1.6 litrelik SIDI (Spark Ignition Direct Injection) motorla donatılan Insignia, turbo beslemesiyle 170 bg güç ve 260 Nm tork üretiyor. Bunun dışında 1.4 lt turbo, 140 bg, 2.8 lt, V6 320 bg’lik benzinliler ve 1.6 lt, yeni 136 bg ile 2.0 lt’lik 170 bg gücündeki dizel motor seçeneklerini alabiliyorsunuz. Evet, Insignia geniş bir motor gamıyla geliyor, her türlü ihtiyacınızı karşılayacağınız mesajını veriyor.
Kullandığımız motor sadece 6 ileri otomatik şanzımanla kombine edilmiş. 0-100 km/s hızlanması 9.9 saniye olan otomobil performans olarak beklentileri karşılıyor. Ondan belinizi kıracak kadar sert ve güçlü bir hızlanma beklemiyoruz. 210 km/s’lik maksimum hız birçok kullanıcının beklentilerini fazlasıyla karşılayacaktır.
Insignia son derece konforlu ve uzun yolculuklar için biçilmiş kaftan. Makyajda süspansiyon sistemine yapılan müdahaleler zemindeki en sert bozuklukların bile yeteri kadar sönümlenmesini sağlamış, bu sayede yerini aldığı modele göre konfor artmış. Otomobilin izolasyonu da oldukça iyi. Yol ve rüzgar sesi olabildiğince giderilmiş, motor da sessiz karakteriyle dikkat çekiyor. Büyük jantlara rağmen, daha önce Cascada modelinde gördüğümüz o sallantılı sürüş ve süspansiyon vuruntusu Insignia’da yer almıyor, ki bunu görmek çok iyi oldu. Bu sınıfta iyi olmayan bir sürüşün telafisi ve bahanesi bulunmuyor. Fabrika verilerine göre 7.2 lt/100 km olan tüketim gerçek hayatta 8.5- 9.0 lt/100 km civarında seyrediyor.
Yol tutuş ve yön değiştirme isteği yeterli olsa da sınıfında ondan çok daha iyi olanları biliyoruz: Mazda 6, VW Passat ya da Ford Mondeo bunlardan bazıları. Direksiyon hissiz ve süspansiyonun yumuşak ayarı virajlardaki tutuşu olumsuz etkileyebiliyor. Insignia daha çok konforu öne çıkartan bir yapıda ve bundan ödün vermek istemiyor. Haliyle rakiplerinden biraz daha çok gövde hareketine maruz kalıyor, diğer yerlerde başarılı bir iş çıkartan süspansiyon sistemi viraj ortası tümseklerde rahatsız oluyor. Yine de sessiz oluşu ve sakin karakteri sayesinde başarılı diyebileceğimiz bir sürüşü var.