Kabin de genel hatlarıyla A Serisi’nin aynısı diyebiliriz, sadece bazı noktalarda küçük farklılıklara yer verilmiş. Tamamen dijital ekranların domine ettiği bu kabinde 5 adet türbin şeklinde havalandırma ızgarasına yer veriliyor. Bu tasarımı A Serisi’nden de tanıyor ve çok seviyoruz.
Ergonomik olarak oldukça başarılı olan B Serisi kabini hacim olarak da bekleneni veriyor. Yine rakamlardan devam edelim o halde: Önde 1456 mm’lik dirsek mesafesi eski modele göre 33 mm’lik artış anlamına gelirken omuz mesafesinde de 8 mm genişleme sağlanmış. Alçalan tavana rağmen 5 mm artan baş mesafesi dikkat çekerken aks mesafesinin artmasına rağmen arkada diz mesafesinde artış olmaması ilginç: 976 mm. Aslında arkada o kadar rahat bir diz mesafesi sunuluyor ki buna gerek olmadığını oturup yolculuk ettikten sonra daha iyi anlıyorsunuz. Arka koltuklarda bir diğer dikkat çeken bir durum da sürücü koltuğu en alt pozisyonda olsa bile ayaklarınız için fazlasıyla yer bulunması. Bunu birçok üretici atlıyor ve koltuklar genelde o kadar alta iniyor ki ayağınızı rahat şekilde koltuğun altına yerleştiremiyorsunuz ama yeni B Serisi’nde bu çok iyi ele alınmış.
Buna rağmen arka ortada oturmak biraz sıkıntılı olabilir; çünkü şaft tüneli epey yüksek tasarlamış, ortada oturmak isteyenlere duyurulur. Bir de bu sınıfta yer alan birçok modelde artık arka üç koltukta birden Isofix bağlantısı sunarken yeni B Serisi’nde sadece sağ ve solda sunulması belki küçük bir detay ama üç çocuklu aileler için önemli olabilir...
Öte yandan arkada olduğu gibi önde oldukça geniş ve ferah bir kabin sizi bekliyor. Görüş açıları çok iyi, özellikle de yan aynaların gövdeyle birleştiği kısımlar iyi ele alınmış. Mercedes görüş açılarının artması için sütun kalınlıklarının %4 oranında düşürüldüğünü açıklarken B sütunu 40 mm geri alınarak daha rahat bir görüş elde edilmiş. Tüm kontroller elinizin altında ve rahat bir kullanım sunarken malzeme kalitesi ve işçilik de dikkat çekiyor.
Bunların yanında B Serisi’nin kabininde en göz alıcı nokta ekranlar oluyor. B Serisi’nde bu ekranlar farklı boyutlarda alınabiliyor ve bu aldığınız donanıma göre değişiyor. Standartta 7 inç genişliğinde gelen dijital göstergeleri 5098 TL karşılığında 10.25 inç olarak alabiliyorsunuz. Bununla birlikte orta Infotaintment ekranı da 10.25 inç genişliğine çıkıyor. Ekranları dört şekilde kumanda edebiliyorsunuz: Sesle, dokunmatik olarak, orta konsolun üzerindeki dokunmatik alandan veya direksiyon üzerinde yer alan siyah dokunmatik alanlardan. Mercedes direksiyon üzerindeki bu alanlardan iki adet konumlandırmış ve sağ taraftaki orta ekranı, sol taraftaki gösterge panelini kumanda edecek şekilde düşünülmüş.
Bu oldukça başarılı bir yerleşim olsa da bu alanların kumandası pek de kolay değil, daha doğrusu alışkanlık gerektiriyor. Alıştıktan sonra kolay ama biz orta konsoldaki dokunmatik alanı en kolay şekilde kullandık. Şaşırtıcı şekilde hızlı çalışıyor ve tepki süresi de oldukça iyi. Ekranın çözünürlüğü ve kişiselleştirilebilmesi o kadar geniş bir şekidle yapılabiliyor ki bazen ekranların içinde kaybolduğunuzu düşünüyorsunuz.
Gösterge ekranların üçe ayrılmış ve bu üç ana fonksiyon alanına istediğiniz her bilgiyi alabiliyorsunuz. Motor devri, hız göstergesi, eko göstergesi, radyo veya sis sistemi bilgileri, temalar, yol bilgisayarı, sürüş destek sistemi bilgileri... Hangisini hangi tarafta isterseniz kullanabiliyorsunuz ve hepsinin içerisinde yaklaşık 4-5 alt menü yer alıyor.
Orta ekran daha basit bir kullanım sunuyor. Ana menüler üst kısımda konumlandırılmış, bunları seçip alt menüler arasında dolaşabiliyorsunuz. Üstelik kısayol tuşları da mevcut. Sadece alt menü sayısı çok olduğu için bazen kafanız karışabiliyor.
Ekranların kullanımı çok keyifli ve teknolojinin otomobil deneyiminizi nasıl değiştirdiğini anlayabiliyorsunuz. Bir süre sonra bu ekranlar ve fonksiyonları B Serisi’nin içindeki deneyiminizi domine etmeye başlıyor ve sadece keyif almak için çeşitli şeyleri denemeye başlıyorsunuz. 64 renkli ambiyans aydınlatması bunların en keyifli olanlarından...
Tüm bunların yanında ‘Hey Mercedes’ fonksiyonuyla otomobilin yapay zekaya sahip MBUX sistemini de çalıştırmanız mümkün. Ancak ülkemizde otomobillerin içindeki SIM kartı artık yer almadığı için bu fonksiyonu sınırlı şekilde kullanabiliyorsunuz.
B Serisi bir MPV olduğu için kabinde çokça kullanım alanı olmasını bekliyorsunuz, ki var. Ancak bazı noktalarda aklımıza takılan noktalar yok değil. Mesela, orta konsoldaki dirsekliğini içinde yer alan USB soketleri USB-C olarak tasarlanmış ve standart bir USB’nin çalışması için ekstra kabloya ihtiyacınız var. Bu çok kullanışlı değil açıkçası. Bunun dışında bagaj hacmi yeteri kadar geniş ve kullanışlı olsa da elektrikli bagaj kapağının opsiyon listesinde olması (4418 TL) keyif kaçırıyor.