Gelelim otomobilin en vurucu noktalarından birine; sürüşe.
Daha önce hiçbir Corolla’nın sürüş bölümüne böylesine iddialı bir cümleyle başlamamıştık. Ama hakkını vermemiz gerek. Hibrit üniteyle yeni Corolla son derece sıkı bir iş çıkartıyor.
Toyota son dönem hibrit sistemini yeni Corolla’da kullanıyor ki bu iyi bir haber. Daha önce C-HR’ın hibritini kullandıysanız aynı sistemin güncellenerek Corolla’ya aktarıldığını söyleyelim.
Yine 1.8 litrelik benzinli motorla kombine edilen hibrit sistemi artık daha kompakt ve daha yüksek tork sunuyor. Sistemin toplam gücü 122 bg’ken bunun 98 bg’i benzinli motordan gelirken elektrikli motor maksimum olarak 72 bg üretiyor. Tabii toplamda güç iki motorun maksimum güçlerini ürettiği devirler farklı olduğu için tüm hibritlerde olduğu gibi daha düşük olarak geliyor. Otomobil bu gücünü ön lastiklere e-CVT şanzıman vasıtasıyla aktarıyor.
Japon üretici hibrit sistemini güncellerken elektronik tarafına müdahale ederek büyük bir fark yaratmış. C-HR hibriti kullandıysanız otomobilin elektrik motoru kullanımından kolay şekilde vazgeçtiğini biliyorsunuzdur, Corolla’da bu tamamen farklı şekidle ele alınmış. Yazılıma yapılan güncelleme sayesinde sistem artık olabildiğince elektrik motoru kullanımına izin veriyor. Şanzıman da elden geçerek bu karaktere uygun bir şekile bürünürken son derece sessiz çalışıyor. Yalnızca klasik CVT gibi deviri yükseltip orada sabit tutması sinir bozucu olabiliyor. Sedan gövdede batarya teknolojisiyse aynı kalmış; nikel-metal. Oysa hatchback ve station gövdelerde daha ileri teknoloji lityum iyon batarya kullanılıyor.
180 km/s maksimum hız ve 11 saniyelik 0-100 km/s hızlanma muhtemelen birçok hibrit kullanıcısı için bir şey ifade etmiyordur. Yine de bu değerlerin beklentiler dahilin olduğunu söyleyelim, Corolla Hybrid hiçbir zaman yetersiz veya güçsüz hissettirmiyor. Ortalama olarak 3.4 lt/100 km’lik tüketim gerçek hayatta dikkat edilmediği taktirde 5.2 lt/100 km civarlarındayken dikkatli kullanıldığında 4.1-4.2 lt’lere inebiliyor. Emisyon oranıysa WLTP standartlarına göre 100 g/km.
Otomobil oldukça sessiz bir sürüşe sahip. Yalıtım konusu belli ki üzerinden durulan noktalardan biriyken yeni platformla birlikte arka süspansiyonda torsiyon çubuğu yerine çok noktadan bağlantılı sisteme geçilmesi Corolla’yı farklı bir lige taşımış. Otomobil eski gövdede biraz sert hissettiriyordu ancak yeni Corolla oldukça yumuşak bir süspansiyona ayarına sahip. Bozuk zeminlerden iyi bir darbe emiş ve beklenenden daha iyi olan yol tutuş Japon mühendislerin işlerini iyi yaptığını gösteriyor.
Otomobili performanslı kullandığınızda da beklentileri karşıladığını görebiliyorsunuz. Her zaman kontrol altında hissettirmesi sürücüye güven veriyor, limitlerini açık şekilde göstermesi Corolla’nın artılarından.
Direksiyon elbette güçlü yönlerden biri olmasa da ağırlığı ve şasinin gösterdiği tepkiler açısından yeterli denebilir. Tutunmayı az da olsa hissedebiliyorsunuz; sadece orta kısımda belli bir açıya kadar lastiklerin yerle temas ettiğini hissedemiyorsunuz...
Virajlı yollarda istekli şekilde tutunması otomobilin en büyük artılarından biri. Bunda tabii ki süspansiyon tasarımı ve ağırlık merkezinin azaltılmış olmasının payı büyük.
Toyota sürüş olarak Corolla’yı çok farklı bir noktaya taşımış diyebiliriz. Ekonomik olduğu kadar, olabildiğince keyifli, konforlu ve rahat... Corolla bu konuda sınıfına meydan okuyor...