Kabinde de durum çok farklı değil. Modern ve fütüristik görüntü aynen devam ederken, dijital göstergeler kabini domine ediyor. Orta konsoldaki geniş renkli ekran da ilk bakışta dikkat çeken bir unsur. Dokunmatik oluşu kullanım olarak büyük kolaylık sağlıyor ve park etme asistanını buradan ayarlıyorsunuz.
Dijital gösterge tablosunda motor devri dışında birçok veriye ulaşabiliyorsunuz. Anlık yakıt tüketimi, hibrid sisteminin çalışma durumu, 15 dakikalık yakıt tüketim durumunuz gibi bilgiler buradan sizlere ulaşıyor. Prius’u kullanırken bu ekranlara çok ihtiyacınız olacak çünkü otomobili bildiğiniz otomobiller gibi kullanmıyorsunuz. Bir hibrid gibi kullanmazsanız Prius kullanmanızın bir anlamı kalmıyor. Hibrid gibi kullanmak da ne diyorsanız şöyle açıklamaya çalışalım: Tam hibrid olan Prius’un içten yanmalı ile elektrikli motor arasındaki geçişi ECU’su ile kontrol ediliyor ve bu tamamen gaza ne kadar bastığınızla ilgili. Gaz durumunuysa bu dijital ekranlardan görebiliyorsunuz. Bu çok bilgilendirici olduğu gibi, keyifli bir kullanım da sunuyor.
İlginç görünümlü vites topuzu bir çeşit ‘uzay gemisi’ kontrolü gibi görünüyor ama kullanımı çok kolay. Geriye çektiğinizde aldığınız ‘B’ konumu, yokuş aşağı inerken bataryaları şarj etmek için daha çok motor freni yapmanızı sağlıyor.
Prius’un kabininin en ilgi çekici özelliği farklı plastiklerin kullanılmış olması. Bunun neresi ilginç diyebilirsiniz şöyle açıklayalım: Toyota, bu malzemenin dünyanın ilk ekolojik plastiği olduğunu söylüyor. Japon üreticiye göre bu plastik bitkilerden elde ediliyor ve otomobilin tüm kullanım ömründeki CO2 emisyonunu azaltıyor. Ekolojik plastik Prius’un kapı içlerinde yer alırken bir diğer özel malzeme olan ‘Toyota Super Olefin Polymer’ (Toyota tarafından geliştirilen bir termoplastik polimer- standart poliproplen malzemeye göre çok daha geri dönüştürülebilir bir malzeme) orta konsolun tamamı ve gövdede ön tamponda yer alıyor. Kabinin ses izolasyonunu sağlayan malzemelerse tamamen geri dönüştürülmüş maddelerden imal edilmiş. Prius’un tamaman çevreci bir konsepti olduğunu söylemiştik değil mi?
Çevreciliği bir kenara bırakacak olursak kabin genel hacim olarak çok geniş yapısıyla dikkat çekiyor. Yatık A sütununa rağmen önde görüş ve baş mesafesinde sorun yok, sadece sürüş pozisyonu tam istediğiniz gibi ayarlanmıyor. Bunun nedeni derinlik ayarı az olan direksiyon.
Arkadaysa zemin tamamen düz olduğu için 3 kişi bile çok rahat oturabiliyorsunuz. Hatchback arka tasarım nedeniyle bagaj hacmi geniş ve koltukların yatırılmasıyla daha da genişliyor.
Prius, tipik sedan karakteri sunan kabin özelliklerini teknolojisiyle birleştirip çok iyi bir kombinasyon oluşturuyor.
Plastik malzemeler çok yumuşak değil ama bunu çevreci kimliklerinden dolayı görmezden gelebiliriz. İşçilik de biraz daha iyi olabilirdi, torpido gözü gibi noktalar biraz fazla hareket ediyor.
Gelelim, Prius’un en dikkat çekici özelliği olan sürüşüne...