Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S.

  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 1
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 2
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 3
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 4
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 5
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 6
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 7
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 8
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 9
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 10
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 11
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 12
  • Ford Fiesta Titanium 1.0i E.Boost P.S. - 13
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
Sarsıntısız vites geçişleri- Performans- Sürüş keyfi
Zaman zaman kararsız vites geçişleri
58.350 TL
Motor:
999 cc, 3 silindir, turbo, 100 bg 6000 d/dak, 170 Nm 1400- 4000 d/dak
Performans:
180 km/s Maksimum hız, 10.8 sn 0-100 km/s hızlanma
Şanzıman:
6 ileri otomatik, önden çekiş
Ortalama tüketim:
4.9 lt /100 km, 114 g/km CO2
Boş Ağırlık:
1125 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 89 bg
Boyutlar U/G/Y:
3969 / 1764 / 1495 mm
Değerlendirme:

Fiesta Ecoboost Powershift, 1.0 lt’lik motorunu çift kavramalı şanzıman konforuyla birleştiriyor.

Downsizing uygulamasını en sıkı şekilde yapan markalardan biri olan Ford, hiç kuşku yok ki bunu 3 silindirli, 1.0 litre motoruyla kanıtlıyor. İlk olarak Focus modelinde yer alan bu güç ünitesi, tanıtıldığı ilk yıl olan 2012’de Yılın Motoru ödülünü alarak asıl gücünün sadece kağıt üzerinde olmadığını kanıtlamıştı.

Makyaj operasyonuyla Fiesta’da da kullanılmaya başlanan bu motor seçeneği, Ford’un adından söz ettiren, 6 ileri, çift kavramalı şanzımanıyla alabiliyorsunuz.

Küçük sınıfta dinamik olarak en iyi otomobilin Fiesta olduğunu hepimiz biliyoruz ve daha önce dergimizde 1.6 litrelik, atmosferik motor ve yine Powershift ikilisiyle Fiesta’ya yer vermiştik. 1.6 105 bg gücüyle, boş ağırlığı 1098 kg olan Fiesta’ya yeterli performans sağlıyordu ama tüketim değerleri (her ne kadar fabrika verilerine göre 5.9 lt/100 km olsa da) günlük kullanıımda 8.0 lt civarlarına çıkıyordu. 3 silindirli üniteyse 4.9 lt/100 km ortalama değeriyle tüketim konusunda büyük ağabeyini hayli geride bırakıyor. Ayrıca bu motor- şanzıman kombinasyonu kısmen eski nesil hissettiren, cansız ve pek de heyecan uyandırmayan 1.6’dan çok daha iyi bir iş çıkartıyor.

İki motoru kağıt üzerinde karşılaştırarak başlayalım. 100 bg gücündeki Ecoboost 5 bg güçsüz olsa da tüketim konusunda bir adım önde. Her ne kadar bizler için çok şey ifade etmiyor olsa da Avrupa’da otomobillerden alınan vergileri etkileyen emisyon oranları konusunda 1.6 motor 138 g/km, Ecoboost ise 114 g/km’lik değeriyle yine önde görünüyor. 0-100 km/s hızlanma konusunda 1.6, 10.5 sn’ye karşılık 10.8 sn ile az da olsa önde ve maksimum hızlar söz konusu olduğunda da 184 km/s’ye karşı 180 km/s ile yine burun farkıyla önde. Ancak bu son iki değer günlük kullanım için ne kadar önemli bu tartışılır. Sonuç olarak atmosferik ünite kağıt üzerinde hızlı gibi görünse de Ecoboost’un en büyük özelliği 170 Nm’lik maksimum torkunu 1400- 4000 d/dak arasında sabir olarak üretirken, 4200- 4500 d/dak gibi oldukça kısır bir aralıkta 150 Nm’lik tork 1.6 litrenin zayıf noktası olarak görünüyor. Bu değer aslında iki otomobil arasındaki en kilit farkı oluşturuyor. Ecoboost düşük devirlerdeki yüksek torku sayesinde diğer motora göre çok daha seri, özellikle ara hızlanmalarda bunu kolaylıkla hissedebiliyorsunuz. İki otomobille aynı anda bir hızlanma testi yapamadık ama bunu hissetmek için daha olmaya gerek yok, çok daha atak ve seri bir Fiesta kullanıyorduk. Ayrıca otomobil hızlansın diye çok daha az gaz verdiğiniz için tüketim değerleri de makul seviyelerde kalıyordu: Testimiz sonuunda ortalama 6.7 lt/100 km’lik (1.6 lt’de ortalamamız 8.5 lt/100 km/s’di) ortalama değerimiz sanırız bazı şeyleri anlatmaya yetiyor. Ancak biraz dikkatsiz kullanımda bunun artma olasılığını unutmamak gerek. Her ne kadar Ecoboost’lu Fiesta diğer versiyona göre 24 kg daha ağır olsa da (turbo motorun soğutma ihtiyacından kaynaklanıyor) bu çok büyük bir fark değil. Powershift oldukça başarılı çalışan bir şanzıman: Son derece sarsıntısız geçişleri var ve konfor olarak başarılı. Sadece hızını yükselmeye başladığında biraz kararsız kalabiliyor, ansızın verilen gaz gibi durumlarda sanki uykudaymış gibi yakalanan Powershift, hangi vitese geçeceği konusunda kısa bir süre düşünüyor, ardından lastiklere güç iletiyor. Bu mekaniktense daha çok yazılımsal bir güncellemeyle düzeltilebilir. Böyle bir tepkiyi 1.6 litrelik motorda çok da hissetmemiştik, belki de yüksek torkun neden olduğu hızlanma buna neden oluyordur. Diğer modelde eleştirdiğimiz vites kolu üzerindeki değişim düğmesi burada da bulunuyor ve aynı şekilde anlamsız bir yerleşime sahip. Ne sürücünün işini kolaylaştırıyor ne de otomobili kullanırken böyle bir düğme olduğu aklınıza geliyor. Vites değiştirmek istediğinizde bunu daha çok vites kolunu hareket ettirerek yapıyorsunuz.

Bunun dışında Fiesta son derece tatmin edici bir otomobil: Yeteri kadar rafine, konforlu bir sürüşü var ve kesinlikle sınıfının en iyi yol tutan aracı. Makyajla beraber daha olgunlaşan tasarımını da unutmamak gerek tabii.

Sonuç

58.310 TL’ye alıcı bekleyen Ecoboost 1.6 lt’lik (55.010 TL) kardeşiyle kıyaslandığında 3.300 TL daha pahalı. Bunun karşılığında daha seri bir performansın yanında biraz daha az yakıt tüketimi elde ediyorsunuz. Performanslı kullanımı bir kenara bırakırsak motor ve şanzıman ikilisinin büyük bir sorunu bulunmuyor. Bu konuda Ford’un rakiplerin seviyesine gelmesi için biraz çalışması gerektiğini düşünüyoruz.

Gözle görülür farkı çok büyük olmayan bir teknoloji için 3.000 TL civarı bir harcama yapar mısınız o tartışılır. Sonuç olarak küçük sınıf bir otomobil için bu az bir fark değil ama bize göre zahmetsiz ve gürültüsüz olduğu için daha konforlu, hızlı ve ekonomik bir motor seçeneği için buna değer...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook