Toyota Yaris Hybrid

  • Toyota Yaris Hybrid - 1
  • Toyota Yaris Hybrid - 2
  • Toyota Yaris Hybrid - 3
  • Toyota Yaris Hybrid - 4
  • Toyota Yaris Hybrid - 5
  • Toyota Yaris Hybrid - 6
  • Toyota Yaris Hybrid - 7
  • Toyota Yaris Hybrid - 8
  • Toyota Yaris Hybrid - 9
  • Toyota Yaris Hybrid - 10
  • Toyota Yaris Hybrid - 11
  • Toyota Yaris Hybrid - 12
  • Toyota Yaris Hybrid - 13
  • Toyota Yaris Hybrid - 14
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
Küçük sınıftaki tek hibrit- Fazlasıyla ekonomik- Fiyatı hibrit için uygun
Elektrikli menzili kısa- Performansı daha iyi olabilirdi
50.900 TL
Motor:
1497 cc, 4 silindir, 16v, benzinli motor, 75 bg@4800 d/dak, 45 bg elektrik motoru, 160 Nm tork
Performans:
165 km/s Maksimum hız, 11.8 sn 0-100 km/s hızlanma
Şanzıman:
CVT, önden çekişli
Ortalama tüketim:
3.5 lt/100 km, 85 g/km
Boş Ağırlık:
1115 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 90 bg
Boyutlar U/G/Y:
3905/1695/1520 mm
Değerlendirme:

Hibrid versiyonuyla Yaris, sınıfının hem benzinli, hem dizel hem de hibrid güç ünitesi sunan ilk ve tek modeli oldu. Aslında bu sınıfta en büyük rakibi Honda’nın Jazz Hybrid modeli de yer alıyor ama onda da dizel seçeneği söz konusu değil.

Japon üreticinin belki de bu modeli geliştirirken üzerinde en çok durduğu konu maliyet olmuş. Malum, hibrid modellerin üretim maliyetleri fazla olduğu için satış fiyatları da buna bağlı olarak artıyor. Ayrıca fiyatlar arttıkça bu tip alternatif teknolojileri kabul ettirmek de o kadar kolay olabiliyor. Ama Yaris’ye bunlar söz konusu değil çünkü o küçük sınıf bir otomobil ve öyle kalmak zorunda.

Toyota bu ve bunun gibi sorunların önüne geçip, Yaris Hybrid’i bugüne kadar üretilen en ucuz hibrid model olması sağlamak için mekanik aksamların büyük bir kısmını XW20 kod adıyla anılan, bir önceki jenerasyon Prius’ları geri dönüştürme kaydıyla elde etmiş. Ayrıca, özellikle Avrupa’da çok satması düşünülen bu modelin üretiminin Fransa’daki fabrikada yapılıyor olması da lojistik anlamda büyük bir maliyetin önüne geçiyor.

Bunlar çok işe yarayan önlemler zira, Cool (baz model) donanımlı hibrid Yaris’i 50.900 TL’ye alabilirken, aynı donanımda Multi Mode şanzımanlı 1.4 D-4D motorlu dizel Yaris’i 48.950 TL’ye alıyorsunuz. Bu maliyet düşürme politikasının ne kadar çok işe yaradığının bir göstergesi.

Diğer markaların ekonomi odaklı modellerinde (Opel Corsa ecoflex, VW Polo Blue Motion gibi) standarttan farklı tasarımlar kullandığınız biliyoruz. Toyota’nın Yaris Hybrid’de ele aldığı tasarım farklılıklarını da böyle görebiliriz aslında.

Temel olarak Yaris’ten çok da büyük değişiklikler içermiyor, sadece daha dar ön ızgara, mavi hibrid konseptini vurgulayan logolar, ön ve arka farlar, LED gündüz farları ve daha aerodinamik bir ön tampon, hibrid modelini diğerlerinden ayırıyor.

Bu tasarım farkları dışında gözle görülmeyen bir diğer modifikasyon ise hibrid versiyonun standart versiyonlara göre 20 mm daha uzun olması. Böylece aracın uzunluğu 3905 mm’ye ulaşıyor ama bu çok da önemli değil.

Hibrid model, batarya ve elektrik motoru gibi ekstra yürüyen aksama sahip olduğu için standart modele göre biraz daha ağır ama elektrik motorunun Prius’a göre daha kompakt olması ve içten yanmalı motorun hacminin 1.8 lt’den 1.5 lt’ye küçültülmesi sonucunda ağırlık dezavantajı 90 kg’da sınırlı kalmış. Bu ciddi şekilde üzerinde çalışılan yerleştirme (hibrid versiyonun bagaj ve kabin hacmi standart versiyonlarla aynı) ve ağırlık merkezi ayarlamaları düşünüldüğünde çok da büyük bir sorun değil.

Biz hibridin tasarımını sıradan versiyonlara göre çok daha agresif ve yenilikçi bulduk. Hatta keşke tüm Yaris’ler bu kadar güzel olsa diye düşünmeden edemedik.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook