Eğer 208 GTi iyi bir sürüşe sahip değilse, Peugeot hayatının en büyük hatalarından birini yapmış demektir. Çünkü 205 GTi tüm ününü sürüş karakteriyle kazanmıştı ve günümüzde GTi isminin kötü sürüşe sahip bir otomobilde yer alması kabul edilebilir bir hata olmayacaktır.
Neyse ki 1.6 THP modeli cesaret verici ipuçları vermişti bizlere; keyifli bir direksiyon sistemi, sert süspansiyonlar, iyi yol tutuş ve yeterli performans THP’de gördüğümüz sürüş özellikleriydi. GTi ise daha güçlü motoru (200 bg), 207 GTi’a göre 165 kg hafif gövdesi ve farklı şasi ayarlarıyla daha da iyisini vaat ediyor.
208 GTi Dinamik Müdürü Marie Beaumont “208 spor bir hatchback üretmek için mükemmel bir bazdı. Direksiyon tepkisi, şasi dinamikleri ve süspansiyonun rijitliği üzerine özellikle eğildik. 208 GTi performanslı ve sürüş keyfi sunan bir otomobil” açıklamasını yapıyor. Bunlar güzel şeyler, özellikle de hot hatch sınıfının giderek daha da büyük bir rekabet içine girdiği şu günlerde...
GTi’ın gövde yüksekliği 8 mm azaltılırken, iz genişliği önde 10, arkadaysa 20 mm artırılmış. Ağırlıksa 1160 kg gibi makul bir değerde kalmış ama THP’nin 1090 kg olduğunu hatırlatmakta yarar var. Yine de rakiplerinden hafif olması GTi’ın en büyük kozu.
Otomobilde PSA’nın performanslı modellerinde kullandığı 1.6 lt’lik, turbo, THP ünitenin 200 bg’lik versiyonu kullanılıyor. Bu ünite sadece 1700 d/dak’da 275 Nm tork üreterek sınıfının en torklu makinelerinden biri olma özelliğine sahip. Turbo motor GTi için özel bir egzoz sistemine sahip ama RCZ’deki gibi ses üzerine özel bir çalışma yapılmadığı için sürüş esnasında iştah kabartıcı sesler alamıyorsunuz.
GTi 0-100 km/s hızlanmasını fabrika verilerine öre 6.8 sn’de gerçekleştiriyor ve maksimum olarak 230 km/s hıza çıkabiliyor. Bunun yanısıra ortalama yakıt tüketim değeri 5.9 lt/100 km, emisyon değeriyse 139 g/km (207 GTi’dan 32 g/km daha düşük) gibi hayli iddialı rakamlar.
GTi her hot hatch’de gördüğümüz gibi sert süspansiyon ayarlarıyla dikkat çekiyor. Peugeot, yaylar, amortisör ayarları, viraj demirleri, alt süspansiyon bağlantıları gibi bölümleri bu model için özel olarak ayarladığını belirtiyor. Önde Pseudo Mac-Pherson, arkadaysa torsiyon çubuğundan oluşan süspansiyon yapısı, GTi’a eski usül arka lastikleri havaya kaldırdan bir sürüş karakteri kazandırıyor. diğer modellere göre salıncakların daha uzun, ön bağlantılar ve arka torsiyonunsa daha kalın olması GTi’a özgü şasi ayarları olarak dikkat çekiyor ve THP’ye göre daha sert, daha maço bir sürüşe sahip olmasını sağlıyor.
Otomobilin mekanik yol tutuşu oldukça fazla ama bunu üzerindeki Michelin Primacy’lerden daha istekli ve iyi tutunan lastiklerle denemelisiniz. Primacy’ler biraz sert hamurlular ve çabuk ısındıkları için hızlı şekilde tutuş kaybediyorlar. Bunun dışında GTi şehir içinde rahatsız edici derecede sert sürüşüyle öne çıkan bir yapıda, tabii bu tali yollarda olağanüstü tutunma limitleriyle kendini tolere ediyor bunu da belirtmek gerek. 205 GTi’daki gibi arkadan kaymaya meyilli bir sürüş arayanlar hayal kırıklığına uğrayacaklardır çünkü 208 fazlasıyla stabil bir otomobil. Hatta bazen bunun dozunun fazla kaçtığını bile düşünüyorsunuz çünkü gerçekten izinden çıkmak istemiyor. Bu genel olarak güven verici bir özellik olsa da biraz eğlenmek istediğinizde bile bunu bir yere kadar yapabiliyorsunuz. Ne var ki ön tarafın tutuşunu gazla çok keyifli bir şekilde ayarlayabilmek ve çizginizi gazla daraltarak kullanmak da ayrı bir keyif. Bu şekilde kullandığınızda ön taraf sözünüzü çok iyi bir şekilde dinliyor ve kafayı hemen hemen virajın içine sokuveriyor. Lastikler biraz tutuş kaybettiğinde bunu yapmanız çok zor hale geliyor ve işler çığrından çıkmaya başlıyor. Bu noktada arka aksın da işin içine dahil olmasını bekliyorsunuz ama 205 GTi vari, spekteküler bir kaymayla karşılaşmıyorsunuz.
Küçük ve THP modelinde hayli beğendiğimiz direksiyon sistemi yine aynı şekilde hızlı çalışıyor ve GTi’a çok çevik bir karakter kazandırıyor. Sistem elektrikli olsa da his ve tepki olarak oldukça başarılı ve en önemlisi sürücüyü işin içine katıyor. Sistemin teknik olarak THP modelinden farklı olmaması bazı soru işaretleri doğurmuyor değil ama yine de başarılı diyebiliriz. Debriyaj biraz yumuşak ama vites geçişleri hafif- kemikli, net olacak şekilde ayarlanmış ama zaman zaman vites büyütürken yanlış seçimler yapabiliyorsunuz.
En iyi haberse ESP sisteminin tamamen kapatılabilir olması! Bazı rakiplerinin en büyük handikapı olan ESP’nin kapanmaması aynı zamanda bir önceki GTi olan 207’de de sürücülerin başını ağrıtıyordu. Ama RCZ ile ilk olarak gördüğümüz bu keyif verici detay GTi’da da aynı şekilde devam ediyor. 275 Nm’lik tork viraj çıkışlarında ön lastiklerin canını çok sıktığı için kilitli diferansiyelin eksiğini hissediyorsunuz, yine de GTi elinden, daha doğrusu lastiklerinden geldiğince çok çekiş sunuyor.
Bizler GTi’ın sürüşünden çok keyif aldık ve onu 3 gün içinde olabildiğince kullandık. Toplamda 870 km’lik yol yapmamızdan nasıl keyif aldığımızı anlamışsınızdır.