Eski Meriva esneklik şampiyonu sloganıyla satışa sunulmuş, değişken arka koltuk yapısı ‘FlexSpace’ ile öne çıkan bir otomobildi. Küçük sınıfta bu kadar geniş ve değişken bir kabini başka otomobilde bulamıyordunuz. Meriva bu anlamda ‘mini MPV’ sınıfının yaratıcısı oldu. Ardından Ford Fusion, Nissan Note, Renault Modus gibi modelleri gördük aynı konsepti barındıran.
Bir Meriva için kabin içi her zaman öncelik listesinin üst sıralarında yer almıştır. Burada da durum aynı. Eski modeldeki gibi arka koltukların yükseltilmiş oturuş pozisyonu yeni modelde de devam ediyor, kabin oldukça geniş ve ferah. Birçok noktada eşya koyma gözleri dikkat çekerken, Meriva’nın belki de en ilginç diğer özelliğine takılıyor gözüm: FlexRail.
Bu orta konsolda normalde el freni olması gereken yerden (elektronik olarak yer alıyor) arka koltukların ön tarafına kadar uzanan bir ray sistemi. Üzerinde hareketli bir eşya koyma ünitesi yer alıyor (aynı zamanda dirseklik olarak da kullanılabiliyor) ve bu raylar üç katlı olarak kullanılabiliyor. Orta katta cep telefonu için özel bir bölme var, en alttaysa sabit olan kısımda iki bardaklık, AUX, USB bağlantıları dışında 12 volt soketler yer alıyor. Geceleğinse buradaki ortam aydınlatması Opel’in detaylara verdiği önemin bir göstergesi.
En üstte yer alan kapaklı, hareketli dirseklik ünitesini raylardan çıkartıp ters taktığınızda ünite arka koltuklara hizmet etmeye başlıyor, ki bu çok pratik bir detay. Yerinden çıkartmak da oldukça kolay, alttaki klipslere basıyorsunuz ve kendinize çekiyorsunuz. Eğer daha da fazla kullanışlılık isterseniz arka koltukların orta kısmını yatırdığınızda ortaya çıkan yerlere bir adaptör takarak bu mobil üniteyi tamamen arka koltukların arasında da kullanabiliyorsunuz. Akıllıca ama adaptör opsiyon olarak sunuluyor.
Ancak rayların bir dezavantajı var; orta konsoldan başlayan raylar arka koltukların hemen önünde yer hizasında sonlanıyor ve arkada- ortada oturan kişinin ayaklarını açarak oturmasına neden oluyor. Burası çok sık kullanılmadığı için büyük bir sorun değil ama yine de rahatsız edebiliyor.
Söz kullanışlılıktan açılmışken daha çok aile kullanımı ve şehir içi sürüşleri ağırlıkta olan bir otomobilin 11.5 metrelik dönüş çapına sahip olması pek mantıklı değil.
Ön konsol, direksiyon, yol bilgisayarı gibi detayların hepsini Astra’dan hatırlıyoruz. Hatchback modeldeki gibi Opel burada da işçilik anlamında iyi bir iş çıkartmış. Malzemeler kaliteli ve üst sınıf görünüyorlar. Belirli bir ergonomik sorun görünmüyor.