Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar

  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 1
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 2
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 3
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 4
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 5
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 6
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 7
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 8
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 9
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 10
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 11
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 12
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 13
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 14
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 15
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 16
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 17
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 18
  • Yeni SEAT Leon: Tüm detaylar - 19

Dördüncü nesil SEAT Leon benzinli, dizel ve plug-in hibrit versiyonlarıyla geldi.

Geçen hafta teaser fotoğrafını paylaştığımız yeni SEAT Leon, dün gece Barcelona’da düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Markanın en çok satan modellerinden biri olan Leon, kompakt hatchback sınfınında VW Golf ve Ford Focus gibi modellere rakip olarak büyük başarı yakaladı. Her ne kadar SEAT son dönemlerde SUV modellere odaklanmış olsa da bu Leon’un stratejik önemini çok etkilemiyor.

Üçüncü nesil Leon bir milyon adetten fazla satan, Avrupa ve özellikle ülkemizde de oldukça sevilen bir otomobil. Dolayısıyla SEAT’ın yeni Leon’dan beklentileri de hayli yüksek.

Tasarım & Kabin

Aracın tasarımına baktığınızda SEAT’ın çok da risk almak istemediğini anlayabiliyoruz. Dördüncü nesil markanın yeni yüzüne sahip olsa da otomobilin geneli eski modele göre çok farklı değil. Aynı MQB Evo platformu üzerine yükselen otomobil asıl farkını boyutlarda gösteriyor. 4368 mm uzunluğundaki hatchback eski modele göre tam 86 mm uzunken, 1800 mm’lik genişlik 16 mm kısa, 1456 mm’lik yükseklikse 3 mm alçak bir yapıda. Gövde 86 mm uzarken bunun 50 mm’si aks mesafesine verilmiş: 2686 mm. Bunun yanında bagaj hacminin değişmeyerek 380 litrede kalması SEAT’ın daha çok kabin hacmini genişletmeye odaklandığını gösteriyor.

İkinci gövde tipi olan Sportstourer ise 4642 mm (+93 mm) uzunluğunda, 1800 mm genişliğinde (-16 mm) ve 1448 mm yüksekliğinde (-3 mm). Bu gövde tipinde bagaj hacmi 617 litreye (eskisine göre 30 litre daha geniş) çıkıyor.

Aracın arka tasarımında ilk olarak 7 koltuklu SUV model Tarraco’da gördüğümüz, boydan boya uzayan LED farları görüyoruz. Ayrıca elle yazılan yeni Leon logosu yine arka tarafta yer alırken FR versiyonlarında çift egzoz çıkışı yer alıyor ama bu egzozlar gerçek değil.

Motor kaputu olabildiğince uzatılmışken ön cam daha dik bir yapıda. Profilde tasarımcılar mümkün olan en sade çizgilere yer verirken otomobilin gövdesinin eski modele göre yüzde 8 daha aerodinamik olduğu açıklanıyor.

Kabin tasarımı da tamamen baştan ele alınan unsurlardan biri. Çok daha sade ve temiz bir tasarıma sahip olan kabinde üst donanımlarda 10 inç genişliğindeki (alt donanımda 8.25 inç) Infotaintment ekranı dikkat çekiyor. Bu ekranda havalandırma kontrollerini bile dokunmatik olarak yapabildiğiniz için kabin içerisindeki düğme sayısında da ciddi azalma oluyor. Ayrıca en alt donanım dışında diğer tüm ekipman seviyelerinde tamamen dijital göstergeler standart olarak sunuluyor. Ambiyans aydınlatması ilk kez Leon’da kullanılırken SEAT bu aydınlatmaları sadece dekoratif olarak değil, sürücüyü uyaran bir güvenlik sistemi olarak da kullanıyor. Park sensörleri, kör nokta uyarısı gibi fonksiyonlar ambiyans aydınlatmalarıyla birlikte çalışıyor.

Infotaintment sistemi ses kontrollü olarak kullanılabilirken Full Link adı verilen teknoloji de sunuluyor. Bu sistem Android Auto ve Apple CarPlay sistemlerini desteklerken kablosuz cep telefonu şarjı da geliyor.

Motor seçenekleri

Otomobilin altyapısı MK8 Golf’le aynı olduğundan dolayı motor seçeneklerinde de benzerlik görüyoruz. Müşterilere giriş seviyesi olarak 1.0 litrelik TSI motorun 90 bg’lik versiyonu sunulurken bu motorun 110 bg’liği de alınabiliyor. Daha yüksek performans isteyenler için 1.5 litrelik 130 veya 150 bg’lik motor sunulurken benzinli motorların en üstünde 2.0 litrelik 190 bg gücünde, 7 ileri DSG şanzımanla sunulan motor yer alıyor. Bu motorların en büyük özelliği her iki 1.0 litrelik ünite ve 130 bg’lik 1.5 litrelik ünitenin Miller döngüsü ile çalışması. Böylece verimlilik oldukça artarken değişken geometrili turbo tüm motorlarda yer alırken 1.5 litrelik ünitelerde ayrıca aktif silindir kapatma teknolojisi bulunuyor.

SEAT Leon’un en büyük yeniliği 1.0 litre ve 150 bg’lik 1.5 litre benzinli motorlarda 48 Volt hafif hibrit (eTSI) alternatifini sunması. Hafif hibritlerde 48V lityum iyon batarya, enerji geri kazanım sistemi gibi ekstra teknolojiler yer alıyor. Ayrıca sistem çeşitli senaryolarda içten yanmalı motoru kapatarak yakıt tüketimini düşürüyor.

Dizel motorlar sadece 2.0 litrelik olarak geliyor: 115 ve 150 bg. Her iki motor da manuel veya DSG şanzımanla tercih edilebiliyor.

Tüm bunların yanında doğal gazla çalışan bir seçenek 1.5 lt TSI 130 bg olarak sunulurken kabloyla şarj edilebilen PHEV versiyon da alınabiliyor. PHEV’de benzin ve elektrik motor bir arada kullanılıyor ama benzinli motor 1.5 lt değil, 1.4 litrelik TSI motora sahip. 13kWh kapasiteli batarya toplam 60 km’lik (WLTP) elektrik menzili sunarken otomobil toplamda 204 bg güç üretiyor. Bu sistem aynı şekilde yeni Golf’te de kullanılıyor. Plug-in hibrit hatchback ve sportstourer gövdelerinde sunuluyor. 

Yedi gövde rengine sahip olan otomobilde Reference, Style, Xcellence ve FR paketleri bulunuyor. Tabii otomobil Türkiye’de gelirken bu paketlerde değişim olacaktır. Bu arada yeni Leon’un 2020’de ülkemizde satışa sunulması bekleniyor.

SEAT Leon Cupra testimizi okumak için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook