Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K

  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 1
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 2
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 3
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 4
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 5
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 6
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 7
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 8
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 9
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 10
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 11
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 12
  • Ford Focus 1.0L EcoBoost 5K - 13
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
Sürüş keyfi- Yol tutuş
Motor beklendiğinden fazla tüketiyor- Düşük devirlerde sarsıntılı çalışıyor
66.225 TL
Motor:
999 cc, 3 silindir, 12v, turbo, benzinli, 125 bg 6000 d/dak, 170 Nm 1400 d/dak
Performans:
195 km/s Maksimum hız, 11.4 sn 0-100 km/s hızlanma
Şanzıman:
6 ileri manuel, önden çekiş
Ortalama tüketim:
5.1 lt/100 km, 117 g/km
Boş Ağırlık:
1279 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 98 bg
Boyutlar U/G/Y:
4358/1858/1484 mm
Değerlendirme:

Yazı: Alişan Özkan

90'ların başından itibaren hayatımıza dahil olan her tür teknoloji bugünlerde yerini daha küçük ve fonksiyonel olanlarına bıraktı; bırakmaya devam ediyor. Cep telefonlarımız, bilgisayarlar, beyaz eşyalar... Ve ilginç bir şekilde otomobiller de -hacimsel olarak bu listeye dahil olmasalar da- içeriğindeki bileşenler ile küçülme politikalarının birer üyesi olmuş durumdalar.

Downsizing yani “küçültme politikası”na uygun, düşük hacimli motorların üretilmesi işte bu gelişmenin bir sonucu. Bu akıma ayak uydurup motor hacmini küçülten ama gücü ise artıran otomobil üreticileri son yıllarda önümüze sıra dışı motor seçenekleri sunar oldu. EcoBoost motorlu yeni Ford Focus da bunlardan biri...

Önce en merak edilen sorunun yanıtını vererek başlayalım. Evet, bir plastik su şişesi ile aynı hacme sahip bu motor, Focus'u zorlanmadan hareket ettirebiliyor. Hatta bununla kalsa iyi; EcoBoost hemen hemen her devir bandında daha yüksek hacimli diğer motorlarda görmediğimiz bir çeviklik sunuyor. Çünkü Focus, önyargılarımızı adeta kırıp atacak şekilde tasarlanmış bir güç ünitesine sahip.

1 litre hacimli EcoBoost motorun (aslında tam olarak 999 cc) ürettiği 125 bg’lik güç, hem turbo hem de değişken supap zamanlamasının birlikte çalışması sonucu devir bandının altından başlayarak tepeye kadar kesintisiz bir güç sunuyor. Focus'un bu noktada yaşadığı tek sıkıntı rölanti devri ya da 1000 d/dak'ın altındaki aralıkta ortaya çıkıyor. Üç silindirli bir motor olmasından ötürü alt devirlerde bu tip bir karaktere bürünmesi aslında şaşırtıcı değil. Neyse ki biraz isteksizmiş gibi çalışan motorun bu hali pedalına biraz daha baskı uygulamanızla birlikte normale dönüveriyor.

Peki Focus Ecoboost yoldayken nasıl tepkiler veriyor? Bir kere şunu belirtmeliyiz ki Focus'un her daim başarıyla sergilediği yol tutuş yeteneği bu otomobilde de kendini gösteriyor. Direksiyondan gelen tepkiler motorun sergilediği performans ile birleşince ortaya aslında sürüş keyfi bakımından hiç de küçümsenmemesi gereken bir otomobil çıkıyor. Turbonun gecikmemesi ve devir saatinin üst bantlarına kolayca tırmanabilmesi sürücüsüne yüksek dozda sürüş keyfi enjekte ediyor. Ancak...

Burada tek problem belki de yakıt tüketiminin bu keyifli ortama gölge düşürmesi olabilir. Ford'un yayınladığı fabrika verilerine göre Focus Ecoboost 100 km'de ortalama 5.1 lt/100 km yakıt tüketiyor. Bu değer ne yazık ki gerçekten de fabrikada elde edebileceğiniz türden. Biz test sürüşlerinde en düşük 6.5 lt/100 km civarına inebildik. Dikkat etmeden, tatlı bir tempoyla 125 bg'nin tadını çıkarmaya başladığınız anlarda ise 7.5 lt/100 km’nin ve üzerinde seyrettiğimizi söyleyebilirim.

Her şeye rağmen Ecoboost motorlu bir Focus tercih eder miyim? Evet ederim çünkü geçtiğimiz yıl bu motor 2012 ve 2013’te “yılın motoru ödülü”nü aldı. Üstelik çevreye duyarlılığı da km'de 117 g/km CO2 gibi oldukça düşük bir değer. Avrupa'da bu otomobile büyük bir ilgi var; öyle ki satılmaya başlandığı ilk ayda 5.000 adete yakın sipariş verilmişti. Ford Avrupa, önümüzdeki yıllarda ecoboost motorlu modellerinin sayısını toplam üretim adedinin dörtte üçü yapma konusunda kararlı duruyor.

1.6 litre hacimli dört silindirli bir motorun yerine 1.0 litre üç silindirli bir motoru tercih etmek eskiden belki çılgınlık gibi gelebilirdi ama günümüzde küçülme politikası otomobillerin yükselişine işaret ediyor. Bu da Focus ya da herhangi başka bir Ford modelini Ecoboost seçeneğiyle almam için yeterli bir sebep kanımca.

"Bir plastik su şişesi ile aynı hacme sahip bu motor, Focus'u zorlanmadan hareket ettirebiliyor”

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook