Opel, önceki jenerasyon Astra’nın sedan versiyonunu oldukça geç bir zamanda piyasaya sunmuştu. Model 2004’te satışa sunulmuş olsa da sedan tam 4 yıl sonra, 2008’de kullanıcılarla buluştu. Hal böyle olunca satış rakamlarının kısıtlı kalması kaçınılmazdı. Ancak Opel bu defa yeni Astra modelinde bu hataya düşmedi ve 2010’daki modelin tanıtımından iki yıl sonra, 2012’de hemen sedanı tanıttı.
Aslında Opel’in dört kapılı sedan üzerine çok düşmemesini anlayışla karşılamak gerek çünkü Avrupa’da sedan modeller çok rağbet görmüyor ama sedanlara ayrı bir hayranlık besleyen ülkemizde durum biraz farklı. Nedendir bilinmez, sedanlara bayılıyoruz ve Türkiye’de satılan kompakt modellerin yüzde 58’i sedan.
Dört kapılı sedan, Astra’nın ST, 5 kapılı hatchback ve 3 kapılı coupe’den sonraki dördüncü versiyonu. Belki de en çok satış rakamlarına Türkiye’de ulaşacak diyebiliriz ve bunun için en büyük kozu oldukça güzel bir otomobil olması. Evet, Astra sedan çok şık bir sedan. Bu konuda rakiplerinin bir adım önünde. C sütununa kadar hatchback modelle aynı olan tasarım bu noktadan sonra uzun sarkma- kısa bagaj kapağı şekline dönüyor ve farlar da sedan modeline has. Zaten Opel Tasarım Başkan Yardımcısı Mark Adams’da onun için “kompakt segmentteki en iyi oranlara sahip Notchback” olarak tanımlıyor. Bu kısa bagaj kapağının nedenini açıklıyor.
Sedanın kabin tasarımında da bir değişiklik yok, orta konsol bol düğmeli, karmaşık ama şık bir tasarıma sahip. 460 litrelik bagaj hacmiyse hatchback’lerden 90 litre daha geniş ama sınıfında bundan daha büyük bagajlar da görmedik değil.
Astra sedan 4 farklı motor seçeneğiyle satılıyor: 115-180 bg arası güç üreten 3 benzinli motor ve 1.3 lt’lik 95 bg’lik bir dizel. Bu motor 95 bg gücüyle Astra için biraz yetersiz kalıyor diyebiliriz, aslında Corsa’da kullandığımızda keyif veren bir motor olarak notlarımızda yerini almıştı ama bu gövdede çok sağır hissettiriyor. Ancak ortalama olarak 4.1 lt/100 km’lik fabrika verisi yakıt tüketim değeri gerçekten iddialı. Her ne kadar gerçek hayatta bunu yakalayamasanız da 5 lt/100 km’lerde gezinebiliyorsunuz. 5 ileri manuel, tek şanzıman seçeneğiniz olarak görünüyor. Kemikli ve hafif fiziksel güç gerektiren vites kolu kullanımı bu tip bir şehir otomobili için biraz kaba geldi bize.
Yumuşak bir otomobil olan Astra sedan, konforlu bir yolculuk sunuyor. Üstelik 17 inç jantlarına rağmen. Süspansiyonun darbe emiş kalitesi dikkate değer, gövde hareketi hissedilir düzeyde var ama tutunma başarılı denebilir. En azından tedirgin etmiyor, kolayca kaymıyor. Motor sesi başarılı bir şekilde izole edilmiş, aynı şey yol sesi için de geçerli. Hatta yakın zamanlarda kullandığımız Ford Focus’a göre Astra sedan hayli sessiz bir otomobil, bunu kolaylıkla söyleyebiliriz. 1483 kg’lık gövde ağırlığıyla Astra sedana hızlı bir otomobil diyemeyiz, hatta can sıkıcı derecede yavaş. Ancak zaten ondan büyük bir performans da beklemiyorsunuz. Genel olarak sakin ve sessiz sürüşüyle dikkat çeken, ekonomik bir sedan Astra.
Edition donanımında 56.764 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor ve test aracımızın donanımında bir versiyonu tam 67.088 TL’ye alabiliyorsunuz! Bu 1.3 lt’lik motora sahip kompakt bir sedan için oldukça yüksek bir fiyat. Yine de prestijli görüntüsü, kaliteli kabini, konforlu sürüşü ve ekonomik oluşuyla biraz olsun bu kusurunu kapatabiliyor.
Eğer kompakt bir sedan arayışındaysanız Astra’ya bakmadan geçmeyin. Onda bir çok rakibinde olmayan özellikler göreceksiniz...
"Süspansiyonun darbe emiş kalitesi dikkate değer, gövde hareketi hissedilir düzeyde var ama tutunma başarılı”