BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi

  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 1
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 2
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 3
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 4
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 5
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 6
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 7
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 8
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 9
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 10
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 11
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 12
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 13
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 14
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 15
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 16
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 17
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 18
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 19
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 20
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 21
  • BMW iX 500 bg gücünde, elektrikli bir SUV olarak geliştirildi - 22

Otomobil 5.0 saniyeden kısa bir sürede 100 km/s hıza çıkarken 600 km menzil sunuyor.

BMW’nin elektrikli araç açılımı hızla devam ediyor. Marka tüm modellerinin plug-in hibrit versiyonlarını tanıtırken bir yandan da BMW i alt markasının model gamını genişletiyor. 2021’de piyasaya çıkması planlanan iX modeli markanın yeni, modüler ve ölçeklendirilebilir platformu üzerine üretilen ilk model oluyor. Ayrıca i3’ten sonra markanın sıfırdan başlayarak ürettiği ikinci elektrikli model olması bir diğer dikkat çekici nokta.

Beş koltuklu yapıda olan araç geçen yıl tanıtılan Vision iNext konsepti üzerine şekillendirildi. Aracın ismi BMW i model gamında en üstte yer almasından dolayı bu şekilde seçildi. Buradan yola çıkarak BMW i’nin model gamının 10 modele kadar genişleyeceğini öngörebiliyoruz. Markada şu anda i3 üretimi devam ederken yakın bir zaman önce i8 modelinin üretimi sonlanmıştı.

Otomobilin inşa edildiği platform (kod adı i20) tamamen sıfırdan üretildi ve BMW’nin 3, 5, X5 ve 7 Serisi modellerine temel oluşturan CLAR platformuyla ciddi şekilde uyumlu bir yapıda. Bu sayede platformun içerisinde kullanılan materyaller yakın gelecekte diğer BMW i modellerinde de kullanılacak, ayrıca iki platformda ortak kullanılan parçalar sayesinde bu yeni platform CLAR’ın üretildiği Dingolfing fabrikalarındaki bantlarda üretilebiliyor. Böylece maliyet düşerken zamandan kâr edilmiş oluyor. Yeni platform alüminyum uzay kafes şeklinde tasarlanırken içerisine karbonfiberle güçlendirilmiş plastik eklemelere (CFRP) yer verildi.

Aracın tasarımı şimdiden markanın fanlarını ikiye ayırmış durumda. Modern BMW’lerde ilk olarak yeni 4 Serisi’nde gördüğümüz dikey tasarlanan böbrek ızgaralar burada artık soğutma yerine teknolojik bir panel görevi görüyor. Bunun nedeni elektrik motorunun soğutma ihtiyacının oldukça az olması. Bu kısımda sürüş destek sistemleri için kullanılan radarlar, kameralar ve sensörler konumlandırılıyor. İnce LED farlar, böbreklerin çizgilerini takip eden bombeli motor kaputu (ilk kez bir BMW modelinde açılamıyor) ve tüm BMW i modellerinden tanıdığımız mavi vurgular ön kısımda dikkat çeken tasarım öğeleri.

Otomobil yandan bakıldığında i3 modelini anımsatıyor. Özellikle de C sütununda daralan cam çizgisi bunun en büyük nedenlerinden biri. iX3’te kapılar çerçevesiz olarak tasarlanmışken B sütunu i3’teki gibi kapılara entegre değil, sabit olarak tasarlandı. Arkada yine çizgi şeklinde tasarlanan LED farlara yer verilirken egzozların olması gereken yerlerde mavi vurgular ve tampon tasarımında çeşitli hareketler yer alıyor. iX’i diğer BMW modelleri gibi standart veya M Sport tasarım paketiyle alabiliyorsunuz.

BMW X5 boyutlarında, X7’nin genişliğini sunduğu açıklanan otomobilin aks mesafesi 3000 mm olarak veriliyor. Bu da oldukça geniş bir kabinin bizleri beklediğinin bir göstergesi. Otomobilin rüzgar direnç katsayısı 0.25 olarak veriliyor ki bu bir SUV için oldukça etkileyici bir değer. Bununla birlikte kapılarda ve cam yüzeylerde yapılan özel izolasyon çalışmaları sayesinde otomobilin sürüş konforunun üst düzey olması bekleniyor.

Aracın iç tasarımı da dışı gibi fütüristik bir yapıda. Tamamen düz taban ve doğal malzemeler kabindeki en önemli özellikler olarak görünüyor. Geri döüşümlü plastikler ve koltuklarda yer verilen yeni mikrofiber kumaşlar otomobilin çevreci kimliğini biraz daha vurguluyor.

Orta konsolun iptal edilmesi iki koltuk arasındaki geçişi kolaylaştırdığı gibi genişlik hissiyatını da arttırıyor. Konsolda kol dayama ve bilgi eğlence ekranının kontrol düğmeleri yer alıyor. Altıgen tasarımlı yeni direksiyon, dıştaki LED farlara gönderme yapan ince havalandırma ızgaraları, ön konsol ve kapılarda bolca kullanılan kumaş kaplama, yeni head-up display gibi özellikler buranın diğer BMW modellerinden farklı görünmesini sağlıyor. Modern görünmesinin yanında sade tasarım mümkün olduğunda az sayıda butün kullanılması sayesinde gerçekleşiyor. Otomobilde üçüncü sıra koltuk yer almıyorken bagaj hacmi 650 litre gibi oldukça geniş bir değer. 

iX modelinde ön ve arka aksta konumlandırılan iki adet elektrik motoru ve dört çeker sistemi yer alıyor. Şimdilik tek motor seçeneği gösterilmiş olsa da otomobil üretime geçtikten sonra farklı motor gücü ve batarya seçenekleri yer alacak. Öndeki motor 125 bg, arkadaki motor 405 bg güç üretirken sistemin toplam gücü 500 bg olarak veriliyor. Bu güç iX3’ü 5.0 saniyeden kısa bir sürede 100 km/s hıza taşıyabiliyor. 100 kWh’den daha yüksek kapasiteli batarya ve sadece 21kWh/100 km’lik ortalama tüketim sayesinde otomobilin menzili WLTP standartlarına göre 600 km’den daha yüksek olarak veriliyor. Maksimum hız 200 km/s’nin üzerindeyken BMW şimdilik teknik detayları paylaşmadı, araç üretime girdiğinde bu değerler netleşecektir diye düşünüyoruz.

BMW’nin yeni geliştirdiği şarj altyapısı 200kW kapasiteyle şarj olanağı veriyor. Bu sayede, DC hızlı şarj altyapısıyla sadece 40 dakikada bataryaları %80 kapasiteye getirebiliyorsunuz. 11kW Wallbox ile 11 saat civarında bataryaları %100 doldurabiliyorsunuz.

Otomobilin süspansiyon sistemi önde çift salıncaklı, arkada çok noktadan bağlantılı olarak tasarlandı. Ayrıca opsiyon olarak aktif arka lastiklerin dönmesini sağlayan sistem de alınabiliyor.

iX3 2021 yılında üretilmeye başlanacak. Otomobilin fiyat stratejisi ve satış planı gibi detaylarsa üretim zamanında belli olacak.



Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook