Toyota Yaris Hybrid

  • Toyota Yaris Hybrid - 1
  • Toyota Yaris Hybrid - 2
  • Toyota Yaris Hybrid - 3
  • Toyota Yaris Hybrid - 4
  • Toyota Yaris Hybrid - 5
  • Toyota Yaris Hybrid - 6
  • Toyota Yaris Hybrid - 7
  • Toyota Yaris Hybrid - 8
  • Toyota Yaris Hybrid - 9
  • Toyota Yaris Hybrid - 10
  • Toyota Yaris Hybrid - 11
  • Toyota Yaris Hybrid - 12
  • Toyota Yaris Hybrid - 13
  • Toyota Yaris Hybrid - 14
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
Küçük sınıftaki tek hibrit- Fazlasıyla ekonomik- Fiyatı hibrit için uygun
Elektrikli menzili kısa- Performansı daha iyi olabilirdi
50.900 TL
Motor:
1497 cc, 4 silindir, 16v, benzinli motor, 75 bg@4800 d/dak, 45 bg elektrik motoru, 160 Nm tork
Performans:
165 km/s Maksimum hız, 11.8 sn 0-100 km/s hızlanma
Şanzıman:
CVT, önden çekişli
Ortalama tüketim:
3.5 lt/100 km, 85 g/km
Boş Ağırlık:
1115 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 90 bg
Boyutlar U/G/Y:
3905/1695/1520 mm
Değerlendirme:

Yaris Hybrid’in hibrid sistemi seri- paralel olarak adlandırılan, yani hem elektrik hem de benzinli motorun lastiklere güç ilettiği bir sistem. Çalışma prensibi Prius’unkiyle tamamen aynı, belli bir noktaya kadar isterseniz tamamen elektrikli yol alabiliyor, bu esnada sıfır yakıt tüketimi ve emisyon değerine imza atıyorsunuz. 

Daha fazla güç gerektiğinde ya da yokuş yukarı çıkacağınız durumlarda benzinli motor otomatikman devreye giriyor ve iki motor birarada çalışarak Yaris’i hareket ettiriyorlar.

Toyota küçük sınıftaki bu hibrid temsilcisini geliştirirken, son dönemlerin trendlerinden biri olan hacim küçültme yaklaşımını Yaris’e uygulamış ve Prius’ta kullandığı 1.8 lt’lik içten yanmalı motor yerine 1.5 litrelik bir motor tercih etmiş. Dört silindirli bu motor bir önceki jenerasyon Prius motorunun parçalarından geliştirilmiş ama daha az sürtünmeye sahip olması için elden geçirilmiş ve parçalarının yüzde 70’i yeniden tasarlanmış. Temelini aldığı Prius’un motoruna göre biraz daha güçsüz ve az tork üretiyor ama termal verimliliği yüzde altı oranında artırılmış. Hibrid sistemiyse yine buna benzer şekilde Auris ve güncel Prius’taki sistemden daha küçük ve kompaktken, nikel metal bataryası 168 hücre yerine sadece 120 hücreye sahip. Bu sayede Yaris’in bataryası Auris’ten yüzde 20 daha küçük ve 11 kg daha hafif. Sistemin toplamı 201 kg ile yine Auris’ten yüzde 20 (42 kg) daha hafif olmasının yanısıra 50 mm kısa ve markanın 1.8 lt’lik diğer hibrid sistemlerinden 17 kg daha hafif.

Yaris hibridin bir diğer ilginç özelliği herhangi bir debriyaj (şanzıman CVT), marş motoru, alternatör kayışı gibi parçalara sahip olmadığı için servis giderlerinin normal versiyonlara göre çok daha düşük olması. Toyota’nın bu konudaki açıklaması 100.000 km’de 15.000 Euro tasarruf edildiği şeklinde. Bunun dışında otomobildeki elektronik olarak kontrol edilen frenleme sistemi sayesinde fren balataları da 100.000 km dayanabiliyor.

Oldukça başarılı ve sessiz bir sürüş deneyimi sunan Yaris Hybrid, bu konuda kesinlikle sınıfının en başarılı modeli. İçten yanmalı motor da oldukça sessiz ve sarısıntısız çalışıyor, sadece devir yükseldiğinde biraz ses duyuluyor ama o da çok rahatsız etmiyor.

İçten yanmalı motor 75 bg güç üretirken, elektrik motorunun maksimum gücü 45 bg, hibrid sistemi iki motoru da birarada çalıştırdığında Yaris’in maksimum güç verisi 100 bg olarak veriliyor. Bunun nedeni iki motorun güçlerini aynı anda üretmeyişi. Tork değeriyse benzinli motor için 111 Nm, elektrik motoru içinse 169 Nm olarak belirtiliyor. Toplam tork değeri 209 Nm olarak geçiyor kataloglarda.

Sadece elektrikli olan menziliniz kısa olsa da bataryaların çok çabuk dolma özelliği sayesinde anında şarj olabiliyorlar ve bu sorun da ortadan kalkmış oluyor. Daha önceki hibrid versiyonlardaki gibi iki motor arasındaki geçiş sağ ayağınızın hassasiyetiyle ilgili ve tamamen otomatikman gerçekleşiyor.

Çok ciddi şekilde ekonomi yapma amacıyla kullanırsanız kısa mesafelerde fantastik değerlere ulabilirsiniz. Biz sürüşümüzün 150 km’lik ilk bölümünü 2.7 lt/100 km gibi dünya dışı bir değerle geride bıraktık ama bunun için İstanbul trafiğini felç ettik diyebiliriz. Muhtemelen geçtiğimiz haftalardaki trafik haberlerinin nedeni biz olabilirdik. 600 km’lik tüm kullanımımız sonunda elde ettiğimiz ortalama tüketim değeriyse 4.0 lt/100 km’ydi. Buna 3.5 saatlik köprü trafiği de dahil. Fabrika verisi olan 3.5 lt/100 km’lik değer çok da ütopik görünmüyor.

Peki herşey ekonomiden mi ibaret yoksa hibrid keyifli bir sürüş de vaad ediyor mu? Daha çok ekonomi diyelim ama olabildiğince ekonomik kullanmak da fazlasıyla keyifli bunun altı çizilmeli.

Eğer Yaris Hybrid modelini satın aldıysanız sizi çok büyük bir sürüş keyfinin beklediğini düşünmeyin. Elbette standart Yaris’lerin yerini aldığı modele göre geliştirilmiş sürüş keyfi burada da mevcut- iyi yol tutuş, tepkili şasi gibi- ama bunun için sınıfının en iyisi tanımlamasını yapamayız. İlk hızlanma beklenenlerin üzerinde ama özellikle 80 km/s’den sonra hızlanma oranı düşüyor ve hibridin beklediğinizden daha yavaş bir otomobil olduğunu görüyorsunuz. Yine de 11.8 sn’lik 0-100 km/s hızlanma ve 165 km/s’lik maksimum hız, tamamen ekonomi odaklı üretilmiş bir otomobil için yeterli sayılır.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook