Scenic ülkemizde sadece 1.5 dCi 110 bg’lik dizel motorla satılıyor. Bu, Fransız üreticinin üzerinde çok durduğu bir motor ve Euro 5 normlarına uyum sağlamasıyla daha uzun yıllar Renault gamında hizmet edecek gibi görünüyor. İlginçtir ki aynı motor, sitemizde testini okuyabileceğiniz Mercedes A Sınıfı’na da hayat veriyor. Şanzıman olaraksa manuel ya da EDC seçenekleri söz konusu ve bu şanzıman belki de makyajlı versiyonun en büyük yeniliği. Eski modelde 1.5 litrelik dizel otomatik şanzımanla alamıyordunuz.
Çift kavramalı olan ve ilk olarak Megane’da kullanılan 6 ileri EDC şanzımanın 1.5 dCi motorla olan uyumu dikkat çekici. Oldukça yumuşak geçişlere sahip olan vites kutusu, düşük devirlerde gaz almamasıyla hayal kırıklığı yaratıyor. Bu durum daha çok park etme hızlarında ortaya çıkıyor ama can sıkıcı olduğunu söylemek gerek. Ayrıca böylesine iyi bir uyum varken ortada bu kusuru görmezden gelemiyorsunuz.
Scenic daha önce söylediğimiz gibi Megane altyapısına sahip; bu da önde MacPherson, arkada torsiyon çubuğu sistemi anlamında geliyor. Bir MPV için biraz sert ayara sahip süspansiyonuyla dikkat çeken Scenic oldukça çevik bir otomobil. Yön değişikliklerine iyi tepkiler veriyor, sürüş biraz sert ama bunun getirisi yol tutuş tabii. Scenic izinden çıkmak istemeyen bir otomobil ve direksiyona verdiği tepkileriyle dikkat çekiyor.
Süspansiyon sert olsa da gövde hareketi belli bir miktarda var yine de oldukça güven verici bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Makyaj operasyonunda şasi ayarı olarak bir değişiklik yok, Scenic dinamik olarak yeterli olsa da bu konuda sınıfının en iyisi olan Ford C-Max’e oranla biraz ruhsuz olduğu söylenebilir.
Motor düşük devirlerde canlı hissettiriyor ama çıkarttığı ses sürüş keyfini ve konforu biraz baltalıyor. Fazla ‘tıkırtılı’ ve gereğinden fazla duyuluyor, modern otomobillerde daha sessiz dizelleri kullandık. Gaz tepkisi belki de sürüşten keyif almayacağınız konuların başında geliyor, pedal fazla yumuşak ve pelte gibi olduğu için dozlamayı istediğini gibi hassas yapmakta zorlanıyorsunuz.
Sonuç olarak Scenic kullanıcılarının sürüş öncelikli alıcılar olmadığını düşündüğümüzde keyifli sayılabilecek sürüş karakteri birçok kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacaktır.
Çevreci Scenic
Renault’nun bazı modellerinin arkasında eco² yazısını görürsünüz. Bu boş yere yazılmış bir ibare değil ve şu anlama geliyor:
Scenic’in çevreci kimliği sadece eco² ibaresinden kısıtlı değil, gövdenin altında oldukça titiz bir çalışmayla elde edilen aerodinamik çalışmalar sayesinde otomobil eski modele göre 15 g/km daha az emisyon değerine sahip ve toplamda 34 kg’lık geri dönüştürülmüş plastik parçadan oluşuyor. Ayrıca araçta Stop&Start sistemi standart olarak sunuluyor.