Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium

  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 1
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 2
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 3
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 4
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 5
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 6
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 7
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 8
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 9
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 10
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 11
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 12
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 13
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 14
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 15
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 16
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 17
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 18
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 19
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 20
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 21
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 22
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 23
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 24
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 25
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 26
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 27
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 28
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 29
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 30
  • Honda CR-Z GT 1.5 - Toyota Prius 1.8 HSD Premium - 31

Konuklarımızdan Honda CR-Z, ‘Integrated Motor Assist’ sistemi, 6 ileri manuel şanzımanı, 1.5 lt’lik, SOHC, 16 supaplı, 114 bg güç ve 145 Nm tork üreten benzinli motorunun yanında 14 bg güç ve 78 Nm tork üreten elektrik motoruyla geliyor. Otomobilin toplam motor gücüyse 124 bg ve 174 Nm olarak belirtiliyor. Hemen söylemeliyiz ki her iki üreticinin açıkladığı toplam motor gücü değeri benzinli motorla elektrik motorunun toplamına eşit değil, bunun nedeni iki motorun maksimum devirlerinin farklı olması...

Toyota Prius ise daha büyük, 1.8 lt’lik, 16 supaplı, DOHC, 99 bg güç ve 142 Nm tork üreten benzinli motorunu, 82 bg güç ve 207 Nm tork üreten elektrik motoruyla kombine ediyor. Toyota’nın literatüründe ‘Hybrid Synergy Drive’ adlandırılan hibrid sisteminin bataryasının gücüyse 37 bg. Otomobilin teknik verilerinde toplam motor gücü 136 bg olarak görünüyor. Prius, gücünü CVT şanzıman aracılığıyla ön lastiklere iletiyor.

 

Aslında iki otomobil de hibrid olarak adlandırılırken sadece tasarımlarına bakarak bile farklı yaklaşımlara sahip olduklarını görebiliyorsunuz. CR-Z tamamen sportif düşünceyle üretilmiş bir otomobilken, Honda’nın geçmişinden de izler taşıyor. Prius ise daha konservatif yapıya sahip bir otomobil ve tanıdık hatchback formu içeriyor. Bu yaklaşım farkları hem otomobillerin karakterlerini domine ediyor hem de farklı kitlelere hitap ettiklerini gösteriyor. Bu anlamda vites kutuları arasındaki farkın nedeni daha iyi anlaşılmış oluyor. CR-Z işin içine sürücüyü sokmak isteyen, bunu iyi sürüş pozisyonu ve vites geçişleriyle her fırsatta gösteren bir otomobil. Prius ise gerek hibrid sisteminin çalışması gerekse CVT şanzımanının yapısı itibarıyla sarsıntısız sürüş, rafine özellikler ve yumuşaklık üzerine odaklanıyor.

Prius’un seri- paralel hibrid sistemi oldukça efektif çalışıyor ve elektrik motoruna büyük bir görev veriyor. Otomobili ilk harekete geçirmek için ‘power’ düğmesine bastığınızda beklediğiniz gibi bir çalışma olmuyor çünkü otomobil elektrik motoruyla hareket ediyorsunuz. 50 km/s hıza kadar sadece elektrik motoruyla yol alabiliyorsunuz, şarj azaldığında sistem otomatikman benzinli motoru devreye sokarak bataryaları şarj ediyor ve sürüşü ele alıyor. Bu çok yumuşak bir şekilde gerçekleşiyor ve sadece anlık yakıt tüketimi göstergesinden benzinli motorun devreye girdiğini anlıyorsunuz. Frenleme esnasında açığa çıkan enerji de bataryaların şarj edilmesini sağlıyor.

Honda CR-Z’de ‘Engine Start’ düğmesine bastığınızda klasik start- stop sistemlerindeki gibi motor sarsılarak hayata geçiyor ve rölantide çalışmaya başlıyor. Bu, iki sistem arasındaki temel farktan kaynaklanıyor: Prius adeta yalancı bir elektrikli otomobil gibi davranırken, CR-Z elektrik motorunu sadece benzinli motoruna destek olması için ek bir güç olarak kullanıyor.

Frenaj esnasında bataryaların şarj olma durumu (rejeneratif frenleme) CR-Z’de de mevcut. CR-Z paralel bir hibrid sistemine sahip olduğundan dolayı rakibine göre daha küçük ve hafif bataryalara sahip ve bu durum rejeneratif frenleme sistemine daha çok ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor. Bu nedenle şarjınız daha çabuk bitiyor ve daha çok içten yanmalı motoru kullanmış oluyorsunuz.

Bunun dışında hibrid motorlu bir otomobili manuel şanzımanla kullanmak da ilginç bir deneyim. Zaman zaman CR-Z’nin hibrid olduğunu unutup, supercharger beslemeli olup olmadığını düşünüyorsunuz çünkü düşük devirlerdeki torku nedeniyle ortada doğal olmayan bir şeyler olduğunu sezinleyebiliyorsunuz. Otomobilde bulunan üç farklı sürüş modu (Econ, Normal, Sport) gaz tepkisi ve direksiyonun dışında elektrik motorunun da tepkilerini değiştiriyor. Özellikle Sport modunda gaz tepkisi dikkat çekerken, elektrik motorunun biraz daha fazla destek verdiği gözlemleniyor. CR-Z’nin sürüş modları daha çok sürüş keyfini artırmayı amaçlıyor.


Prius’da da üç sürüş modu var: EV, Power ve Eco. Honda gibi Toyota’da da gaz tepkileri değişirken direksiyonun ağırlığında ya da elektrik motorunun tavırlarında bir değişiklik söz konusu değil ama klimanın kontrolleri sürüş modlarına göre değişiklik gösteriyor. Gaz daha tepkili olduğu için otomobil daha iyi hızlanıyor ve motor daha çabuk ‘pwr’ bölümüne geçiş yapıyor. Prius’un sürüş modlarının amacı performanslı kullanımdansa tamamen ekonomik olmaya odaklanmak ve sürücüyü buna teşvik etmek. EV moduysa tamamen elektrik motorunu kullanarak sürüş yapabilmenize olanak veriyor.

Açıkçası CR-Z’yi Sport modunda kullanmak ne kadar keyifliyse Prius’u Power’da kullanmak da o kadar zevksiz. Zevksiz, çünkü Prius bu tip sürüşler için üretilmediğini hemen gösteriyor. Şanzıman CVT olduğundan dolayı vites geçişi diye bir şey olmuyor ve otomobil sürekli yüksek devirde yol alarak çok gürültülü bir hale geliyor. Ancak bu, devir göstergesi olmadığı için yapmacık bir şekilde gerçekleşiyor. Ayrıca Prius’un en çok sevdiğimiz özelliği olan sarsıntısız ve rafine sürüş özellikleri bu nedenle sekteye uğruyor. CR-Z’de ise hızla yükselen devir göstergesine bakıyor, kırmızıya dönen gösterge tablosuyla daha da tahrik oluyor, özellikle kabine sızan egzoz sesiyle spor bir otomobil kullandığınızı hissediyorsunuz.

İş sportiflik olduğunda CR-Z’nin hibrid sistemi sürücüye yardımcı olarak aldığınız keyif miktarını artırıyor bunu anlamış olduk, peki acaba iş ekonomiye gelince nasıl bir hal alıyor? 

Burada Prius tartışmasız bir şekilde çok üstün. Daha ilk hareketinizde bile sadece elektrik motoruyla yola çıktığınız için onun çok ekonomik bir otomobil olduğunu anlıyorsunuz. Sabit hızla yol almaya başladığınızda eğer elektrik motorunun gücü gövde ağırlığını kaldıracak kadarsa içten yanmalı motor kapatılıyor ve sıfır emisyon- sıfır tüketimle yol alıyorsunuz. Bu esnada benzinli motor jeneratör görevi görerek bataryaları da şarj ediyor. Bunu tamamen orta konsoldaki göstergelerden takip edebilirsiniz. Hızlanmak istediğinizdeyse benzinli motor da yardıma geliyor ve Prius tatmin edici bir hızlanma gerçekleştiriyor. Otomobil durduğunda içten yanmalı motor hemen kapatılıyor ve tekrar çalışması gerektiğinde ikinci elektrik motoruyla hayata geçiyor.

CR-Z ise ilk çalıştığı anda her iki motorunu da hayata geçiriyor. Sabit hızlı sürüşlerde elektrik motorunun herhangi bir rolü yok ve iki sistemin birbirinden ayrıldığı en önemli bölüm burası: Prius şehir içindeki sabit hızlı sürüşlerde bile motoru kapatıp elektrikli yol alabilirken CR-Z buralarda benzin tüketerek ilerliyor.

Hızlanma konusu CR-Z için hiç sorun değil, elektrik motoru hemen devreye giriyor ve gayet yeterli bir şekilde hızlanıyorsunuz. İki otomobilin hızlanmaları arasında bariz bir fark var ve bu konuda Honda üstün olan taraf.

Bu karşılaştırmayı tamamen aynı şartlarda, aynı rotada yapılacak olan bir deneme ile sonuçlandırmazsak olmazdı. Prius’da iki kişi, CR-Z’deyse sadece sürücüyle gerçekleştirdiğimiz küçük denememizin kuralları belliydi: Her iki otomobil de mümkün olan en ekonomik şekilde kullanılacak ve Kurtköy’den Kozyatağı’na kadar olan yarı trafik- yarı şehirlerarası yol şartlarındaki sürüş sonunda değerler kontrol edilecek.


Ben Prius’un direksiyonuna geçtim ve sağ ayağımı olabildiğince gazdan kaldırarak otomobili kullandım. Fotoğraflarımıza imza atan İlke'de CR-Z'nin direksiyonundaydı ve gözlemlediğim kadarıyla yolun yarısını Toyota'nın rüzgar tüneline girerek geçirmeyi uygun gördü. Akıllıcaydı ve oldukça işe yaradığını söylemeliyim.

Prius’un bu 40 kilometrelik rota boyunca elde ettiği ortalama değer 3.2 lt/100 km olurken, ortalama hızı 61 km/s’ydi ve en iyi değeri 2.0 lt/100 km olarak kayıt edildi. CR-Z ile aynı rotayı 3.7 lt/100 km tüketim, yine 61 km/s ortalama hız ve 3.2 lt/100 km en iyi değerle noktaladı. Bu 40 kilometrelik etaptaki fark çok büyük gibi görünmese bile, mesafe 100 km’ye çıkıp, daha çok şehir içi trafiğine girildiğinde Prius asıl ölümcül silahını gösterdi ve 100 km sonunda 4.0 lt/100 km ortalama elde etti. CR-Z ise daha verimsiz çalışan start- stop sistemi ve şehir içindense otoyol hızlarında daha çok destek veren elektrik motoru nedeniyle aynı mesafede 5.3 lt/100 km değerine ulaştı.

Prius’un en büyük silahı mümkün olan her durumda benzinli motorunu kapatıp yoluna elektrikle devam edebilmesi oluyor ve bu sayede ekonomi savaşının tartışmasız kazananı olduğunu gösteriyor. Yine de CR-Z’nin de elde ettiği değerler de çok ciddi ve sürüş keyfi göz önünde bulundurulduğunda beklentilerin çok üzerinde olduğu söylenebilir. 

Honda CR-Z GT 1.5 Detaylı teknik özellikler
61.425 TL
Motor:
1497 cc, 4 silindir, 16v SOHC, i-VTEC, 114 bg 6100 d/dak, 145 Nm 5800 d/dak benzinli motor, 14 bg 1500 d/dak, 78 Nm 1000 d/dak elektrik motoru
Performans:
200 km/s Maksimum hız, 9.9 sn 0-100 km/s
Şanzıman:
6 ileri manuel, önden çekiş
Ortalama tüketim:
5.0 lt/100 km, 117 g/km
Boş Ağırlık:
1147 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 108 bg
Boyutlar U/G/Y:
4080/1740/1395 mm
Değerlendirme:
Toyota Prius 1.8 HSD Premium
55.500 €
Motor:
1799 cc, 4 silindir,16v, DOHC VVT-i, 99 bg 5200 d/dak, 142 Nm 4000 d/dak. benzinli motor; 37 bg hibrid sistem, 82 bg, 207 Nm elektrik motoru
Performans:
180 km/s maksimum hız, 10.4 sn 0-100 km/s
Ortalama tüketim:
3.9 lt/100 km, 89 g/km
Boş Ağırlık:
1380 kg
Boyutlar U/G/Y:
4460/1745/1490 mm
Değerlendirme:
Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook