Gelelim Ioniq’in belki de en çok merak edilen kısmına, yani sürüşe.
Ülkemizde Hibrit modellere karşı oluşmuş olan tabuları dahi yıkabilecek kadar iyi sürüş özelliklerine sahip olan Ioniq’de 1.6 lt 105 bg güç üretebilen benzinli motor yer alırken motora 43.5 bg güç üretebilen bir de elektrik motoru eşlik ediyor. Toplamda 141 bg güç üretebilen Ioniq 0’dan 100 km/s hızlanmasını 11.1 saniyede tamamlıyor ve maksimum 185 km/s hıza ulaşabiliyor. Motorun toplam torkuysa 265 Nm olarak veriliyor.
Gücünü Hyundai’nin diğer modellerinden tanıdık olan 6 ileri çift kavramalı otomatik şanzımanla yere aktaran Ioniq’in pili ise 1.56 kWh ‘lik enerji depolayabilecek şekilde tasarlanmış.
Hibrit denilince akla ilk gelen kalıplaşmış “yavaş ve hızlanmayan otomobil” kavramı Ioniq için pek geçerli değil. Özellikle şehiriçi hızlanmalarda elektrikli motorunda torkuyla birlikte oldukça iyi hızlanan Ioniq, şehirdışı hızlarda da sorun yaratmıyor.
120 km/s hıza kadar sadece elektrik enerjisini kullanarak gidebilen Ioniq’de benzin-elektrik motoru kombinasyonu 4 ana senaryoya göre çalışıyor. Eğer piliniz doluysa, ilk çalıştırma ve düşük ivmelenme gerektiren hızlarda tamamen elektrik enerjisiyle hareket edebilen otomobil, güç veya yüksek ivme gerektiren şartlarda hem benzinli hem de elektrik motorunu devreye alıyor ve hibrit bir sürüş gerçekleştiriyor. Sabit hızlarda araç bulunan koşullara göre hangi motorla gideceğine kendi karar verirken yokuş aşağı gidilmesi durumunda frenlemeyle birlikte Ioniq deşarj moduna geçiyor ve pili şarj etmeye olanak sağlıyor.
Ayrıca Eco ve Sport olmak üzere 2 sürüş moduna sahip olan Ioniq’de sürüş modları vites kolu aracılığıyla değiştirilebiliyor. Eco modda maksimum menzile ulaşılmak için benzinli motorun olabildiğince az kullanılması amaçlanırken Sport modda elektrik motoru ve benzin motoru aynı anda çalışıyor ve aracın en iyi şekilde hızlanması amaçlanıyor. Kullanılan moda göre değişen gösterge ekranı sürücüye bulunduğu mod için en gerekli bilgileri aktarmak için programlanmış. Sakin kullanımda fabrika verisi olan 100 km’de 3.9 lt ortalama yakıt tüketimi tutturmak Ioniq için hiç sorun olmadı. Hatta testimiz sırasında 3.5 lt ortalama yakıt tüketimi tutturduğumuz anlar dahi oldu.
Ioniq’de bataryaların aracın tabanına dizilmesi ağırlık merkezini oldukça aşağı çekmiş ve yol tutuşunu olumlu yönde etkilemiş. Elantra ve i30’a göre daha oturaklı bir sürüşe sahip olan Ioniq virajlarda sürücüsüne çok daha fazla güven veren bir yapıya kavuşmuş. Otomobil hem düşük rüzgâr direnci katsayı hem de iyi yalıtımı sayesinde oldukça az rüzgâr sesi alıyor, dolayısıyla oldukça sessiz bir yapıya sahip. Özellikle yalnızca elektrik motoruyla gidilen düşük hızlarda neredeyse dışarıyla iletişiminiz kesiliyor ve ses sisteminden gelen müzik dışında hiçbir ses duyulmuyor. Bunun sonucunda kaliteli bir sürüş Ioniq kullanıcılarını bekliyor.
Süspansiyon sistemi tatlı sert bir ayara sahip; bozuk zeminlerde zaman zaman gövdenin sallantısı nedeniyle konforunuzun düştüğü anlar oluyor ama iş tutunmaya geldiğinde Ioniq kendini gösteriyor. Ekonomi odaklı bir otomobile göre gövde çok yatmıyor, gövde olabildiğince kontrollü şekilde hareket ediyor. Ardarda gelen virajlar da Ioniq için sıkıntı yaratmıyor; otomobil kendini iyi şekilde viraja hazırlıyor ve tutunma konusunda sürücüsüne güven veriyor.
Ioniq ekonomiklik anlamında neden hibrit teknolojisinin tercih edildiğini gösteriyor. Dizel motorlara göre daha az tüketebiliyor ve sunduğu ekstra konforla da öne çıkıyor. Ayrıca performans ve yol tutuş konularında da bekleneni verdiği için Hyundai’ı tebrik etmek gerekiyor…