Herkes turbo motorlar ve hibrit desteği ile Mersin’e giderken, Mazda atmosferik SkyActiv ailesiyle biraz tersine gidiyor gibi. Test ettiğimiz aracın kaputu altında 1.5 litre hacminde, atmosferik bir benzinli motor yatıyor. 6000 devirde 120 bg, 4000 devirde 150 Nm üretebilen bu makine, segmentteki diğer seçeneklere göre zayıf görülebilir ancak şunu belirmekte fayda var: Mazda 3 hatchback’in 6 ileri otomatik şanzıman ve 1.5 SkyActiv-G motor ile sürücü dâhil boş ağırlığı 1215 kg. Bu değer aslında C’den ziyade B segmentine kafa tutacak cinsten. Bu yüzden Mazda 3’e hantal demek biraz haksızlık olur gibi. Ancak yaklaşık 11.9 saniye süren 0-100 km/s ivmelenmesi ona çevik dememizi de biraz olsun engelliyor. Aslına bakarsanız 0-60 km/s oldukça kısa sürüyor ancak 3’ün üç haneli hız değerlerine ulaşması esnasında düşüncelere dalabilirsiniz.
Direksiyon üzerindeki kulakçıklardan kontrol edilebilen -ve bunlara oldukça hızlı tepki veren- 6 ileri kademeye sahip şanzıman son oranında iken 120 km/s’de gitmek için 3000 devire ihtiyaç duyuyor ancak aracın yol, lastik, rüzgâr ve motor sesi izolasyonu son derece başarılı olduğu için bundan rahatsız olmuyorsunuz. Can sıkan tek şey, motoru ilk çalıştırdığınızda kararsız rölantide aracın yoğun bir biçimde kükremesi.
Dinamiklere geçmeden önce yakıt tüketimine değinmek istiyorum. Herhangi bir aşırı besleme görmeyen motor, daha çok stabil sürüş koşullarını seviyor. Gaz pedalı üzerine uyguladığınız kuvveti fazla değiştirmediğiniz takdirde üreticinin verdiği ortalama tüketim değerine yaklaşabiliyorsunuz ancak belli bir eğimin üzerinde Mazda 3 ilerlemek için silindir içinde fazlaca yakıt püskürtmeye başlıyor. Bu yüzden gittiğiniz rotayı ve trafik durumunu okumazsanız 100 km’de 8-9 litre dolaylarında gezinebilirsiniz. Bizim karma kullanımda ulaştığımız tüketim değeri 6.8 lt/100 km oldu.
Önde MacPherson, arkada multi-link (çok noktadan bağlantılı) süspansiyon düzenine sahip olan Mazda 3’ün motorunda kaybettiği her şey, aslında yol tutuş konusunda geri kazanılmış. At ile sürücüsünün tek vücut gibi hareket etmesi anlamına gelen Jinba Ittai felsefesinin bu konudaki getirileri tartışılmaz. Mazda mühendisleri, güncel nesil Mazda 3’ü tasarlarken yay, amortisör ve bağlantı kolları kombinasyonuna bazı dokunuşlar yaparak sürüş keyfini yukarıya taşımayı hedeflemişler. Bunu başarıp başarmadıklarını bu bölümün sonunda okuyacaksınız, şimdi size biraz yapılan işlerden ve direksiyon başında hissettiklerimden bahsedeceğim.
Yüksek gerilime dayanan çelik kullanımı sayesinde hafifleyen MacPherson ön süspansiyon ve multi-link arka düzen, aynı zamanda yük transferleri ve virajlardaki yanal kuvvetler ile daha pürüzsüz şekilde mücadele ediyor. Öne alınan arka süspansiyon kolları ise düşük hızlarda çevikliği, yüksek süratte kararlılığı arttırırken konforu da her koşulda oldukça yüksek tutmuş. Tüm bunlar, hisli ve çabuk tepki veren direksiyon sistemi ile birleşince Mazda 3, segmentinin en rijit şasilerinden birine kavuşmuş.
1215 kg’lık ağırlığın büyük bir kısmı ön bölümde bulunuyor. Buna bir de gücün iletildiği ön akstaki süspansiyon düzeni eklenince Mazda 3’ün ön tutunması oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmış. Burnunu çok istekli şekilde viraj içine sokan 3, apeks boyunca oldukça kararlı hareket ediyor. Güç ve torkun gerekli tekerleğe aktarılması ise dönemeçlerde araca güvenerek hareket etmenizi sağlıyor. Ancak tüm bunlar, arka bölümün biraz hafif kalmasına neden olmuş. Özellikle virajlara haddinden fazla hızla girdiğinizde aracın arkası biraz atıyor ancak hassas direksiyon sayesinde minik hareketlerle doğrultunuzu rahatlıkla geri kazanabiliyorsunuz.
Hevesli sürüşlerde bu denge ve tutunma yüzleri güldürüyor. Eğer eğlenmek yerine A noktasından B noktasına ulaşmayı planlıyorsanız, Sense paketiyle gelen adaptif hız sabitleyici, ön çarpışma asistanı, kör nokta uyarı sistemi, geri görüş kamerası ve park sensörleri sayesinde işinizi rahatlıkla görebilirsiniz.
Günlük hayata rahatlıkla cevap veren Mazda 3, mühendislerinin yaptığı çalışmalar ile gerçekten hem konforlu, hem de oldukça kabiliyetli bir makine olmuş. Anlayacağınız teknik ekip, Mazda 3’te oldukça iyi bir iş çıkarmış. Tabii bu keyifte Ford Focus ile paylaşılan hatırı sayılır miktarda parçanın da etkisi var.