Captur, tam 10 modele temel hazırlayan B platformunda üretilmiş. Bu modellerin en popüleri kuşkusuz Clio. Bu sayede kompakt bir yapıda olan otomobil 4120 mm uzunluğunda, 1770 mm genişliğinde ve 1570 mm yüksekliğinde. Aks aralığı 2606 mm olarak veriliyor ve bu değer Clio’dan (2589 mm) biraz daha uzun. Bu sayede otomobilin kabini ve bagaj hacmi küçük sınıf hatchback olan akrabasından daha geniş.
Captur’un tasarımı da temeli gibi Clio’yu andırıyor. Hatta aynı yüze sahip olduklarını bile söyleyebiliriz. Bu ayırt edilebilmek adına önemli bir detay. Ön tarafta LED gündüz farları tamponun her iki tarafında konumlandırılmış olan beyaz çerçeveler içine yerleştirilmiş. Bu çerçeveler ızgaranın altında bulunan beyaz hatla desteklenmiş ve Captur’un ön yüzüne çok dinamik bir hava kazandırmış. Motor kaputunun üzerindeki desenler otomobilin eğlenceli karakterini ortaya atarken, bunun opsiyon olduğunu söyleyelim. Beğenmezseniz almamak elinizde.
Otomobilin mavi gövde rengine kontrast oluşturan beyaz renk sadece önde değil tavanda, jantlarda ve arka tarafta da kullanılmış. Böylece çok daha dikkat çekici bir hava yaratılmış. Özellikle C sütununda bu iki rengin birbiriyle buluştuğu nokta belki de Captur’un en ilgi çekici tasarım detaylarından biri.
Arkada bu defa plakalık beyaz renkle hem dikkat çekiyor hem de bakışlarınızı tam orta noktaya odaklıyor. İri ve siyah renkli arka tampon aracın hafif arazide de kullanılabileceği mesajını veriyor. Bunu 200 mm’lik gövde yüksekliğiyle de destekliyor.
Bize göre Captur hem marka kimliğini çok iyi yansıtıyor hem de kullanıcı kitlesine net mesajlar veriyor. Kesinlikle sıkıcı bir tasarım değil, oldukça modern ve temiz bir şekilde ele alınmış. Beğenip beğenmemek tamamen kişisel bir tercih...