari’nin 2019’da tanıttığı beşinci model oluyor.

Otomobil tasarım olarak diğer Ferrari modellerinden biraz daha farklı görünüyor. İtalyan üreticinin tarihinde çok önemli bir yeri bulunan GT sınıfında yer alan Roma’nın tasarımında efsanevi model 250 GT Lusso’dan ilham alındığı söyleniyor. Buna rağmen tasarım retro olarak tanımlanamaz ki markanın tasarım başkanı Flavio Manzoni tasarımla ilgili şunları söylüyor: “Nostaljik olmayı sevmiyoruz, daha çok yenilikçiliğin peşindeyiz. Buradaki ana fikir önce yarış pistine, oradan operaya gitmek için bir otomobil tasarlamaktı.”

Önde 60’lı yılların Ferrari’lerindeki gibi olabildiğince uzun bir motor kaputu göze çarpıyor. Kabin oldukça geride tasarlanmışken sürücü koltuğu neredeyse arka lastiğin üzerinde yer alıyor. Roma’nın arka tasarımıysa şaşırtıcı hatlara sahip. Tavan, arka camla birlikte bagaj kapağına kadar inerken, arka spoyler gövde içine, ince LED farların bir uzantısı gibi tasarlanmış. Arka camda aktif bir spoylere yer verilmiş ve bu kanat yüksek hızlarda otomatik olarak açılarak yere basma gücünü arttırıyor. Arka kısımda dört egzoz çıkışı Roma’nın gücü hakkında ipucu veriyor.

4656 mm uzunluğundaki otomobil 1974 mm genişliğinde ve aks aralığı 2670 mm olarak veriliyor. Bu boyutlara göre araç Portofino’dan biraz daha kısa bir yapıdayken, aks aralığı üstü açık modelle tamamen aynı. Bu nedenle aslında Roma’ya, Portofino’nun Coupe versiyonu açıklamasını da yapabiliriz. Ancak Ferrari’nin otomobile yeni bir isim seçmesi farklı bir müşteri kitlesini hedeflediğini gösteriyor. Zaten otomobilin bulunduğu sınıf da 2+ Coupe olarak adlandırılıyor Ferrari tarafından...

Modelin bagaj hacmi 345 litreyle uzun yolculuklar için elverişli bir ölçüde. Bu değerin rakipleri Aston Martin Vantage ve AMG GT’de de benzer ölçülerde olduğunu biliyoruz.

Otomobilin kabini de farklı şekilde ele alınmış. Ferrari tasarımcıları iç mekan için iki farklı ‘hücre’ oluşturmuşlar. Sürücü ve yolcuyu açık şekilde birbirinden ayıran bu tasarım felsefesi yolcuların kendilerini daha özel hissetmelerini ve araçla daha çok iletişime geçmelerini sağlıyor. Tamamen yeni tasarımlı direksiyona 16 inç genişliğinde, iç bükey bir ekran eşlik ediyor. Bu ekranla birlikte Ferrari daha önceki modellerinde yer verdiği analog devir saatine de veda etmiş oluyor. Orta konsoldaysa dikey yerleştirilmiş 8.4 inç genişliğinde bir ekran yer alırken, yolcu için de bir dokunmatik ekrana yer verilmiş.

Roma’da, Ferrari’nin diğer tüm V8 modellerinde gördüğümüz 3.9 litrelik, çift turbo destekli V8 motor kullanılıyor. 620 bg gücündeki motor (5750-7500 d/dak), 3000-5750 d/dak arası 760 Nm tork üretiyor. Roma’nın 0-100 km/s hızlanması 3.4 saniye sürerken, 0-200 hızlanma sadece 9.3 saniyede tamamlanıyor. Otomobilin maksimum hızıysa 320 km/s’den fazla olarak belirtiliyor.

Bu güç yeni, 8 ileri çift kavramalı şanzımanla arka lastiklere iletiliyor. İlk olarak SF90’da tanıtılan bu şanzıman önceki nesil vites kutusuna göre daha kompakt ve 6 kg hafif olmasıyla dikkat çekiyor. 1570 kg olan boş ağırlık sayesinde 1 bg’e sadece 2.37 kg ağırlık düşüyor. Önde 390 mm, arkada 340 mm’lik diskler otomobili durdurma görevini üstleniyor. 



Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook