Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo

  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 1
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 2
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 3
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 4
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 5
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 6
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 7
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 8
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 9
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 10
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 11
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 12
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 13
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 14
  • Alfa Romeo Mito 1.4 TB Multiair TCT Sportivo - 15
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
Rafine şanzıman- Canlı motor- Q2 diferansiyel
Beklendiği kadar sıradışı olmayan kabin- Kapatılmayan ESP sistemi- Fiyatı QV'den daha pahalı
24.500 Euro 1114 TL
Motor:
1368, 4 silindir, 16v, Multiair, 135 bg@5000 d/dak, 230 Nm@1750 d/dak
Performans:
207 km/s Maksimum hız, 8.2 sn 0-100 km/s
Şanzıman:
6 ileri TCT, önden çekiş
Ortalama tüketim:
5.5 lt/100 km, 126 g/km
Boş Ağırlık:
1170 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 115 bg
Boyutlar U/G/Y:
4063/1720/1446 mm
Değerlendirme:

Bu testi yaparken en çok merak ettiğim, ilgilendiğim konu Mito’nun sürüş özelliklerinin nasıl olduğuydu. Eğer kendinize rakip olarak Mini’yi alıyorsanız, kötü bir sürüşe sahip olmak gibi bir lüksünüz yok demektir.

Bir Alfa Romeo 156 1.6 Twinspark sahibi olarak ve uzun bir süre Spider geçmişim olduğundan, her zaman Alfa’nın sportif sürüş karakterinden etkilendiğimi söylemeliyim. Mito bu beklentileri fazlasıyla karşılıyor, bunu belirtmeden edemeyeceğim.

İlk olarak direksiyon tepkisi ve ağırlığı oldukça başarılı. Kısa turlu direksiyon simidi yine bir Alfa Romeo klasiği olarak dikkat çekiyor, bu Alfa Romeo modellerinin olmazsa olmazlarından biri haline geldi artık.

D.N.A sistemi sayesinde, Mito’yu 3 farklı sürüş karakterinde kullanmak mümkün. Bu üç farklı konuma göre motor karakteri, şanzıman ve direksiyon farklı özelliklere bürünüyor. Kullanılan yol ve sürüş karakterine göre ayarlanabilir D.N.A sistemi gerçekten çok başarılı. Hızlı ve tempolu sportif bir şürüşte ‘Dynamic’ moduna alıyorsunuz; bu modda direksiyon ağırlaşıyor, gaz tepkisi artıyor. Bu modu destekleyen Q2 kilitli diferansiyel sayesinde hızlı ve sert virajları kayıpsız dönebilmek mümkün, özellikle viraj çıkışlarından kilitli diferansiyelin etkisini görüyorsunuz.

‘Normal’ moda alındığında otomobil şehir içi kullanım için uygun hale geldiği gibi, gaz tepkisi ağırlaşıyor ve direksiyon hafifliyor. Özellikle şehir içi kullanımlar için bu mod gayet ideal.

‘All Weather’ yani her koşul anlamına gelen mod ise özellikle yağmurlu ve karlı havalarda başarılı sonuç veriyor. Özellikle karlı ve buzlu zeminde otomobilin gaz tepkisini daha da ağırlaştırarak daha kontrollü bir sürüş sağlıyor. 

FPT (Fiat Powertrain Technologies) tarafından geliştirilen TCT, yani çift kavramalı otomatik şanzıman ilk defa 2011 yılında Mito’ya uygulandı. Şanzımanın en büyük özelliği kullanıcıya ayak uydurabilen değişkenlik gösterebilmesi, kullanıcının gaz tepkisine göre torku ayarlayabiliyor ve start and stop özelliğiyle desteklenince yakıt tüketiminde, şehir içi değerinde %10 ekonomi sağlıyor.

Çift kavramalı şanzımanın vites geçişleri pürüzsüz ve seri böylelikle seri kullanımda soluksuz ve güç kaybetmeden ivmelenebiliyorsunuz fakat şanzımandaki tork kuvveti biraz geç çalışmaya başlıyor. Kullandığımız Mito’da ‘hillholder’ opsiyonu olmadığı için, yokuşlarda dur-kalk sırasında otomobil az da olsa geri kayabiliyor ve seri manevraları engelliyor.

Mito’nun bu şanzımana sahip olması onu, vites kutusu anlamında Mini’nin önüne taşıyor. Her ne kadar çift kavramalı şanzıman, verimlilik ve karakter açısından VW grubunun DSG’sinin gerisinde kalsa da, Mini’nin geleneksel otomatik şanzımanına göre çok üstün olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Mito, performans bakımından 1.4 turbo besleme 135 bg güce göre tatminkar değerlere sahip. 0-100 km/s hızlanmanın 8.2 saniye olması, rakiplerine göre rekabetçi. 1170 kg’lık boş ağırlık, performans olarak Mito’nun iyi işler çıkarttığını gösteriyor. Ağırlık güç oranı pozitif olması, otomobilin fren mesafesine de yansımış. Önde kullanılan 281 mm arkadaki 251 mm’lik disk frenler sportif kullanımda için oldukça etkili, uygun ve başarılı.

Artık bir sonuç yazma zamanı geldi sanırım.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook