Citroen C3 1.4 e-hDi

  • Citroen C3 1.4 e-hDi - 1
  • Citroen C3 1.4 e-hDi - 2
  • Citroen C3 1.4 e-hDi - 3
  • Citroen C3 1.4 e-hDi - 4
  • Citroen C3 1.4 e-hDi - 5
  • Citroen C3 1.4 e-hDi - 6
  • Citroen C3 1.4 e-hDi - 7
  • Citroen C3 1.4 e-hDi - 8
  • Citroen C3 1.4 e-hDi - 9
  • Citroen C3 1.4 e-hDi - 10
Teknik Özellikler
Ekonomik motor- Geniş cam tavan
Çok düşük performans- Demode kabin
70.760 TL
Motor:
1398cc, 4 silindir turbodizel, 68 bg 4000 d/dak, 160 Nm 1750 d/dak
Performans:
165 km/s Maksimum hız, 16.2 sn 0-100 km/s hızlanma
Şanzıman:
5 ileri otomatik, önden çekiş
Ortalama tüketim:
3.4 lt/100 km, 87 g/km CO2
Boş Ağırlık:
1220 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 56 bg
Boyutlar U/G/Y:
3941 / 1728 / 1524 mm
Değerlendirme:

Citroen C3 yıllardır küçük sınıfta başarılı satış rakamlarına ulaşan ama bir türlü en çok satanlara kategorisinde yer alamayan bir model. Bunun nedeni aslında marka imajının kullanıcılardaki etkisi, çok dikkat çekmeyen tasarım ve kabin kalitesiydi. 

Ama artık yenilenmiş C3 kullanıcılarla buluştu ve bir süredir küçük sınıfta elini güçlendirmeye çalışıyor. 

C3’ü güncelleme operasyonu daha çok kozmetik ağırlıklı, otomobilde teknik olarak büyük bir değişiklik yok. Önde daha cesur çizgiler kullanılmış ve daha büyük bir logoya yer verilmiş. LED gündüz farları kullanılmaya başlarken, önceki modelde siyah renkli olan splitter artık gövde rengine boyanmış bu değişiklikler büyük gibi görünmese de otomobile hayli modern bir hava katıyor ve sanki makyaj değil de tamamen yeni bir model gibi görünmesini sağlıyor. Önde en çok dikkat çeken bir diğer detaysa, Citroen’in Zenith Ön Cam adını verdiği cam tasarımı. Tavanın orta kısmına kadar uzayan ön cam öndeki yolcuların üst görüşünü 80 dereceye kadar çıkartmasının yanında, ultra dar sütunlarla kabinde çok daha ferah bir hava katıyor. Sınıfının en geniş görüşüne sahip olduğu da yine Fransız üretici tarafından açıklanıyor. 

Bunun etkisini tabii en çok kabinde görüyorsunuz. Oldukça panoromik bir görüş bizleri beklerken, benim gibi açık renkli gözlüyseniz bunun keyfini çok çıkartamıyorsunuz çünkü kabine gerçekten çok ışık giriyor. Zenith tavanın bir diğer eleştirilecek kısmı, normalde tavan ışıklarının olduğu yerde cam bulunduğu için kabin içi aydınlatmalarının her iki tarafa (oldukça küçük) monte edilmiş olması. Bu geceleri kabinin yeteri kadar aydınlatılmaması anlamına geliyor ve karanlık bir kabine ayak basmak zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca sürüş esnasında tavan bölümünden gelen tıkırtı sesleri eksik olmuyor. 

Dış tasarım güncellemelerine geri dönecek olursak. Arkada da birtakım eklemeler mevcut. Yeni tampon tasarımına güncellenemiş reflektörler eklenmiş. Böylece arkada da daha güncel ve akıcı bir tasarım yakalanmış. 

Kabin az önce de söylediğimiz gibi oldukça ferah ve makyajda yer verilen daha kaliteli malzemelerle albenisini artırmış. Kontrollerin etrafında yer verilen krom detaylar, tamamen siyah kullanılmış kabine bir miktar hareket katıyor ama bunun ne kadar yeterli olduğu tartışılır. Ne var ki, gerek direksiyonun ardındaki vites kulakçıkları gerekse radyo düğmeleri artık kabinin yaşını hissettiriyor ve yeni nesil rakiplerine göre hayli demode görünmesine neden oluyor. Özellikle de PSA grubunun diğer üreticisi Peugeot’nun 208’in kabinini düşündüğünüzde C3’ün artık değişmesi gerektiğini düşünüyorsunuz. Donanıma eklenmiş geri görüş kamerası fikir olarak iyimser ama kameranın yeterli görüşü sağlaması için yeterli ışığın olmaması karanlık ortamlarda bu donanımın pek de işe yaramamasına neden oluyor. 

Hacim ve kalite olarak bir sorunu olmasa da tasarım ve genel yapı itibarıyla panoromik ön camdan fazlasına ihtiyacı var C3’ün. 

Sürüş

1.2 VTi, 82 bg benzinli ve 1.4 lt’lik 68 bg’lik iki motor seçeneğine sahip C3’ü dizel- otomatik ikilisiyle kullandık. 

Evet, güç olarak pek bir şey vaad etmiyor C3, 68 bg ile. Üstelik bugüne kadar birçok Citroen modelinde eleştirdiğimiz 5 ileri otomatikleştirilmiş manuel şanzıman her zamanki gibi sürüş karakterini baltalayan baş unsur olarak görünüyor. Fransız üretici motorun yetersiz gücünü kompanse edebilmek için şanzıman oranlarını kısa tutmuş. Bu şehir içi hızlarda işe yaramış gibi görünüyor, ilk hızlanmalarda sorun yok (160 Nm’lik tork 1750 d/dak’da üretiliyor) ama ara hızlanmalar gerçekten çok zayıf kalıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 16.2 sn’de gerçekleştiren bir otomobilde önünüzdeki araçları sollamak ciddi sabır gerektiriyor. Özellikle otoban kullanımlarında C3’in zayıf noktaları açığa çıkıyor. Otomobil 100 km/s hızda yol alırken motor 2750 devir çeviriyor ve hayli gürültülü bir ortamda yolculuk ediyorsunuz, bunun nedeni az önce söylediğimiz gibi kısa vites oranları. Vites geçişlerinin son derece yavaş ve sarsıntılı hissettirmesi de C3’ün bir diğer handikapı. 

Bunun yanında ortalama olarak sadece 3.4 lt/100 km’lik ortalama yakıt tüketim değeri bu kusurları biraz olsun göz ardı etmenizi sağlıyor. Bu değere ulaşmak elbette zor ama günlük kullanımda ortalama olarak 4.5 lt/100 km gibi değerlere imza atıyorsunuz, ki 50 litrelik yakıt deposuyla bu da neredeyse 1000 km’lik bir menzil anlamına geliyor. Bu anlamda C3 mantıklı bir tercih haline geliyor çünkü yakıt almayı unuttuğunuz anlar bile oluyor. 

Genel olarak C3 rafine bir sürüş sergiliyor diyebiliriz. Süspansiyon sistemi her ne kadar elden geçirilmiş olmasa da yumuşak ayarlarıyla konforlu yolculuklar sunabiliyor, tabii yüksek hızlarda motor gürültüsünü saymazsak. Virajlardaysa bu yumuşak ayarlar gövdenin fazlasıyla yatmasına neden oluyor. C3’ün sınıfının en iyi yol tutan otomobili olduğunu söylemek zor. 

Sonuç

Makyajla birlikte C3’te değişen çok şey yok aslında. Biraz daha modernize edilmiş tasarım, elden geçirilen kabin gibi özellikler C3’ün kusurlarını örtmek için yeterli olmuyor. 

70.760 TL’ye alıcı bekleyen C3’ün alternatifi çok ve rakipleri çok güçlüler. Bize göre sadece ekonomik olmak küçük sınıfın en iyisi olmak için yeterli değil...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook