Öncelikle bu karşılaştırma için iki otomobilinde benzinli versiyonlarını tercih ettiğimizi söylemek gerek. İki markanın yaklaşımı farklı olsa da (biri 1.4 turbo, diğeri 1.6 atmosferik) anahtar teslim fiyatları birbirine çok yakın (Opel 49.783, Kia ise 47.350 TL) ve ikiside benzinli olduğu için bu şekilde biraraya getirdik.
Opel, Meriva’da, Astra’da da kullandığı 1.4 litre turbo beslemeli motora yer verirken, bunu 6 ileri manuel şanzımanla kombine etmiş, otomatik seçeneğiyse bu motorla birlikte sunulmuyor, Kia ise daha eski usul bir yaklaşımla 1.6 litre atmosferik motoru 4 ileri otomatik şanzımanla donatmış. Tabii şanzıman hem 4 ileri hem de biraz eski nesil olunca atmosferik motorun tüm o verimliliği (125 bg güç 6300 d/dak ve 156 Nm tork 4200 d/dak) kayboluyor. Düşük devirlerde tork eksiği fazlasıyla hissediliyor bu da hem performans hem de ekonomik açıdan Venga’yı geride bıraktığı gibi sürüş keyfini de baltalıyor.
Bu konu belki de Venga’nın en zayıf halkası. Motor oldukça modern ve güçlü ama bu şanzıman motorun özelliklerine ayak uyduramıyor. Üstelik benzinli versiyonun sadece bu şanzıman seçeneğiyle satıldığını da söylemeliyiz, yani Venga alacaksanız dizel versiyonlara yönelmenizi tavsiye ediyoruz. 1.900 TL fazla vererek 1.6 lt dizel, 128 bg, manuel şanzımanlı seçeneği tercih edebilirsiniz. Bu durumda bile Meriva’dan daha az para ödediğini de hatırlatırız.
Meriva’nın 140 bg’lik motoru çok daha canlı ve atak, ayrıca manuel vitesli olduğu için yakıt tüketiminiz 7.5 lt/100 km civarında seyredebiliyor. Bu değeri Venga’da 10.0 lt/100 km’nin altına indirmek zor, çok dikkatli kullanırsanız bile 8.7 lt civarlarında tüketim değeri sunuyor. Dolayısıyla Opel’in motor anlamında kesin bir üstünlüğü olduğunu söyleyebiliriz, Kia’nın bu şekilde atmosferik motor yerine aşırı beslemeli güç ünitelerine geçmesinin zamanı gelmiş ya da daha modern şanzımanlara... Meriva’nın dizel seçenekleriyse 1.3 ve 1.7 lt hacminde ama 1.7 seçenek son zamanlarda artan ÖTV’den olumsuz etkilendi ve fiyatı ciddi seviyelere (73.662 TL’den başlıyor) çıktı. Bu yüzden dizel kullanıcılar 1.3 lt’lik seçeneği düşünmeliler.
Yola çıktığımızdaysa bu sefer ilk olarak Venga’nın direksiyonuna geçiyorum çünkü Meriva’yı daha önce de kullanmıştım.
Öncelikle Venga’nın gerçekten yavaş bir otomobil olduğunu söylemem gerek. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanması 12.2 saniye olsa da çok daha yavaş hissettiriyor. 4 ileri şanzımandan dolayı motor isteksiz devir çeviriyor ve gürültülü çalışıyor. Dolayısıyla çok da konforlu olamıyorsunuz Venga’nın içerisinde, hızlanmaya çalışmak gerçekten sıkıcı olabiliyor zaman zaman. Ayrıca aynalardan da fazlasıyla rüzgar sesi sızıyor.
Direksiyon tepkileri beklentilerimizi karşılarken, süspansiyonlar oldukça yumuşak. Bu nedenle gövde hareketi biraz fazlaca hissediliyor. Virajlarda dalma harketi çok ve yanal kuvvetler Venga’yı gereğinden çok etkiliyor. Viraj ortalarındaki tümseklerde de otomobilin çizgisi bozulabiliyor, kullandığımız versiyon olan Panorama’da standart olarak ESP’nin sunulmaması bir eksiklik olarak görünse de yol tutuş limitleri fena olmadığı için buna çok da ihtiyaç duymuyorsunuz. Amortisörlerin hareketinin biraz daha geniş olmasını düşünmedim değil, bazen ardarda gelen tümsekler ve kot farklılıklarında Venga fazla zıplatabiliyor.
Meriva ise bir kez daha üstünlüğünü gösteriyor. Yol tutuş Opel’de de heyecan verici olmasa da Meriva’nın izi Venga’da çok daha stabil. Süspansiyon sistemi darbeleri ve bozuk zeminleri oldukça iyi absorbe ediyor ama rakibine göre biraz daha sert olduğunu söylemek gerek. Aradaki fark çok değil ama Venga’nın düzgün zemindeki sürüşü daha pürüzsüz. Yine de genel olarak Meriva’nın olgun sürüşü ve ağırbaşlı, çizgisine sadık yol tutuşu onu rakibinin önüne geçiriyor.