Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık

  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 1
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 2
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 3
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 4
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 5
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 6
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 7
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 8
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 9
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 10
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 11
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 12
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 13
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 14
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 15
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 16
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 17
  • Porsche 911 GT3'ü pistte kullandık - 18
Teknik Özellikler
409.900 €
Motor:
3799 cc, boxer 6 silindir, 24v, 475 bg 8250 d/dak, 440 Nm 6250 d/dak
Performans:
315 km/s Maksimum hız, 3.5 sn 0-100 km/s hızlanma
Şanzıman:
7 ileri otomatik, arkadan çekiş
Ortalama tüketim:
12.4 lt/100 km, 289 g/km CO2
Boş Ağırlık:
1430 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 332 bg
Boyutlar U/G/Y:
4545 / 1852 / 1269 mm
Değerlendirme:

Veee piste çıkıyoruz. Önce yavaş hızlardayız ama içerideki ses hayli fazla, öyle ki yolcu koltuğunda oturan arkadaşımla birbirimize bağırmak zorunda kalıyoruz iletişime geçebilmek için. GT3 bu hızlarda biraz sarsıntılı hissettiriyor ve hızımızı yükseltmemiz için bizleri teşvik ediyor. Ehh, ben de çok naz yapmıyorum açıkçası.

Önümde giderek hız artıran Cayman GTS Güvenlik Aracı’nın ardına yaslanıyorum. O otomobili bir yarış pilotu kullanıyor ve 360 bg’lik bir otomobil olduğunu unutmamak gerek. Hemen arka kanadının dibindeki GT3’ü gören pilot temposunu artırmaya başlıyor ve asıl eğlence de böylece start alıyor. Tepe üstü çıkan ikinci virajda GT3 ile dördüncü vitesi bitiriyoruz. İki ve üçüncü vites biterken 9000 devire kadar çıkan motor, öyle yüksek bir tonajdan bağırıyor ki yarış otomobilinde olduğunuzu düşünmeye başlıyorsunuz. Motorun sesi bu devirde motor kapağını aşıyor, koltuğu içine alıyor ve vücudunuzdaki tüm ilik ve kemiklerde hissedilmeye başlıyor. Karbonfiber koltuktan hissettiğiniz titreşimler adeta her silindire bağlı bir koltuktaymış oturduğunuzu düşündürüyor. Motorun her nefes alışını, her silindirin patlamasını, her vites atıştaki o sert vuruşu içinizde hissediyor, insanoğlunun nasıl böyle bir makine ürettiğini düşünmeye başlıyorsunuz.

Derken o sert frenaja geliyor sıra, yaklaşık 200 km/s hızla kör, sol viraj için vites küçültüyorum. Bang, BANG! İkinci vitese inerken direksiyonu hafif sola kırmamla GT3 direkt olarak apeksin içine yapışıyor. Direksiyon tam anlamıyla ‘single seater’ yarış otomobilleri gibi hissettiriyor. Çeviriyorsunuz ve her milimetresi GT3’ün burnuna hükmediyor. Gecikme yok, yapay sertlik yok, burulma yok. Saf direksiyon hissi ve yönlenme, hepsi bu.

Burada Porsche’nin GT3’te ilk olarak kullanmaya başladığı Active rear-wheel steering sisteminden bahsetmek gerek. Arka lastiklerin direksiyon açısına göre dönmesini sağlayan bu sistem otomobilin çevikliğini ve stabilitesini artırıyor. Hız yükseldikçe (80 km/s’nin üzerinde) arka lastikler 1.5 derece kadar aynı yöne dönerek otomobilin daha kısa aks mesafine sahip olduğunu hissettiriyor. Aynı şekilde 50 km/s’nin altında da zıt tarafa dönerek dönüş çapını kısaltıyorlar. İlk olarak 918 modelinde kullanılan bu sistem mühendislerin söylediğine göre ‘Nürburgring’de otomobile sanki 150 bg güç eklemiş gibi’ hissettiriyormuş. GT3 üzerindeki etkisi de inanılmaz. Hayatımda bu kadar tepkili bir otomobil kullanmamıştım. Eski modelin direksiyonuna geçmedim ama bunun yanına bile yaklaşamayacağını tahmin ediyorum.

Evet, frenler. 200 km/s gibi hızlarda kaya gibi sert ve güvenilir hissetmemizi sağlayan şey kullandığımız otomobilde opsiyon olarak alınmış karbonseramik diskler. Önde 410 mm, arkada 390 mm olan disk çapı bugüne kadar kullandıklarımın en genişi. Aventador’da bile 400 mm’ydi, etkisini siz düşünün artık!

Üçüncü viraj geride kalırken henüz GT3’ün zorlanmadığını anlıyorum. Hmm, bakalım daha neler göreceğiz? Dört- beş ve altıncı viraj kombinasyonunu ışık hızında geride bırakan GT3 ile yedinci viraj öncesindeki düzlüğü çıkarken biraz erken gaz veriyorum ama ne lastikler boşa dönüyor, ne de çekiş sorun oluyor. GT3 bu gibi durumlarda çok itaatkar bir otomobil ama devirler artıp hızını yükseldiğinde artık onun size değil sizin ona ayak uydurmanız gerekiyor. Potansiyeli dünya dışı, bunu kullanabilmek size ve cesaretinize kalmış tamamen.

Yedinci viraj; ikinci vites, tepe üstü, sağ. Düzlüğü bitirdiğinde sert fren yap, beşinci vitesten ikiye kadar in, geç apeks için bekle, bekle, bekle ve burnunu apekse sok!

Aventador ile bu virajda çok zorlanmıştım çünkü çok önden kayıyordu, GT3 içinse bu çocuk oyuncağı. Otomobil sanki bu pist için yaratılmış gibi. Evet pist kullanımı için üretildiği çok açık çünkü kendini evinde gibi hissettiriyor. Bu virajı nasıl bu kadar çabuk bitirdiğimi anlayamadan sekizinci viraj için tepe üstü tırmanmaya başlıyoruz.

GT3 bir kez daha çekişinin ne kadar iyi olduğunu gösteriyor ve hiçbir kayma belirtisi göstermeden üçüncü vitese geçiyoruz. Derken dört ve beş, ardından o meşhur viraj için yeniden dördüncü vitese iniyoruz. Bu arada önümdeki Cayman GTS de çok sıkı gidiyor. Her ne kadar GT3’ün temposuna ayak uydurmakta zorlansa da hayli yüksek tempoyla yol aldığımızı söylemeliyim.

Dördüncü vites ortalarında lift-off yaparak, ilk apekse doğru yönel. Ardından gazı sabit tut, ikinci apeksi kes, hafif direksiyonu düzeltip çok az gaz ver ve üçüncü apeksi geride bırakırken direksiyonu neredeyse düzeltip dış kerbin üzerine doğru yaklaş. Hemen ardından, ayağını gazdan kaldırmadan, dördüncü apeksi jilet gibi kes...

GT3 viraj ortasındaki ayarlamalarda muhteşem tepkiler veriyor. Ağırlığı gazla o kadar güzel dengeleyebiliyorsunuz ki neredeyse direksiyon müdahalesine gerek kalmıyor. Aventador gibi ağır otomobillerde bu virajda önden kayıp, vakit kaybetmemek için yavaş girip, hızlı çıkmak taktiğini kullanmanız şart olurken GT3 ile hızlı gir, şimşek gibi çık taktiğini uygulayabiliyorsunuz.

GT3 ile geçirdiğim bu müthiş anlar telsizden gelen anonsla sona eriyor. “Bu çok keyifli ama arkadakileri de beklememiz gerek.” Neden bunu söylediklerini anlıyorum, aynada hiçbir otomobil görünmüyor, oysa ki konvoyumuz 6 otomobilden oluşuyordu.

Bu dakikadan sonra aracı soğutarak pite geri dönüyoruz...

"Motorun her nefes alışını, her silindirin patlamasını, her vites atıştaki o sert vuruşu içinizde hissediyor, insanoğlunun nasıl böyle bir makine ürettiğini düşünmeye başlıyorsunuz"

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook