Bize göre bir Subaru her zaman turbo motorlu olmalıdır, ki yeni Forester Turbo bu beklentileri karşılıyor. ‘Bu kadar güçlü Forester’ı ne yapacağım’ diyenler içinse 2.0 lt’lik atmosferik, 150 bg gücünde bir versiyon da mevcut.
Tamamen yeni, FA20 DIT kodlu, boxer güç ünitesi 5600 d/dak’da 240 bg güç ve 2400- 3600 d/dak arası 350 Nm tork üretiyor. Özellikle tork değerinin neredeyse dizel motorlar kadar yüksek oluşu dikkat çekici. Bunun yanında ortalama 8.5 lt/100 km’lik yakıt tüketim değeri ve 197 g/km’lik emisyonu makul seviyelerde kalmış. Özellikle de 0-100 km/s’nin 7.5 sn, maksimum hızınsa 221 km/s olduğunu düşündüğünüzde.
Evet, Forester’ın hızlı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz, peki keyifli mi? Hmm, bu biraz zor cevaplanacak bir soru. Öncelikle şunu söyleyelim, Forester Turbo sadece CVT şanzıman seçeneğiyle alınabiliyor. Japon üreticinin elinde henüz çift kavramalı gibi hem ekonomik hem de teknolojik bir vites kutusu bulunmuyor. CVT ekonomi anlamında güzel bir iş çıkartıyor ama performans konusunda beklenenleri verdiğini söylemek zor.
Lineartronic adı verilen bu şanzıman sarsıntısız bir sürüş katıyor otomobile, zaten CVT olması bunu yapabilmesindeki en büyük etken. Direksiyonun üzerinde bulunan SI-DRIVE düğmesinden aracın sürüş modlarını değiştirmek mümkün. ‘Intelligent’, ‘Sport’ ya da ‘Sport Sharp’ seçenekleri o anki ruh halinize göre otomobilin karakterini değiştiriyor. Sport modunda gaz tepkisi atmosferik motorları aratmayacak bir seviyeye geliyor ve şanzıman 6 oranlı, manuel kullanım sağlıyor. Direksiyonun arkasındaki paddleshift ile vites atabiliyorsunuz ama performanslı kullanımda vites düşürme konusunda isteksiz olması aldığınız keyfi kaçırıyor. Sport Sharp’daysa şanzıman 8 ileri olarak kullanılabiliyor ve gaz tepkisi daha keskin hale geliyor.
Açıkçası Sport Sharp bize fazla hassas geldi, belki bir spor otomobilde – mesela BRZ- böyle bir mod harika olabilir ama Forester’da pek de anlamlı değil. Bu yüzden genel olarak Sport modda kullandık Forester’ı. Intelligent ise daha çok ekonomi odaklı bir sürüş ortaya atıyor.
Yol kullanımında konforlu sürüşüyle dikkati çeken Forester, ilk çalıştırdığınız anda pek de güzel ve beklediğiniz gibi bir motor sesi sunmuyor. Beklediğiniz gibi derken 240 bg ile boxer- turbo kombinasyonunu düşündüğünüzde aklınıza hemen WRX ve STI gibi modeller ve o muhteşem tok ses geliyor. Ne var ki cılız, kabine yansımakla yansımamak arasında kararsız kalan ses hayal kırıklığı yaratıyor. Hatta otomobilin boxer motorlu bile olduğunu anlamıyorsunuz.
Bunun dışında konfor seviyesi oldukça başarılı. Yumuşak şasi ayarları sayesinde zemini düzgün olmayan yollarda bile tatmin edici bir sürüş ortaya koyuyor. Forester’ın keyfini çıkartmak istediğinizdeyse tutuşuyla tatmin ediyor. Yumuşak ayarları düşündüğünüzde virajlarda gövdenin yatacağını bekliyorsunuz ama Forester bu beklentilerin ötesinde bir gövde kontrolü sağlıyor. Evet, biraz önden kaymak isteyen bir karakteri var ama 1613 kg, dört çeker ve yüksek bir otomobilde bu normal.
Motor tüketim konusunda biraz savruk. Fabrika verisi 8.5 lt/100 km olsa da günlük kullanımda 11.0 lt/100 km’nin altına inebilmek biraz zor.
Arazi kullanımındaysa Forester oldukça başarılı. Amortisörler ciddi arazi araçları kadar açılıp, lastiklerin yerle temas etmesi konusunda çok başarılı olmasa da X-Mode düğmesiyle maksimum verimlilikte kullanılan dört çeker sistemi ve HDC, toprak kaplı tepelerde gayet başarılı işler ortaya koyuyor. Amortisörlerin darbe emişi de ciddi şekilde başarılı, yüksek tork sayesinde aracın ilk hareketi kolay hale geliyor. Dik rampada kalkarken ayağınızı gazdan kaldırdığınızda aracın arkaya kaymaması olumlu bir özellik. Bunların yanında kilitli diferansiyel gibi bir seçeneğin olmaması eksiklik olarak yorumlanabilir. Yine de arazide güven veren, yol kullanımında da tatmin edici, olabildiğince konforlu bir otomobil Forester.
“Dik rampada kalkarken ayağınızı gazdan kaldırdığınızda aracın arkaya kaymaması olumlu bir özellik. Bunların yanında kilitli diferansiyel gibi bir seçeneğin olmaması eksiklik olarak yorumlanabilir"