SEAT Ibiza 1.2 TSI DSG Sport

  • SEAT Ibiza 1.2 TSI DSG Sport - 1
  • SEAT Ibiza 1.2 TSI DSG Sport - 2
  • SEAT Ibiza 1.2 TSI DSG Sport - 3
  • SEAT Ibiza 1.2 TSI DSG Sport - 4
  • SEAT Ibiza 1.2 TSI DSG Sport - 5
  • SEAT Ibiza 1.2 TSI DSG Sport - 6
  • SEAT Ibiza 1.2 TSI DSG Sport - 7
  • SEAT Ibiza 1.2 TSI DSG Sport - 8
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
1.2 lt motora göre muhteşem performans- Rafine şanzıman
Zor kullanılan ses sistemi- Sürüş pozisyonu
45.900 TL
Motor:
1197 cc, 4 silindir, turbo, 16v, benzinli, direkt enjeksiyon, 105 bg 5000 d/dak, 175 Nm 1550- 4100 d/dak
Performans:
190 km/s Maksimum hız, 9.7 sn 0-100 km/s
Şanzıman:
7 ileri DSG, önden çekiş
Ortalama tüketim:
5.3 lt/100 km, 124 g/km
Boş Ağırlık:
1040 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 101 bg
Boyutlar U/G/Y:
4052/1693/1445 mm
Değerlendirme:

Son yıllarda ‘düşük hacimli motorda turbo kullanımı’na sıkça rastlar olduk. Bu durumdan gayet memnunuz ve bunu, işin öncülüğünü üstlenen Volkswagen Grubu’na yazının hemen başında teşekkür ederek bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Çünkü bugün ilk sürüşünü gerçekleştirdiğimiz ve Otoloji sayfalarına konuk ettiğimiz yeni Seat Ibiza 1.2 TSI da, benzer şekilde bu tipte bir motordan güç alıyor ve VW Grubu’nu temsil ediyor.

Öncelikle Ibiza’nın gerçekten de sandığınızdan daha hızlı bir otomobil olduğunu söylemek istiyorum. 1.2 litrelik motora eşlik eden 7 ileri DSG şanzımanın da bu hızlanmada çok önemli bir payı var. Gerçi Ibiza ilk 2000 devir boyunca bu karakterini sergilemekte biraz utangaç davranıyor ancak bu utangaçlığını özgüvene çevirmek sizin elinizde; yalnızca gaz pedalına biraz daha hızlı ve net bastığınız anda işler bir anda değişiveriyor.

Şöyle ki; devir saati 1550 devre ulaşır ulaşmaz ayağınızın altında 175 Nm gibi çok büyük bir tork devreye giriyor ve bu, kesintisiz şekilde 4100 devre kadar size eşlik ediyor. Turbonun gücü aslında her devirde kendini hissettiriyor ama hızlanma esnasında bu otomobilin soluksuz gidişine bir kez tanıklık etmek bile akıl karıştırmaya yetiyor. ‘Bu bir Ibiza mıydı?’ ya da ‘1.2 olduğundan emin miyiz?’ gibi sorular gayet normal, sakın şaşırmayın.

Ibiza 1.2 TSI statik halden 100 km/s’ye çıkmak için 9.7 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Fabrika verileri böyle diyor ama bu otomobilin sürüş hissiyatı daha iyi bir dereceye imza atmak mümkünmüş izlenimi uyandırıyor. Direksiyon tepkileri net. Aslında normal bir şehir otomobilinde olması gerektiği gibi. Yumuşak ve orta sertlikte bir direksiyon simidi bulunuyor yeni Ibiza’da. Ancak sürüş pozisyonuyla ilgili ufak bir eleştirim var: Ibiza’nın ideal bir sürüş pozisyonu için sunduğu kombinasyonları denerken bir şey fark ettim. Bu otomobilde bel destek ayarının bulunmaması, uzun yolculuklar sırasında koltuğun mevcut şeklinden de ötürü sürücüyü yorabilir diye düşünüyorum. Ayrıca direksiyon simidinin radyo-CD çalar ve silecek kolunun önünü kapatması da şaşırtan bir detay. Bu durumu koltuk ve direksiyon ayarına müdahale ederek değiştirmeye ve sorunu çözmeye çalıştım ama hiçbir şekilde başaramadım. Ne yaparsanız yapın, direksiyon simidi, radyo-CD çaların belli bir bölümünü kapatıyor ve silecek kolu da bu durumdan nasibini alıyor. Sürücü odaklı cab-forward tasarım anlayışının bu otomobilde, özellikle de orta konsolda kendini göstermesinden dolayı inanın çok mutluyum ama ergonomik açıdan bakıldığında direksiyonun bazı kumandaların önünü kapatmasını pek hoş karşılamıyorum. Bu, kabin içindeki yerleşimin yarattığı bir olumsuz sonuç mu yoksa sürüş pozisyonu yüzünden ortaya çıkan bir durum mu yanıt vermek çok güç...

Peki Ibiza virajlarda nasıl bir performans sergiliyor? Küçük İspanyolumuz aslında kararlı ve iyi yol tutan bir otomobil olarak karşımıza çıkıyor. Gitmek istediğiniz yönde tekerleklerin yere sağlam bastığı ve izini koruyan bir otomobil görüntüsü bu. Ama en nihayetinde küçük sınıfta yer alan bir şehir otomobili olmasından dolayı yana yatma eğilimi oldukça fazla. Süspansiyonun yumuşaklığı önceleri bir parça tedirginlik yaratsa da direksiyon ve gazın uyumlu birlikteliği Ibiza’nın viraj içindeki kontrolünü pekiştiriyor.

Bu noktaya kadar otomobilin sürüşüne dair elde ettiğimiz ilk izlenimleri paylaştım ve şimdi de bütün bunları yaparken yakıt tüketiminde nasıl bir sınav verdiğini açıklamak istiyorum. Ibiza 1.2 TSI’ın 105 bg’lik DSG şanzımanlı versiyonu fabrika verilerine göre karma kullanımda 100 km’de 5.3 litre gibi iddialı bir değer sunuyor. Ben otomobili daha çok şehir içi trafiğinde kullanma şansı buldum bu yüzden bu değere pek tabii ki yaklaşamadım ancak 8.0 litre civarında elde ettiğimiz değer de gözünüzü korkutmasın. Bu değer 1.2 lt hacimli bir motor için ilk başta fazla gibi görünebilir ancak performans kullanımı ve sonrasında şehir içi trafiğinde kat edilen kilometrelerden sonra son derece mantıklı görünüyor. Şayet yeni Ibiza ile daha sakin ve dur-kalk’ın az olduğu bir yolda gidebilseydik bu değeri yaklaşık 1.0 litre daha geriye çekebilirdik diye düşünüyorum.

Peki gelelim fiyat-performans eğrisine? Seat, Ibiza için istediği 40 bin 300 TL’lik etiket fiyatını kendisi de ürkütücü bulmuş olacak ki kampanyalı fiyatı 37 bin 700 TL olarak belirlemiş. Rakiplerine şöyle bir bakarsak 1.2 lt 75 bg’lik Clio için Renault’nun 29 bin 850 TL, Opel’in 32 bin 781 TL ve Ford’un da 34 bin 600 TL istediğini görüyoruz; üstelik bunlar da kampanyalı başlığının altında yer alıyor. Demek ki fiyat konusunu satın alma kriterlerimizden biri olamaz; en azından şimdilik. Seat açısından duruma bakarsak burada tek ve büyük bir koz var aslında…

Küçük sınıfta 1.2 lt motorlu 7 ileri DSG şanzıman sunan (VW Grubu hariç) başka hiçbir model bulunmuyor ve Seat aslında buna güveniyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook