Daha önce benzinli ve manuel şeklinde bizlere konu olan Focus'u bu defa sedan gövdesinde dizel- otomatik kombinasyonuyla test ettik.
Yazı: Emrecan Yıldırım
En büyük sedan pazarlarından birine sahip olduğumuzu zaten artık bilmeyenimiz yok. Karşılaştırmalarda ise en çok boy gösteren bir sedan ile birlikteyiz. Focus makyaj operasyonu ile hem tasarım dilinde hem de kabininde kullanılan teknolojiler ve güvenlik sistemlerinde güncellemelere tabii tutuldu. Atmosferik benzinli motorunun yanı sıra test konuğumuz kavuştuğu yeni 1.5 litrelik dizel motor ve birlikte olduğu powershift şanzımanı ile oldukça dikkat çekici ve cezbedici durumda.
Makyajın arka yüze olmasa da ön yüze büyük katkılar getirdiği apaçık ortada. Krom ızgaralar, kaput formu, far grupları gayet karizmatik gelen bir yapıya sahip. Bu görüntünün Premium bir havaya daha yakın olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz.
Makyajla tabii ki kabinde de iyileştirmeler yapılmış. Tuş kalabalığını bir tarafa bırakan Focus, dokunmatik ekran ve anlaşılır kullanışlı bir konsola sahip. Bana oldukça sportif de geldi.
Koltuklar fazlasıyla rahat, ayrıca sunduğu alçak oturuş pozisyonu ise birçok insanın hoşuna gidecek yapıda. Yanal destekleri oldukça kuvvetli ve virajlarda sağa sola savrulmanıza kesinlikle engel oluyor.
Elinizin yetiştiği her yerin malzeme kalitesinin, kaliteli diyebileceğimiz bir seviyede olduğunu söylemek gerek. Konsol olsun, kapılar olsun orta konsolda gördüğünüz her şey kaliteden nasibini almış.
Direksiyon ise ele oturmasıyla güzel ve hisli geliyor. Üzerindeki tuşlar kullanışlı. Göstergeler klasik ford mavisi ile süslenmiş sade, okunaklı ve küçük dijital çok fonksiyonlu TFT ekranı bulunuyor. Vitesin arkasında telefonunuzu koyabileceğiniz küçük bir göz mevcut, bardaklıklar ve kol dayamanın gözü de eşyalarınız için yeterli.
421 litrelik bagaj hacmi sınıf standartlarında birazcık az görünse de yeterli yükleme alanı kesinlikle var. Sadece yüksek yükleme eşiği ve küçük yükleme ağzı yüzünden birazcık sıkıntı çekebilirsiniz.
Sürüş
Gelelim dizel otomatik Focus'un nasıl bir sürüşe sahip olduğu konusuna. Benzinli- atmosferik performans olarak pek de bekleneni veremiyordu, ayrıca 5 ileri manuel şanzımanıyla biraz demode hissettiriyordu.
Burada, kaputun altında yeni 1.5 litrelik dizel motor yatıyor ve bu güç üntiesi 120 bg güç, 300 Nm tork değerine sahip. Sayısal değerlerinin de belirttiği gibi motor yürüme konusunda oldukça istekli.
Çift kavramaları Powershift ile düzenli bir uyum içerisinde olduğu belirttikten sonra hemen davranışlarına geleyim. Öncelikle küçük bir turbo kullanıldığı için turbo erken doluyor fakat gaz pedalında oldukça fazla gecikme var. Şanzıman hızlanma isteklerinizi algıladığında vites düşürse de bunu birazcık geç yapıyor. Gaz tepkisi kendine geldiğinde ise orta devirlerde turbo çok hızlı geliyor ve fazlaca torque steering yaşatıyor.
Otomobil yola tutunduğu anda ise ani ivmelenmeler ile kısa sürede soluksuz hızlanmalar gerçekleştirebiliyor. Üst devirlerin ise birazcık ölü olduğunu belirteyim. O yüzden aman aman bir devir çevirme isteğiniz zaten olmuyor. Sport moda altığınızda direksiyon birazcık daha sertleşiyor fakat gaz tepkisinden bir değişiklik hissedilmiyor. Sadece sonuna kadar devir çevirmenize izin veriyor fakat bu sıralarda ölü devirlerde geziyor oluyorsunuz, haliyle vites yükseltmek istiyorsunuz.
Kulakçıklar ile ekranda vites büyüttüğünü gösterse de işlemi çok azcık gecikmeli yapıyor. Sakin kullanımlarda vites herhangi bir rahatsızlık vermiyor. Oldukça konforlu vites geçişlerine sahip olduğunu söylemeliyim. Sadece sportif kullanımlarda birazcık agresifleşiyor ve bunu da hissettiriyor.
Süspansiyonlara tamamıyla yumuşak diyemesem de şehir içi için hayli konforlu bir ayara sahip. Darbe emişi ve sönümleme konusunda hiçbir sıkıntı çekmiyor. Yumuşağın bir tık üstünde araca en optimize şekilde ayarlanmış süspansiyonlara sahip diyebiliriz Focus için.
Viraj dinamiklerine geldiğimizde ise, sınıfının en iyi yol tutuş ve viraj performanslarından birine sahip olduğunu belirtmek gerek. Bunun yanı sıra dinamik bir sürüş stili sergileyebileceğiniz kompakt sedan Ford Focus.
Viraj girişlerinde önden kayma eğilimleri yaşamayan Focus yola tutunma konusunda dirayet gösteriyor ve viraj içine girme konusunda bir sıkıntı çekmiyor. Limitlerin bir tık üzerine çıkabilmek için virajlarda lift off yapabilmenize olanak tanıyor fakat viraj içinde gazla herhangi bir denge oluşturmanızın önünü kesen bir gaz tepkisi var. Yani eğer viraj içinde gazla otomobili kontrol etmek isterseniz buna geç cevap alabilirsiniz. Lift off’ta ise arkasını kontrollü bir şekilde getiren Focus, yüksek sesli bir ESP müdahalesi ile karşılaşıyor ve şeride giriyor. Yine de devreye gireceği zamana kadar eğlenmenize izin veriyor.
Viraj çıkışlarında ise hayli kontrollü ve iyi gövde salınımları sergilediğini söyleyeyim. Birazcık daha fazla eğlenmek istiyorsanız lift off’un yanı sıra ağırlık transferi yaparak da yoncaları kayarak dönmeniz mümkün. Tabii ki burada trafik canavarı yetiştirme niyetinde değiliz. Aracın dinamiklerinden bahsettiğimi atlamamak gerek. Hayli düşük hızlarda bile 'scandinavian flick' yapıp cevap alabileceğiniz bir otomobil. Eğlenme hedefleriniz için sadece gaz tepkisine birazcık alışmanız gerekiyor. Onun dışında direksiyon da anlaşılır cevaplar vermekten geri kalmıyor.
Genel donanımlarından bahsetmek gerekirse de, paralel park asistanı kadın sürücülerin oldukça fazla işine yarayacaktır. Geri görüş kamerasının görüntü kalitesi yeterli ve ekranın güneşte parlama gibi bir sıkıntısı yok. Sensörler aracın dört bir yanında çalışıyor ve çalışma prensipleri fazlasıyla kullanışlı. Şerit okuması iyi çalışıyor, isterseniz şeride sokma ayarı mevcut ama biz bunu kapatmayı tercih ettik. Bunu kapattığınız halde sinyal kolunda yer alan bir tuş ile sadece şerit okumayı aktif hale getirerek, sinyalsiz şerit değiştirdiğinizde direksiyonu titreten bir sistemi devreye sokabiliyorsunuz. Kör nokta uyarı sistemi de sorunsuz çalışıyor ve iş görüyor.
Anladığınız üzere Focus'u performanslı kullanmaktan uzak durmadık. Herhangi bir ekonomik kullanma amacı gütmeden 1 gün boyunca sıkıştırdığım Focus 7.8 – 8.0 litrelik bir yakıt tüketim değeri gösterdi. Ekonomik kullanmaktan ziyade İstanbul trafiğinde normal gündelik bir sürüş stili izlediğimde ise 6.0 lt/100 km'lere kadar düşen bir yakıt tüketim değeri elde ettim.
Uzun yolda bu yakıt tüketiminin aşağıya ineceğine, ekonomik kullanmak istediğinizde de daha az yakıt tüketim değeri elde edeceğinizi düşünüyorum. Bu kadar sıkıştırmama rağmen tutarlı yakıt tüketim değeri göstermesi beni şaşırttı.
Sonuç
Segmentinde hayli dinamik sayılacak performansı ve kabiliyeti ile çoğu rakibinin bir tık önünde olduğunu belirteyim. Kabin malzemesinde ve tutarlı yakıt tüketimi değerlerinden geri kalmayan Focus’un liste fiyatı 100.000 TL. Şu sıralar kampanyalar sayesinde 96.000 TL gibi bir fiyat etiketine sahip.
Donanımsal olarak da doyurucu olan Focus, sedan sınıfında ön sıralarda yer alıyor. Birkaç rakibinden daha düşük yaşam alanına sahip olması dışında pek bir eksisini göremedim. Sadece ön takımlara birazcık daha iyi davranmanız gerekiyor.