Toyota Prius 1.8 HSD Elegant

  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 1
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 2
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 3
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 4
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 5
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 6
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 7
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 8
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 9
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 10
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 11
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 12
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 13
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 14
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 15
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 16
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 17
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 18
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 19
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 20
  • Toyota Prius 1.8 HSD Elegant - 21
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
Sessiz sürüş- Yumuşak sürüş karakteri- İnanılmaz düşük yakıt tüketimi
Sürüş pozisyonu- Verimsiz park asistanı
47.100 €
Motor:
1799 cc, 4 silindir, 16v, DOHC VVT-i, 99 bg@5200 d/dak, 142 Nm 4000 d/dak. benzinli motor; 37 bg hibrid sistem, 82 bg, 207 Nm elektrik motoru
Performans:
180 km/s Maksimum hız, 10.4 sn 0-100 km/s
Şanzıman:
CVT, önden çekişli
Ortalama tüketim:
3.9 lt/100 km, 89 g/km
Boş Ağırlık:
1380 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 99 bg
Boyutlar U/G/Y:
4460/1745/1490 mm
Değerlendirme:

Anahtar cebinizdeyken ‘Power’ düğmesine bastığınızda sadece göstergelerin hayata geçip hiç ses çıkmaması ilginç. Daha da tuhafı harekete geçmeniz için yapmanız gereken tek şeyin sadece vitesi ‘D’ye alıp sessizce yola koyulmak oluyor. Bu esnada vücudunuz bunu reddediyor, mantığınız bazı şeyleri sorgulamaya başlıyor.

Prius ilk olarak elektrikli motoruyla harekete geçiyor. Tam bu noktada ‘Full hybrid’ olarak tabir edilen ve içerdiği sistemi seri- paralel hibrid olarak adlandıran Prius’un bu sisteminin nasıl çalıştığını biraz açıklayalım: Tam hibrid sistemlerde otomobilin içinde bulunan içten yanmalı motor ve elektrik motorunun ikisi de lastiklere güç veriyor ve istenirse beraber, istenirse sadece elektrik motoruyla yol alabiliyorsunuz. Bataryalarsa hem içten yanmalı motor, hem de rejeneratif frenleme (fren yaptığınızda ortaya çıkan kinetik enerjiyi depolayarak) sayesinde şarj ediliyor. Bu anlamda seri- paralel sistem, sadece iki motorun aynı anda kullanımına izin veren paralel hibridden daha başarılı.

İlk hareket elektrikli motorla başladıktan sonra eğer sağ ayağınız yeteri kadar hassassa, 2 kilometrelik bir mesafe içinde, 50 km/s hıza ulaşana kadar sıfır yakıt tüketimi ve emisyonla yol alabiliyorsunuz. Tabii bu değer kullanıma göre farklılık gösterebiliyor.

Ani hızlanma gibi anlık gaz verme durumlarında kontrol ünitesi içten yanmalı motoru devreye sokuyor. Ama bu o kadar yumuşak ve sessiz şekilde gerçekleşiyor ki anlamıyorsunuz bile. Hızınızı korumak isteyip sabit hızda yol almaya karar verdiğinizde, eğer elektrik motorunun gücü gövde ağırlığını kolayca kaldırabiliyorsa benzinli motor kapanıyor ve 70 km/s hıza kadar elektrik motoruyla bunu gerçekleştirebiliyorsunuz. 

Tüm bu anlattıklarımız biraz karmaşık gibi görünebilir ama tek yapmanız gereken gaz pedalına basma şiddetinizi ayarlamak ve göstergelerden neler olup bittiğini takip etmek. Zaten Toyota’nın başarısı da burada saklı: Bu kadar kamaşık bir teknolojiyi, inanılmaz kolay bir kullanımla sunabilmek.

Prius’un eski nesile göre geliştirilen hibrid sistemi daha hafif, kompakt, güçlü ve ekonomik. 1.8 lt’lik motorla entegre edilen bu sistemin evde kullandığımız (su ısıtıcı, el süpürgesi v.b. gibi) 15 farklı elektrikli aygıtı çalıştıracak kadar güçlü olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte ağırlığı % 33 azaltılmış, gücüyse 81 bg ile, % 20 artmış. Tüketim % 9 düşüp 3.9 lt/100 km’ye gerilerken, emisyon değeri %14 azalarak 89 g/km’ye inmiş.

Özellikle emisyon değeri Avrupa’nın birçok ülkesi için çok önemli çünkü Avrupa’da 100 g/km değerinin altındaki emisyona sahip araçlardan vergi alınmıyor, tersine teşvik ödeniyor bu araç sahiplerine. Türkiye ise 1.8 lt motorundan dolayı vergi ödemeye devam ediyor maalesef...

Prius’da orta konsoldaki düğmeler seçebileceğiniz üç farklı sürüş modu var: EV (electric vehicle), Eco ve Power. EV tamamen elektrikli motorlu kullanım, Eco daha az hassas bir gaz pedalı ve ekonomik havalandırma sistemi ayarı ve Power ise daha seri kullanım için, tepkili gaz pedalı gibi özelliklere sahip olan ayarlar. Normal hayatta genelde Eco modunda kullanıyorsunuz Prius’u çünkü böyle bir otomobili Power’da kullanmak bize göre pek mantıklı değil. Trafik çok sıkıştığındaysa seçiminiz EV olmalı. Tabii bunun için belli bir batarya şarjına sahip olmalısınız.

Eco modunda 600 km süren testimiz sonunda 4.0 lt/100 km ortalama tüketim değerine ulaşmış olmamız, Prius’un fabrika değerine (3.9 lt/100 km) ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor. Üstelik bir ara 2.0 lt/100 km’lere kadar inmiştik tamamen elektrik motoruyla kullanarak ama sonrasında bunu korumak mümkün olmadı. Yine de Prius kullanırsanız bu tip ‘ütopik’ rakamlara kendinizi alıştırmanızı öneririz.

Tüm bunlar bir kenara Prius’un en çok dikkat çeken özelliği sarsıntısız sürüşü oluyor. Gücü ön lastiklere aktaran CVT şanzımanın bunda çok büyük payı var ama benzinli motor da çok sessiz ve sarsıntısız çalışıyor.

Süspansiyonlar yumuşak, dolayısıyla epey konforlu bir sürüş sunuyor. Buna sessizliği de eklediğinizde bulunmaz bir lüks içinde yol almış oluyorsunuz, hatta bugüne kadar neden otomobillerin bu kadar sesli çalıştıklarını düşünmeye başlıyorsunuz. Daha da ileriye götürelim işi, Prius’u kullanıren trafik tıkansın bile istiyorsunuz, insanların gürültüsü içinde sessizliğin keyfini sürmek istiyorsunuz...

Yumuşak ayarlı süspansiyonlar nedeniyle tutuş limitleri öyle çok yukarılarda değil. gövde hareketi hissedilir şekilde var, önden kayma kaçınılmaz (ince yapılı lastiklerden dolayı), ESP ise kapatılmıyor. Direksiyonun ağırlığıysa tatmin edici düzeyde ama lastiklerle iletişim haline değilsiniz. Yüzeyde neler olup bittiğini bilmiyorsunuz. Tabii bunların hepsi detay ve Prius’un kullanım biçimi içerisinde yer almıyorlar.

Otomatik park sistemi Prius’un ilginç özelliklerinden biri. Orta konsoldaki ekrandan gireceğiniz yeri ayarlayıp sistemi çalıştırdığınızda direksiyon hareketi tamamen otomobil tarafından yapılıyor ama bunu ayarlamak zor ve zahmetli. Geri geri gelip, manuel olarak park etmek bize çok daha kolay geldi açıkçası.

Bize göre kolay kullanımı, ekonomisi, üst sınıf sedanlara bile taş çıkartacak kadar konforlu sürüşü ve EV moduyla Prius’un sürüşü çok ama çok keyifli. Sadece ondan amacının dışında şeyler beklemeyin, hayal kırıklığına uğramanız çok daha kolay olacaktır...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook