Mercedes EQS 770 km menzille geldi

  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 1
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 2
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 3
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 4
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 5
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 6
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 7
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 8
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 9
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 10
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 11
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 12
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 13
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 14
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 15
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 16
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 17
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 18
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 19
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 20
  • Mercedes EQS 770 km menzille geldi - 21

Elektrikli S Sınıfı olarak adlandırabileceğimiz EQS 107.8 kWh kapasiteli bataryaya sahip.

Mercedes’in elektrikli alt markası EQ model atağına devam ediyor. İlk olarak tanıtılan EQC’nin ardından geçen yıl kompakt SUV EQA gösterilmiş ve yakın zaman içinde buradaki EQS modelinin infotaintment sistemi Hyperscreen tanıtılmıştı. Şimdiyse modelin resmi lansmanı yapıldı ve EQS gösterildi.

Mercedes’in büyük, elektrikli araçlar için ürettiği modüler EVA (Electric Vehicle Architecture) platformu üzerine şekillenen ilk otomobil olan EQS 5216 mm uzunluğunda, 1926 mm genişliğinde ve 1512 mm yüksekliğinde. Aks aralığı ise 3210 mm ile S Sınıfı’ndan tam 106 mm daha uzun ve aracın tasarımında lastiklerin olabildiğince köşelere yakın konumlandırıldığını görüyoruz. Otomobilde EQS 450+ ve EQS 580 4MATIC olarak adlandırılan iki versiyon yer alıyor.

Bu modüler platformla birlikte Mercedes, EQS’de diğer EQ modellerinde kullanılandan farklı, daha yoğun kapasiteli ve modüler bir batarya teknolojisi kullanıyor. Lityum iyon bataryalar modüler bir yapıya sahip ve 107.8 kWh gibi oldukça büyük bir kapasite sunuyor. Böylece otomobilim maksimum menzili WLTP standartlarına göre 770 km’ye kadar çıkabiliyor.

Bu devasa batarya kapasitesine rağmen otomobilde yer alan 400 volt elektronik altyapı ve 200 kW DC hızlı şarj donanımı sayesinde batarya sadece 31 dakikada %80 oranında dolabiliyor. EQS580 4MATIC modelinde 15 dakika gibi kısa bir sürede içinde 277 km, EQS 450+ versiyonundaysa 298 km menzil elde edebiliyorsunuz.

Otomobilde ayrıca 11 kW AC on-board şarj altyapısı standart olarak gelirken kullanıcılara 22 kW’lık bir diğer ünite de sunuluyor. Bataryaları bu şekilde şarj ettiğinizde 11 kW ile 10 saatte, 22 kW ile beş saatte tam dolum gerçekleştirilebiliyor. EQS’de Standart, Home ve Work olmak üzere üç farklı şarj programı yer alıyor, bu programlardaki şarj başlangıç saati, iç sıcaklık ve maksimum şarj seviyesi gibi unsurları istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz.

Her ne kadar Mercedes şimdilik otomobilde iki motor ve batarya seçeneği tanıtsa da yakın zamanda buna farklı alternatifler de eklenecek. Giriş versiyonu olarak tanımlayabileceğimiz 450+ arkadan çekişli bir yapı sunarken 330 bg güç ve 568 Nm tork ortaya atıyor. 0-100 km/s hızlanması 6.2 saniye olan bu model tek motora sahip ve 210 km/s sınırlandırılmış maksimum hız verisiyle geliyor.

Üst model olan 580 4MATIC ise adından da anlaşılacağı gibi dört çeker sistemi ve iki motora sahip. Toplam gücü 516 bg olan versiyon 855 Nm maksimum tork sunuyor ve 4.3 saniyede 100 km/s hıza ulaşabiliyor. Bu versiyon da 210 km/s limitlendirilmiş maksimum hız verisiyle geliyor.

Mercedes bunların yanında EQS AMG adı verilen ve gücü 700 bg’in üzerinde olması planlanan bir modelin de üretimini düşünüyor.

Yeni platformda batarya diğer elektrikli modellerde olduğu gibi tabanda yer alıyor. Otomobilin süspansiyon sistemi önde dört noktadan bağlantılı, arkadaysa çok noktadan bağlantılı şekilde tasarlanmış; bu sistem S Sınıfı’ndaki tasarımla büyük benzerlik gösteriyor. Araçta adaptif havalı süspansiyon standart olarak sunuluyor ve sürücü Eco, Comfort, Sport ve Individual seçeneklerinden istediğini seçebiliyor. Otomobilin gövde yüksekliği 120 km/s hızdan sonra otomatik olarak alçalıyor. Bu arada aracın rüzgar direnç katsayısı 0.20 gibi son derece iddialı bir değer, ki bunun bir dünya rekoru olduğu açıklanıyor.

Mercedes’in S Sınıfı’nda tanıttığı arka lastiklerin dönmesini sağlayan teknoloji de EQS’de standart olarak kullanıcılara sunuluyor.

Otomobilin tasarımı oldukça farklı görünüyor. Diğer EQ modellerinde olduğu gibi önde siyah bir panel yer alıyor; modelin elektrikli olduğunu buradan anlayabiliyoruz. Olabildiğince geride alınmış kabin, alçak tavan ve arkadaki liftback tasarımı EQS’in standart sedanlardan farklı görünmesini sağlıyor. Kabinin geriye alınması yanında lastiklerin köşelerde konumlandırılması platformdan maksimym verimin alınması anlamında yapılmış bir hamle.

Tüm Mercedes modellerinde olduğu gibi kullanıcılar farklı dış tasarım paketleriyle otomobilin tamponlarını, kaplamalarını farklı şekilde alabiliyor. 19-22 inç arasında değişen jant genişlikleri de bu paketlere göre alınabiliyor.

Mercedes, EQS’de kullanılan malzemelerin 80 kg kadarının tamamen geri dönüştürülebilir ve yenilenebilir malzemelerden üretildiğini açıklıyor. Bu, otomobilin karbon ayak izinin azaltılması için oldukça önemli bir adım olarak görünüyor.

EQS’in kabininde daha önce sizlere tanıttığımız 55.5 inçlik Hyperscreen uygulamasını görüyoruz. Temel olarak üç farklı göstergenin bir panel altında yer almasından oluşan Hyperscreen MBUX altyapısı kullanıyor. Bu üç panelden biri 12.3 inç genişliğindeki gösterge paneli direksiyonun arkasında yer alıyor, ikinci ekran 17.7 inç genişliğinde ve ana medya ile Infotaintment sistemlerine ev sahipliği yapıyor. 12.3 inçlik üçüncü ekransa yolcu tarafında konumlandırılıyor. Hyperscreen opsiyon listesinde yer alıyor. EQS lüks bir sedan olduğu için arka koltuklarda da eğlence paketi bulunuyor. 11.6 inçlik iki adet ekran Arka Koltuk Eğlence Paketi adı altında alınabiliyor.

EQS’de Mercedes’in son jenerasyon güvenlik sistemleri yer alıyor. Hız limitine ve şarj durumuna duyarlı adaptif hız sabitleme sistemi, aktif şerit takip sistemi, sürücü dikkat uyarısı, çapraz trafik uyarısı ve fren fonksiyonu gibi sistemler bunlardan bazıları. Otomobilde ayrıca Digital Light teknolojisi de sunuluyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook