Toyota, Yaris Cross ile B-SUV segmentine giriyor

  • Toyota, Yaris Cross ile B-SUV segmentine giriyor - 1
  • Toyota, Yaris Cross ile B-SUV segmentine giriyor - 2
  • Toyota, Yaris Cross ile B-SUV segmentine giriyor - 3
  • Toyota, Yaris Cross ile B-SUV segmentine giriyor - 4
  • Toyota, Yaris Cross ile B-SUV segmentine giriyor - 5
  • Toyota, Yaris Cross ile B-SUV segmentine giriyor - 6
  • Toyota, Yaris Cross ile B-SUV segmentine giriyor - 7
  • Toyota, Yaris Cross ile B-SUV segmentine giriyor - 8
  • Toyota, Yaris Cross ile B-SUV segmentine giriyor - 9

Toyota Yaris Cross giderek kızışan B-SUV sınıfına hibrit motorla iddialı geliyor.

Toyota geç olsa da B-SUV segmentine, Yaris Cross modeliyle giriş yapıyor. Hemen hemen tüm markaların yer aldığı bu sınıfta öne çıkan modeller olarak Peugeot 2008, Renault Captur, Nissan Juke ve Hyundai KONA gibi modelleri gösterebiliriz. Dolayısıyla Yaris Cross 2021’de üretime girdiğinde tüm bu modellerle rekabette olacak. Böylece Toyota C (C-HR) ve D (RAV4) segmentlerinden sonra en küçük SUV sınıfı olarak görünen B segmentinde de yer alarak model gamını üçe çıkartacak.

Yaris Cross’un Cenevre Fuarı’nda tanıtılması bekleniyordu, ki Ocak ayındaki haberimizde biz de bu şekilde açıklamıştık. Ancak giderek kötü bir hal alan pandemi nedeniyle araç dijital ortamda tanıtıldı.

Yaris Cross adından da anlaşılacağı gibi yeni Yaris üzerine geliştirildi. Japon üreticinin GA-B platformu üzerine şekillenen otomobil 4180 mm uzunluğunda, 1765 mm genişliğinde ve 1560 mm yüksekliğinde bir yapıya sahip. Otomobilin aks mesafesi 2560 mm olarak veriliyor; bu değerler Yaris Cross’u B-SUV segmentinin küçük bir temsilcisi olduğunu gösteriyor. Özellikle yeni Peugeot 2008 gibi modeller boyut anlamında hayli büyüdü.

Tasarım olarak yeni SUV modelin RAV4’e benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Kaslı ve güçlü tasarıma köşeli hatlara sahip plastik aksamlar destek verirken C sütununda oldukça şık görünen bir hat kullanılmış. Çift renkli gövde, arkada siyah zemin üzerine konumlandırılan far grubu gibi detaylar aracın Premium görünmesini sağlıyor.

Toyota, Yaris Cross’u gerçek bir SUV olarak tanımlıyor ve aracı tasarlarken kullanışlılık ve çok yönlülüğe odaklandığını açıklıyor. Buna göre eller dolu olduğunda elektrikli olarak açılan bagaj kapağı, yüksekliği ayarlanabilir veya isteğe göre bölünebilen bagaj alanı, esnek kayış sistemleriyle bagajdaki ekipmanların sabit kalmasını sağlayan özellik gibi birçok pratik unsur sunuluyor. Aracın kabini, temelini aldığı Yaris ile birebir aynı tasarlanmış.

Otomobilde her Toyota modelinde olduğu gibi hibrit motor kullanılıyor. Bunun yanında benzinli alternatifi de yer alıyor. 1.5 litrelik benzinli motor 3 silindirli bir yapıdayken bu ünite hibrit sisteminde de yer alıyor. Atkison döngüsüyle çalışan motor hibrit versiyonda elektrik motoruyla birlikte 116 bg güç üretiyor. Toyota’nın açıklamalarına göre hibrit motor tipik bir dizele göre yüzde 40 oranında daha yüksek verimliliğe sahip. Önden çekişli veya dört çeker olarak alınabilen hibritte önden çekişli model 90 gr/km, dört çekerse 100 gr/km’lik emisyon değerine sahip.

Dört çeker sistemi AWD-i olarak adlandırılıyor. Elektrikli dört çeker sistemi normal sürüşte aracı önden çekişli olarak hareket ettirirken gerektiğinde dört çekere geçiyor.

Toyota, Yaris Cross’un üretimin gelecek yıl başlayacak. Aracın 2021 içerisinde ülkemizde de satışa sunulması söz konusu.


Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook