Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm.

  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 1
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 2
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 3
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 4
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 5
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 6
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 7
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 8
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 9
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 10
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 11
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 12
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 13
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 14
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 15
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 16
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 17
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 18
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 19
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 20
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 21
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 22
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 23
  • Hyundai Elantra 1.6 CRDI Elite Otm. - 24
Teknik Özellikler
Otomatik dizel kombinasyonu- Geniş ve kullanışlı kabin- Performans
Gürültülü motor- Kabin kalitesi
86.600 TL
Motor:
1582 cc, 4 silindir, turbodizel, 128 bg 4000 d/dak, 280 Nm 2750 d/dak
Performans:
190 km/s Maksimum hız, 11.5 sn 0-100 km/s hızlanma
Şanzıman:
6 ileri otomatik, önden çekiş
Ortalama tüketim:
5.8lt /100 km, 151 gr/km CO2
Boş Ağırlık:
1383 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 83 bg
Boyutlar U/G/Y:
4550 / 1775 / 1445 mm
Değerlendirme:

Elantra, makyajla birlikte gelen 1.6 litrelik dizeliyle sınıfında elini güçlendiriyor.

Geçtiğimiz yıl küçük çaplı bir makyaj operasyonu geçiren Elantra, makyaj öncesi sadece 1.6 litre, benzinli motorla satılıyordu. Son derece zorlu bir sınıfta mücadele eden bir otomobil olarak, tek motor seçeneğiyle işinin zor olduğunu söylemek için dahi olmaya gerek yok. Toyota Corolla, Seat Leon ya da Honda Civic gibi rakipler en azından bir dizel, bir benzinli seçeneğiyle her iki motor müşterisine yanıt verebiliyordu. Buna rağmen başarılı tasarımı ve kayda değer sürüşüyle sınıfında haklı bir yer edindi ve makyajla bunu bir adım ileriye taşımak isterken, model gamına eklenen dizel alternatifiyle rakiplerine gözdağı veriyor.

“Peki makyajda değişen neler?” diye sorabilirsiniz İlk bakışta pek belli olmasa da dikkatle incelediğinizde far grubunun elden geçirildiğini görebilirsiniz. LED gündüz farları, yeni sis farı tasarımı ön bölümdeki değişikler. Sis farları eskisi gibi kare şekli yerine L şeklinde tasarlanmış ve bu şekilde biraz daha dikkat çekici hale gelmiş açıkçası. Arkadaysa yine ufak tefek değişiklikler dahilinde beyaz zemin yerine karartılmış zemin tercih edilmiş far grubu görünüyor. Tüm bunları fark etmek için gerçekten çok ama çok hassas gözlere sahip olmanız gerekiyor.

Hyundai, Elantra’nın makyajında boyutlarda da küçük bir değişikliğe gitmiş ve otomobilin boyu 20 mm (4550 mm) uzamış. Uzunluk dışında 1775 mm’lik genişlik ve 1445 mm’lik yükseklikse aynı kalmış. Aks aralığı da, tabii şasi değişmediği için aynı ve Elantra bu konuda, 2700 mm ile hayli cömert. Sınıfındaki rakipleri bu konuda Elantra kadar eli açık değiller, özellikle Focus’un aks mesafesinin 2628 mm ile ne denli geride olduğunu düşündüğünüzde. 

Kabinde de bir takım farklılaşma çalışmaları söz konusu. Eski modelde biraz karmaşık ama oldukça şık görünen kabin, orta konsolda entegre edilen ekran sayesinde çok daha elit bir havaya kavuşmuş. Sadece en üst donanım paketiyle sunulan multimedya sistemi dokunmatik ekran yol bilgisayarı, navigasyon gibi özellikler barındırıyor. Dokunmatik ekran konsoldaki buton sayısının azalmasını sağlarken, çok daha şık bir görüntü de ortaya koyuyor.

Arka koltuklar, ortalama bir yetişkinin rahatça sığabileceği genişlik ve ferahlık sunuyor. Ortada açılır kapanır bir kol dayama bulunurken, koltuklar istenildiğinde yatırılabiliyor. Böylece 485 litrelik büyük bagaj hacmi daha da artmış oluyor. Bagaj hacmi yeterli gibi görünse de Jetta ya da Fluence gibi rakipleri bu konuda daha cömertler.

Genel olarak başarılı sayılacak, kısmen yeterli işçilik kalitesi ve geniş hacmiyle Elantra’nın kabini iyi bir iş çıkartıyor.

Yeni dizel motor

Eski modelin en büyük eksikliği dizel motor seçeneğinin Türkiye’de satılmıyor olmasıydı. Bu da potansiyeli Elantra müşterilerinin Elantra yerine diğer markalara kaymasına neden oluyordu. Hyundai, yeni geliştirdiği 1.6 litrelik dizeli artık hemen hemen tüm modellerine entegre ediyor ve Elantra da onlardan biri. Üstelik 6 ileri otomatik şanzıman seçeneğiyle, ülkemiz kullanıcılarının favorilerinden biri olan dizel- otomatik kombinasyonunu sunuyor.

Yeni motor 2750 d/dak’da 280 Nm tork ve 4000 d/dak’da 128 bg güç ile kağıt üzerinde oldukça başarılı değerlere imza atıyor, torkun manuel versiyonda 260 Nm olduğunu hatırlatalım. Maksimum hız 190 km/s’yken, 0-100 km/s hızlanma 11.5 sn olarak gerçekleşiyor. Elantra fabrika verilerine göre 5.8 lt/100 km yakıt tüketiyor ve günlük hayatta 7.0 lt/100 km değerlerinde gezinebiliyorsunuz.

Motor sesi yalıtımı makyajsız Elantra’nın da başını ağrıtan bir detaydı ve bu durum makyajda da devam ediyor, üstelik dizel olmasıyla biraz daha artıyor. Kabinde duyulan motor gürültüsü bu sınıftaki bir otomobil için biraz fazla. Aynı şey yol ve lastik sesi için de geçerli. Özellikle otoyol kullanımlarında kabinde duyulan lastik sesi bir hayli fazla, neredeyse aracın içinde konuştuklarınızı duyamıyorsunuz.

Sürüş genel olarak sakin bir karakter sunuyor. Şanzıman her ne kadar sarsıntıdan uzak duran bir yapıda olsa da motorun tüm gücünü kullanmak isteyenler için pek ideal değil. Direksiyon da aynı şekilde, işini yapıyor ama ekstra bir şey sunmuyor. Yalnız, direksiyon ayarının ‘Comfort’, ‘Normal’ ve ‘Sport’ olmak üzere üç farklı şekilde ayarlanabilmesi güzel bir detay olarak görünüyor. Her ne kadar buna çok gerek duymasanız bile Sport modda beklediğiniz o ağırlıkta direksiyonu kullanabiliyorsunuz. Yine de sürücünün yolla bir iletişimi söz konusu değil. Elantra’nın süspansiyon ayarı yumuşak, yani konfor odaklı. Bundan dolayı virajlarda gövde salınımı var ve yatıyor. Ön lastikler tutunmayı kolayca bırakıyor ama bunu üzerine ağırlık bindirdiğinizde yapıyor. Dolayısıyla verimli bir sürüş için otomobilin üzerindeki yükü aldıktan sonra viraja girmek gerekli. Böyle bir kullanımda daha güven veriyor, izini takip ediyor.

Alt devirlerde dizelin torkunu iyi kullanan şanzıman, önceki modelde öne çıkan hantal hissin yok olması açısından çok iyi. Her ne kadar maksimum tork 2750 d/dak’da üretilse de alt devirlerde de yeterince tork kullanıma sunuluyor. Şehir dışı için verilen 4.7 lt/100 km’lik değer, uzun yolculuklarda Elantra dizelin vazgeçilmez bir otomobil olacağının sinyallerini veriyor.

Sonuç

Genel olarak çok da büyük bir adımdan çok, ufak değişikliklerle yetinen Elantra makyajını sadece dikkatli gözlere sunuyor. Daha çok teknoloji anlamında yapılan gelişimler aslında markanın tasarımına ne kadar çok güvendiğinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir.

Yeterli performansı, geniş kabini ve şık tasarımını, kullanışlı bir multimedya sistemiyle birarada sunan otomobil, bu sınıfta ciddi bir alternatif olarak görünüyor. Avrupalı rakiplerindense Japon markalardaki modelleri rakip olarak gözüne kestiriyor olması biraz işçilik ve kalite anlamında geride kalıyor olmasından kaynaklanıyor.

En üst donanım olan Elite paketiyle zengin bir donanım 86.600 TL’ye sizleri bekliyor. Az değil ama artık bu sınıfta 90.000, hatta 100.000 TL’lerin zorlandığını da unutmamak gerek. 

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook