Türkiye pazarına iki benzinli ve bir dizel motor seçeneği ile sunulan model, 6 ileri manuel ve otomatik iki şanzıman seçeneğiyle kombine edilmiş. Ford’un 1.6 lt’lik benzinli EcoBoost motoru 150 ve 180 bg’lik iki versiyona sahip. Bunlardan 150 bg olan seçenek sadece önden çekişli ve manuel şanzımanla alınırken, 180 bg’lik dört çeker ve otomatik şeklinde satılıyor. 2.0 lt’lik TDCi Duratorq, 163 bg’lik tek dizel seçenek de otomatik ve dört çekere sahip.
Eski Kuga daha tutucu bir yaklaşım ile sadece manuel vites seçeneğine sahipken, yeni nesil Kuga size biraz daha fazla kombinasyon seçeneği sunuyor. EcoBoost’un 150 bg’lik versiyonu performansdan çok ekonomiyi tercih eden kullanıcılar tarafından rağbet görmesini sağlayabilir.
EcoBoost teknolojisi güç aktarım mekanizmasında yaptığı geliştirmeler ile birleştirildiğinde yakıt ekonomisine ciddi oranlarda katkı sağlamış gibi görünüyor. Öyle ki, Ford’un yaptığı açıklama bu konuda %10 oranında bir gelişme olduğu şeklinde. Aynı oran dizeldeyse %25’e çıkıyor.
180 bg’lik versiyonun ortalama yakıt tüketim değeri 7.7 lt/100 km olarak görülüyor. Üstelik test ettiğimiz modelde biraz daha dikkatli kullanarak bu veriyi 5.9 lt/100 km’lere kadar çekebildik ama standart kullanımda tüketiminiz 8.5- 9.0 lt/100 km arasında değişiyor. 6 ileri manuel şanzıman daha önceki testlerimizde bize hafif kemikli bir geçiş izlenimi vermişti ancak test ettiğimiz modelde bulunan tork konvertörlü otomatik şanzıman daha sarsıntısız ve yumuşak bir karakteristik sergiliyor.
Peki Powershift'den ne haber diyebilirsiniz? Ford, 1.6 lt'lik turbo motorlu versiyonda tork konvertörlü şanzımanı kullanmayı tercih ederken, çift kavramalı şanzımanı sadece dizelde kullanıyor. Bu konuda Ford, rakibi Volkswagen’e göre biraz daha geride sayılır. VW grubu yaklaşık 10 yıldır çift kavrama teknolojisini kullanıcılarıyla paylaşıyor ama Ford model gamının tamamına bunu yaymadı. Markanın teknolojik farkı minimize etmek için bu konuda ciddi ve yoğun çalışmaları içinde olduğu da biliniyor. Test sürüşü sırasında şanzıman oranlarının biraz uzun ancak çok iyi bir şekilde ayarlanmış olduğu dikkatimizi çekti. Daha çok ekonomi odaklı bir kullanıma yatkın diyebiliriz, zaten ivmelenme beklenildiğinden biraz daha uzun sürüyor: 0-100 km/s hızlanma 9.7 sn.
Şimdi gelelim en çok hoşumuza giden yönlerinden birisine; Akıllı Dört Tekerlekten Çekiş (AWD) sistemi. Sistemin çalışma mantığı, sürüş kondisyonlarını insanın göz kırpma süresinin 20 katı kadar daha hızlı ve düzenli bir şekilde denetliyor olması üzerine kurulmuş. Bu durum 30 km/s üzerindeki hızlarda daha iyi bir yol tutuş ve düzenli bir çekiş deneyimi yaşatıyor. Normal şartlarda önden çekişli olarak kullandığınız Kuga, ön tarafta çekiş ya da tutuş kaybı yaşadığında gücü ve torku arka aksa iletiyor.
Öte yandan, olması gerektiğinden hızlı bir şekilde viraja girdiğinizi düşünün, bu durum önden kayma ile sonuçlanarak kolaylıkla bir kazaya mahal verebilir. Bu gibi durumlarda da akıllı çekiş sistemi, en fazla kavrama güce ihtiyaç duyan tekerleğe olması gerektiği oranda güç ileterek yol tutuşu artırıyor, hatta gerekiyorsa motor tork dağılımını gerekli oranda kısıtlıyarak sürücünün kaza yapmasını önleyebiliyor.
Ayrıca Ford’un, Focus RS modeli üretimi sırasında geliştirdiği “Dinamik Tork Kontrolü” adını verdiği sistem, yüksek hızda yaşanan dönüşler sırasında iç tarafta kalan tekerleklere hafif fren uygulayarak daha stabil ve keskin kavrama yapılmasına olanak veriyor. Tüm bunlar Kuga’nın çekişinin hemen hemen hiçbir şartta yok olmamasını sağlarken, test ettiğimiz çok ciddi arazi şartlarında bile kendinden emin şekilde yol almasına ön ayak oluyor.
Böylesine iyi bir arazi performansına sahip bir aracın asfalt kullanımında çok da iyi yol tutuş ve sürüşe sahip olmasını beklemeyebilirsiniz. Ancak Kuga her iki konuda da muhteşem işler çıkartıyor. Dinamik olarak kesinlikle sınıfının en iyisi diyebiliriz, rakiplerinin hepsinden daha az gövde hareketine sahip ve daha çevik. Tabii bu sınıfta bir araç almayı düşünen kullanıcılar için bunlar ne öncelik sırasında nerede bulunuyor, bu tartışılabilecek bir konu ama Kuga, artık bir gelenek haline gelen Ford özelliği olan iyi yol tutuş felsefesini devam ettiren bir araç.
Sürüş kaliteli ancak amortisörler biraz sert sınıf standartlarına göre. Zaten gövdenin az yatmasının altında da bu yatıyor. Yine de bu Kuga’nın rahatsız bir otomobil olduğu anlamına gelmesin. Darbeler çok iyi şekilde absorbe ediliyor ama bir Mazda CX-5 ya da Toyota RAV4 gibi pamuksu yumuşaklık ve akıcılık yok.
Araçta sürüş güvenliğine yönelik bir çok başka özellikde mevcut: Aktif Şehir İçi Güvenlik Sistemi, Kör nokta uyarı sistemi, Sürücü Dikkat Takip Sistemi, Şerit Takip Sistemi ve Acil Durum Fren Desteği (EBA), Akıllı Güvenlik Sistemi (IPS) sistemini sayabiliriz.