A3 Sportback ülkemizde 1.4 TFSI 122 ve 150 bg benzinli ve 1.6 lt’lik TDi dizel motor seçenekleriyle satılıyor. Performans meraklıları içinse 280 bg’lik S3 Sportback söz konusu. Test ettiğimiz versiyon 122 bg gücündeki 1.4 TFSI ve S Tronic şanzımanla donatılmıştı. Hacim olarak olmasa da bu motor aslında yeni bir ünite. Tamamen alüminyum blok sayesinde sadece 107 kg ağırlığında ve bu da eskisine göre 21 kg hafif olduğu anlamına geliyor. 122 bg güç ve 200 Nm tork üreten bu modern ünite, A3 Sportback’i 9.3 saniyede 0’dan 100 km/s’ye çıkartıyor ve maksimum olarak 203 km/s’ye ulaşmasını sağlıyor. Otomobilin ortalama yakıt tüketim değeri 5.3 lt/100 km, emisyon değeriyse sadece 116 g/km.
Kâğıt üzerinde etkileyici olan bu değerler aynı şekilde kullanımda da etkiliyor. Otomobil hemen hemen her viteste ve devirde canlı, hızlanmaya istekli motoruyla dikkat çekiyor. Bu arada Audi’nin, daha doğrusu VW Grubu’nun DSG (S Tronic) şanzımanın rafineliği konusunda da geldiği nokta çok üst düzey. Vites geçişleri fazlasıyla pürüzsüz ve kesinlikle kabinde vites geçişlerini hissetmek mümkün değil. Sadece devir göstergesinin hareketinden bunu anlayabiliyorsunuz. Ayrıca şanzımandaki Efficiency moduyla yeni A3, ayağınızı gazdan çektiğinizde vitesi boşa atıyor! Evet bu yeni bir teknoloji ve ciddi oranda tasarruf sağlıyor. Tabii önce alışmak gerek hatta alışana dek dikkatli olmak gerek çünkü ayağınızı gazdan çektiğinizde A3 hızını uzun süre koruyor, durmak istediğinizdeyse ayağınızı selefine göre daha önce gazdan çekmeniz gerekiyor.
S-Line donanımda spor amortisör ve yay kombinasyonu bulunuyor, bunun yanı sıra 18’ jantlar ve ince yanak lastikler de mevcut. Bu sayede otomobilin limitleri oldukça yukarı çekilmiş, tabii biraz konfordan ödün vermek kaydıyla. A3 Sportback, limitler ufak ufak aşıldığında önden kayma eğilimi gösteriyor ancak kolay bir şekilde tekrar çizgisine oturabiliyor. Direksiyonun ağırlığı ve vites geçiş hızları yol bilgisayarındaki menüden ayarlanıyor ve üç kademesi mevcut: Comfort, Dynamic ve Individual.
Comfort daha yumuşak bir ayara sahipken, Active’de direksiyon ağır bir hal alıyor ve virajlarda daha da iyi bir kullanım sunuyor. Bu alışkanlık gerektiren bir özellik çünkü direksiyonu ilk çevirdiğiniz andaki sertlikle viraj içindeki sertlik aynı olmuyor ve bir anda karşınıza gereğinden ağır bir direksiyon çıkıyor. Bu da ani direksiyon hareketi gerektiren anlarda zorluk çekmenize neden oluyor. Biraz daha istikrarlı bir ağırlık daha kolay bir kullanım sunabilirdi.
Sürüş kalitesiyse sınıfının en iyilerinden ve yerini aldığı modele göre çok çok ileri seviyede. Sessiz, konforlu ve rafine, ancak S Line paketini alırsanız şayet, biraz sert süspansiyon özellikleriyle konforu olumsuz etkiliyorsunuz. Bu yüzden eğer konforu ve rafineliği için A3 alacaksanız S Line donanımını tercih etmemelisiniz. Ne var ki bu kalitenin yanında öyle çok akılda kalıcı ve keyif verici bir sürüş özelliği de yok A3 Sportback’in. Fazla sıradan diyebiliriz...