Kabin konusu muhtemelen Egea’nın en çok zorlandığı noktalardan biri olacak diye düşünüyoruz. Sınıfında bu konuda çok ama çok iddialı modeller bulunduğunuz biliyoruz, üstelik standartlar her geçen gün artıyor.
Genel olarak siyah rengin hakim olduğu kabinde direksiyon, vites ve konsol gibi noktalar ilk görüşte kalite konusundaki önyargıları biraz olsun törpülüyor. Ancak diğer bölgelerde (butonlar, konsol alt kısımları ve bağlantıları gibi) rakiplerinin bariz daha iyi olduklarını görebiliyorsunuz. Kapı içlerindeki kadife malzemelerse beklentilerin üzerinde bir kaliteye sahip...
Yüksek bir oturuş pozisyonu sunan otomobilin koltukları yeterli büyüklükte ama biraz sert bir yapıda. Yanal desteği yeterli olan koltukların sürücü tarafında bel desteği bulunması bir artıyken, sürüş pozisyonunun kolay ayarlanıyor olması güzel bir detay.
Eşya saklama alanlarına yeterince yer verilmiş, ki bu durum özellikler kalabalık aileler için bir önemli bir detay, toplamda 12 litreden daha fazla alan bu konuya ayrılmış.
Önde ve arkada hacim olaraksa epey cömert davranmış Fiat. Özellikle arka kısımda bolca baş ve diz mesafesi mevcut, ayrıca üç kişi oturduğunuzda bile yeterince rahat ediyorsunuz. Ancak sınıfında yer alan Nissan Pulsar gibi yeni otomobiller de hacim konusunda iddialı modeller olarak görünüyor. Pulsar baş mesafesi anlamında Egea’dan bir adım önde.
Orta konsolda yer alan 7 inç genişliğindeki ekranın kullanımı rahat ve içgüdüsel olsa da direkt güneş ışığı geldiğinde ekran neredeyse tamamen görünemez hale geliyor. Dokunmatik olarak kullanılabilen bu ekranın hassasiyeti çok başarılı değil. Yine de fonksiyonel açıdan kullanışlı ve gerekli bir opsiyon olduğu söylenebilir.
Egea hatchback’in bagaj hacmi 440 litreyken, stepne olduğu durumlarda bu hacim 380 litreye iniyor. Sınıf standartlarında olan bu hacim sedana göre geride kalsa da yeterli sayılır.
Sürüş bölümünden devam etmek için tıklayın.