Mazda’nın ufak detaylardan oluşan makyaj operasyonu, 3’ün kabininde de kendini gösteriyor. Önceki modele genel hatlarıyla benzeyen bu düzende yapılan değişimler, Japon hatch’in iç mekânına oldukça premium bir hava katmış diyebilirim. Dikkati çeken ilk yenilik direksiyon simidine uygulanmış. Karbon fiber görünümlü düğme demetinden vazgeçen Mazda tasarım ekibi, MX-5’te de gördüğümüz entegre düğmeli simit düzenine geçiş yapmış. Ortası devir saati olan kadran ise bir önceki nesilde olduğu gibi sportifliği ve modernliği harmanlamayı sürdürüyor.
Lüks algısını arttıran ikinci yenilik ise vites konsoluna uygulanmış. Geleneksel el freninden vazgeçen ve elektronik park frenine geçiş yapan Mazda, bilgi eğlence sisteminin kontrolünün sağlandığı elemanların ardında kalan bardaklıkların üzerini kayar kapakla örtmüş. Ayrıca bu ikilinin birleşimi de çok daha pürüzsüz bir şekilde yapılmış. Tamam, Golf’teki gibi kapı panelindeki gözlerde kumaş döşeme göremiyor olabiliriz ancak BMW 1 Serisi’nden esinlenilen bilgi eğlence sisteminin izdüşümünde kalan bu bölge, Mazda 3’ün kimlerle savaşmayı planladığını açık şekilde gösteriyor.
Hazır konusu açılmışken multimedya sistemine karşı karmaşık hisler taşıdığımı söyleyeyim. Ekranın kontrolü direksiyonun solundaki tuşlardan ve vites konsolundaki düğme demetinden 8 km/s hıza kadar dokunmatik olarak yapılıyor. Ana menüde 5 tane sekme var. Yani ilk aşamada nerede ne yapacağınız bulmakta zorlanmayacağınızı düşünebilirsiniz ancak menü derinlikleri fazla ve seyir hâlindeyken işlem yapmak gözünüzü yoldan almanıza neden oluyor. Grafiklerini beğenmiş olsam da sistemin kullanıcı dostu olduğunu söyleyemeyeceğim.
Gelelim boyutlara ve saklama alanlarına. 2700 mm’lik aks mesafesi sayesinde arka koltukta 1.71 metrelik boyumla ben hem baş, hem diz mesafesi konusunda rahattım. Sürüş pozisyonu ayarınıza göre 364 litrelik bagajın önünde yer alan bu bölgede 1.80 boylarında insanları da taşıyabilirsiniz. Sürüş pozisyonu demişken, şahsen Mazda 3’ün direksiyon-koltuk (test aracımızdaki beyaz deri koltuklar CX-5’ten alınma, ısıtmalı, elektrikli oldukça şıklar) ayar kombinasyonunu beğendiğimi söylemeliyim ancak Honda Civic gibi biraz daha alçak oturuş pozisyonu olsa sanırım daha mutlu olurdum.
Günlük hayatta eşyalarınızı koymak için kol dayama altı göz, 1 litre şişeleri taşıyabilen kapı panelleri, vites konsolu çevresindeki bardaklık ve aralıklar size yardımcı oluyor.
Normal ihtiyaçlarınıza cevap verebilen Mazda 3, malzemeleri ve şık kabin tasarımı ile size gerçekten özenilmiş bir otomobilde olduğunuzu yeterince hissettiriyor. Premium Almanlar ve onların da en yakın rakibi kabul edilen VW Golf’ün bana kalırsa en ciddi rakibi Mazda 3.