Opel Astra HB 1.6 Cdti

  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 1
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 2
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 3
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 4
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 5
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 6
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 7
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 8
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 9
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 10
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 11
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 12
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 13
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 14
  • Opel Astra HB 1.6 Cdti - 15
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
Güçlü motor- Yeterli performans
Çok da ekonomik değil
-
Motor:
1598 cc, 4 silindir, turbodizel, 136 bg 3500- 4000 d/dak, 320 Nm 2000 d/dak
Performans:
205 km/s Maksimum hız, 10.1 sn 0-100 km/s hızlanma
Şanzıman:
6 ileri manuel, önden çekiş
Ortalama tüketim:
3.9 lt /100 km, 104 g/km CO2
Boş Ağırlık:
1428 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 95 bg
Boyutlar U/G/Y:
4658 / 1814 / 1501 mm
Değerlendirme:

Her ne kadar kısa bir süre önce tamamen yeni Astra tanıtılmış olsa da mevcut model kullanıcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Özellikle de burada kullandığımız 1.6 litrelik dizel güç ünitesi, hem mevcut model hem de bundan sonraki tüm Opel modellerinde yer alacak bir motor olduğu için son derece büyük bir önem taşıyor marka için. Şunu da unutmamak gerek; bugüne kadar Astra’yı dizel istediğinizde sadece 1.3 litrelik dizelle alabiliyordunuz ve bu da rakiplerinin gerisinde kalmasını kaçınılmaz kılıyordu.

Geçtiğimiz yıl lanse edilen bu yeni motor ‘Whisper’ adıyla anılıyor. Tamamen yeni ve sıfırdan geliştirilen bu motor ülkemize getirilmeyen 1.7 litrelik dizelin yerini alıyor. Opel, bu motor konusunda hayli iddialı ve Euro 6 emisyon değerlerini karşıladığının altını çiziyor, hatta ürettiği en temiz motor olduğunu söylüyor. Özellikle üzerinde durulan konular arasında çok noktadan enjeksiyon sisteminin yarattığı çok daha verimli patlama aşaması ve akustik olarak çok daha sessiz bir motor olabilmesi üzerine yapılan çalışmalar geliyor. Common rail yakıt sisteminin basıncı artırılmış ve turboda değişken geometrili tasarıma geçilmiş. Tüm bunlar sonucunda yeni 1.6 litrelik motor sadece 104 g/km’lik emisyon değerine sahipken, ortalama yakıt tüketim değeri 3.9 lt/100 km olarak belirtiliyor. Maksimum güç 136 bg, torksa 320 Nm. Özellikle tork değerinin 1.7 litrelik motora göre yüzde 7 artmış olması, bu motor üzerinde ne kadar çalışıldığının bir göstergesi.

Opel Astra, 1.6 litre dizel motoruyla fabrika verilerine göre 10.3 saniyede 100 km/s’ye çıkıyor ve maksimum olarak 200 km/s hıza ulaşabiliyor, otomobili sadece 6 ileri manuel şanzımanla alabiliyorsunuz. Vites kutusu demişken, Opel bu motorun rafine bir sürüş sağlaması için 5 ve 6 ileri manuel şanzımanlarında tam 50 milyon Euro’luk yatırım yaparak çok daha sessiz, yumuşak ve konforlu vites geçişleri elde etmiş. Bunun için vites geçiş ve şanzıman parçaları üzerinde ciddi bir çalışma yapıldığı söyleniyor, ayrıca vites kutusu içindeki sürtünmenin de azaltıldığı belirtiliyor.

Her ne kadar söylenenler bu yönde olsa da sürüşte farklı şeyler hissettiğinizi söylemek gerek. Evet, vites geçişleri gerçekten yumuşak ve sarsıntısız ama aynı şeyi debriyaj ayarı için söylemek zor. Debriyaj pedalının kavraması çok kısa bir noktada gerçekleşiyor, bu yüzden rakiplerin sunduğu rafinelik seviyesine ulaşmak için çok ama çok uğraşmak zorunda kalıyorsunuz. Otomobili sarsmadan kullanmak oldukça zor ve alışkanlık gerektiriyor. Yine de 1.3 litrelik dizel versiyondaki vites geçiş sertliğinden söz edilmiyor olması güzel bir detay, ki bu konuda 1.3 dizel motorla ilgili aldığımız bir notu iletmek yararlı olacaktır: “Kemikli ve hafif fiziksel güç gerektiren vites kolu kullanımı bu tip bir şehir otomobili için biraz kaba geldi bize.” 1.6 dizeldeyse böyle bir şey söz konusu değil, vites geçişleri son derece pürüzsüz, vites kolu kullanımı oldukça rahat ve efor gerektirmiyor. Opel’in bu konuda almış olduğu yol çok pozitif.

Sürüşte motorun güçlü olduğunu hissediyorsunuz, özellikle 2250 d/dak’dan sonra güç hatırı sayılır şekilde hissedilmeye başlıyor ama bu devirin altında cansız hissettiriyor. Bu da düşük devirlerdeki kullanımı zor hale getiriyor, sürücünün otomobile ayak uydurması durumu ortaya çıkıyor. Rakiplerin aynı hacimdeki motorlarında daha düşük devirlerde, yani şehir içi kullanım senaryolarında çok daha rahat kullanımlar sunduklarını biliyoruz. Kısacası turbo gecikmesinin yeni tasarlanmış bir motorda daha az hissedilmesini beklerdik.

Doğru devir aralığında kullanıldığındaysa akıcı sürüş sunan bir motorla karşı karşıyayız. Ayrıca konfor seviyesinin, motor sesinin kabine daha az yansıdığı da gözlerden kaçmıyor. Tüketim olarak fabrika verilerine pek yaklaşamadığımızı söylememiz gerek. Hatta 7.5 lt/100 km’nin altına inmekte zorlandık, üstelik çok sportif bir kullanım yapmadığımız da bir gerçek. Test otomobilinin düşük kilometrede olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu değerin ineceğini öngörebiliriz ama 1.3 CDti versiyonda elde ettiğimiz 5.0 lt/100 km gibi rakamlara ulaşmak zor görünüyor.

Bunun yanında 1.3 versiyonun 14.6 sn’de 100 km/ye ulaştığını ve fabrika verilerine göre 4.1 lt/100 km’lik ortalama tüketim verdiğini unutmamak gerek. 1.6 litrelik versiyonun eski 1.3 motora göre çok daha canlı olduğu bir gerçek, daha doğrusu Astra’ya genel olarak daha uygun bir motor.

Fren pedalındaki boşluk da alışılması gereken bir diğer nokta olarak görünüyor. Pedalın yaklaşık %20’si kullanılmıyor ve bu da fren dozlamasını ayarlamayı zor hale getiriyor. Haliyle istemeden sert fren yapmak zorunda kalıyorsunuz. Astra’nın pedal hissiyatı üzerinde biraz daha yol alması gerekiyor.

Sürüş olarak Astra’nın sessiz bir otomobil olduğunu daha önceki modellerde de dile getirmiştik, 1.6 dizelde de aynı şeyi söyleyebiliriz. Yol ve rüzgar sesi iyi bir şekilde izole edilmiş, sadece motor sesi yüksek devirlerde biraz duyuluyor ama bu çok rahatsız edici değil.

Yol tutuş gayet yeterli. Sınıfının en iyisi değil belki ama neredeyse Focus kadar iyi olduğunu söyleyebiliriz. Gövde kontrolü oldukça başarılı ve birçok otomobilin zorlandığı viraj içi tümseklerde Astra güvenle yoluna devam ediyor, izinden sapmıyor. Lastiklerin tutunmayı kaybetmemesi dikkat çeken bir diğer nokta, önden kaymaya iyi direniyor olması Astra’nın sürüş konusundaki en başarılı olduğu noktalardan biri.

Sonuç

Astra’nın yeni gövdesi 2016’da ülkemizde satılıyor olacak ama o zamana kadar güncel model satışta, ancak hatchback şeklinde değil sadece sedan olarak alabiliyorsunuz. Yeni 1.6 litrelik güç ünitesi, Astra’nın büyük bir eksiğini kapatırken modeli rakipleri karşısında güçlü kılıyor. Ayrıca bu motor yeni modelde de kullanılacağı için güncel modelde bir ön test de çıkmış oluyor.

Yeni motor günlük kullanımda biraz daha ekonomik olsa gerçekten mükemmel diye tabir edebileceğimiz bir ünite olabilirdi. Bu haliyle yeterli tanımını yapabiliyoruz…

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook