Lotus Elan S2 test sürüşü

  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 1
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 2
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 3
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 4
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 5
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 6
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 7
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 8
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 9
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 10
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 11
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 12
  • Lotus Elan S2 test sürüşü - 13
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
12.500- 16.000 $
Motor:
1588 cc, 4 silindir, IHI Turbo DOHC, 16v, benzinli, 156 bg 6600 d/dak, 198 Nm 4200 d/dak
Performans:
220 km/s Maksimum hız, 7.2 sn 0-100 km/s
Şanzıman:
5 ileri manuel, önden çekiş
Ortalama tüketim:
9.0 lt/100 km
Boş Ağırlık:
1075 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 145 bg
Boyutlar U/G/Y:
3803/1734/1230 mm
Değerlendirme:

Yazının başında belirttiğimiz üzere Elan ismi itibariyle çok büyük bir miras taşıyor. Spesifikasyonlara baktığımızda ise biraz hayal kırıklığına uğruyoruz. Evet, Elan’ın motoru da atası gibi öne konumlandırılmış fakat spor otomobil veya roadster’ın saf tarifinden olan arkadan çekiş maalesef yeni nesil bu otomobilde yerini kolay kullanım adına önden çekişe bırakmış.

Direksiyona bu moral bozukluğuyla oturuyorsunuz ama direksiyondaki Lotus logosu yüzünüzde gülümsetmeye yetiyor. Özel bir otomobilin içindesiniz. Evet belki Mazda, MX-5 ile doğru tarifi kullanıp doğru otomobili yaptı fakat yine de biliyorsunuz ki bu fikir öncelikle içinde oturduğunuz otomobili yapanlara aitti. Önden motor, olabildiğince hafif gövde ve arkadan çekiş güzel bir roadster’ın özet tarifiydi. Peki neden Lotus böylesine bir riske girmişti?

O sıralarda Lotus’un sahibi GM’e göre bu ölçülerde bir otomobilde önden çekiş daha iyi bir denge ve hız kazandıracaktı. Ancak bu çok mantıklı bir açıklama değildi, özellikle de tüm yarış otomobilleri arkadan çekişliyken. İşin aslı, GM’in elinde küçük hacimli ve arkadan çekişli bir motor bulunmuyordu. Bu yüzden alt şirket Isuzu’dan alınan bir motor kullanılmıştı ve Elan doğumundan yaklaşık otuz yıl sonra önden çekişli olarak piyasaya sunuldu.

Otomobili çalıştırdığınızda, turbolu Isuzu-Lotus motoru hırıltıyla çalışmaya başlıyor. Dar bir kabindeyiz ancak her şey elinizin altında. Gözünüz arada limitli üretim plaketine takılıyor. Muhtemelen sizinle aynı anda birinin aynı otomobilin marşına basılma ihtimali oldukça düşük.

Otomobilin sürüş pozisyonu, direksiyon tepkileri tam da Lotus’tan beklediğiniz türden. Yoldaki her şeyi size aktarıyor ve bunu siz isteseniz de istemeseniz de yapıyor. Ön taraf ağır olduğu için, hızlı girilen virajlarda önden kayma eğilimi gösterse de otomobil medyasının da belirttiği gibi dünyanın en dengeli önden çekişli otomobil ünvanını taşıyor. İlk başlarda önden çekiş hikayesi kafanızı kurcalasa da otomobilin keyfine ve eğlencesine o kadar kaptırmış oluyorsunuz ki bunu bir daha aklınıza çok fazla getirmiyorsunuz. Evet, bir U dönüşünde hafifçe arka tarafın kendini bırakması güzel olurdu fakat yağmurlu veya kaygan zeminlerde de güvenli bir sürüş yaşamak da kullanışlılığı arttıran etkenlerden.

Evet, arkadan çekişli olmadığı için çok eleştirilen ve zamanında bu tepkiyi az satış rakamlarıyla ödeyen Elan’ın en zayıf özelliği de bu zaten. Eğer ki tersi olsaydı şu an muhtemelen MX-5 dünya çapında bu kadar başarılı satış grafikleri yakalayamayacaktı. Ancak yine de değeri haddinden fazla bilinmemiş ve göz ardı edilmiş bir otomobil. Kullandığınızda ona haksızlık yaptığınızı anlayacaksınız, özellikle de üstü açıkken kolay ve güvenli kullanımı ile ondan ayrılmak istemeyeceğinize eminim...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook